sâmbătă, 26 martie 2016

Ora de povesti




Mihaela Rafailescu


Biblioteca Ion Creanga, Bucuresti


2 aprilie 2016






   Dacă prichindelului tău îi plac animăluţele de companie şi vrei să se întâlnească cu un dresor profesionist, să asculte poveşti fabuloase cu animale, dar şi poveşti reale, vă invităm la Biblioteca Ion Creangă.
   Mihaela Rafailescu, invitata noastră la această ediţie, este însoţită de Ţuca, o căţeluşă adorabilă, a cărei poveste o s-o aflaţi sâmbătă dimineaţa.

Spitale dispărute ale Bucureștiului




Muzeul Municipiului Bucuresti


30 martie - 3 iulie 2016





   Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București, împreună cu Muzeul Municipiului București, vă invită să vizitați expoziția Spitale dispărute ale Bucureștiului, deschisă în curtea Palatului Suțu, în perioada 30 martie- 3 iulie 2016. Vernisajul va avea loc miercuri 30 martie, la ora 14:00.
   Expoziția oferă o privire asupra activității spitalelor bucureștene a căror funcționare a fost sistată ca urmare a cutremurelor, a bombardamentelor din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, a demolărilor și restructurărilor din Perioada Comunistă, sau a lipsei de finanțare și a proceselor de retrocedare din perioada postdecembristă.
   Din secolul al XVIII-lea până în prezent, spitalele bucureștene au asistat în mod decisiv la dezvoltarea orașului, venind în întâmpinarea nevoilor cetățenilor. Astfel, Spitalul Pantelimon a fost ridicat pentru a face față epidemiillor de ciumă și lingoare ce loveau populația, Spitalul Brâncovenesc a apărut ca un spital pentru nevoiași, "spre mângâierea celor în lipsuri și nevoi” , Spitalul Mărcuța, pentru a oferi "smintiților” un tratament medical, "cu blândețe și răbdare”, iar primul Spital de Urgență, pentru a asigura ajutor, în cadrul Societății de Salvare, oricând și pentru oricine era nevoie.
   O parte dintre primele spitale din Capitală au străbăut un lung drum peste secole, cunoscând modernizări și dezvoltări succesive. Altele, însă, nu au depășit bariera timpului, trecând în uitare contribuții remarcabile la modernizarea medicinei în România, alături de clădirile de mare valoare arhitecturală ce le-au găzduit activitatea.
    Personalități de o înaltă conduită profesională și calitate umană, precum Psihiatrul Alexandru Suțu, frații Mina și Nicolae Minovici sau Academicianul Prof Dr Nicolae Cajal, și-au legat destinele de aceste instituții, aducându-le activitatea de cercetare și de îngrijire a bolnavilor la nivelul standardelor europene ale vremii. Multe dintre aceste spitale dispărute reprezintă ctitorii ale unor personalități marcante în istoria orașului, precum Safta Brâncoveanu, Grigore al II-lea Ghica sau Alexandru Moruzi.
    Vă invităm, așadar, să redescoperiți pagini uitate din istoria Capitalei și a medicinei românești, restabilind memoria unor personalități și instutuții al căror deziderat a fost o îngrijire corectă a pacienților, pentru o viață mai sănătoasă și mai lungă.
    Doamna Doctor Cătălina Poiană, Președinte al Colegiului Medicilor din București și Domnul Profesor Octavian Buda, Șef al Catedrei de Istorie a Medicinei din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București sunt invitați să ne deschidă, în cadrul vernisajului de miercuri, 30 martie, această călătorie prin timp.
***