luni, 7 martie 2016

Păsări și flori de pe valea Barcăului




Muzeul Judetean de Istorie si Arta Salaj


Zalau


9 martie 2016





    Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, împreună cu Consiliul Județean Sălaj, îi invită pe toți iubitorii de cultură la o nouă expoziție.
    Expoziția Păsări și flori de pe valea Barcăului valorifică cercetări etnografice de teren din zona Barcăului, într-un mediu multietnic - români și maghiari. Sunt expuse piese din colecțiile particulare a două colecționare locale: Ligia Alexandra Bodea (țesături românești) și Posta Rosza (țesături maghiare), în mod special textile de interior (șterguri, lipideauă – cerceafuri, fețe de masă, fețe de pernă, țoale – cuverturi, păretare - textile decorative).
     Expoziția îmbină tradiția satului sălăjean cu preluarea simbolurilor culturale în modernitate, pentru că expune alături de piese autentice din cultura țărănească locală și mici obiecte realizate de copiii de la Școala Simion Bărnuțiu din Zalău, în ideea ca întregul demers să fie dedicat zilei de 8 Martie. Expun elevi din clasele I C (Mihaela Urs), I D (Adriana Șut), II C (Florentina Ciunt) și III A (Daniela Bejan).
    Vernisajul expoziției va avea loc în data de 9 martie, ora 11:00, la Secția de Istorie a Muzeului.
Discuțiile vor fi purtate la dezbaterea cu tema Tradiție și modernitate pe valea Barcăului, la care sunt invitați să participe specialiștii din domeniu, elevii din proiectele educaționale și publicul prezent la vernisaj.

Salonul National de Plastica Mica




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Gheorghe Naum, Galeria de Arta Braila


10 martie - 13 aprilie 2016







Volum de versuri: Trei




Lansare de carte


Sorin Ghergut


Cafe Verona, Bucuresti


11 martie 2016





   Vineri, 11 martie, de la ora 18:30, vă invităm în Cafe Verona să povestim în Trei despre poezie, pictură şi ironie.
Vă invităm la dialog alături de Sorin Gherguț, Nicolae Comănescu (autorul ilustratiilor), 
Dan Popescu şi Florin Bican.

   Sorin Gherguț (n. 1973, București) a mai publicat volumele de versuri Time Out (Editura Timpul, Iași, 1998) și Orice. uverturi și reziduuri (Editura Pandora M - Grupul editorial Trei, București, 2011). A mai fost tradus în cehă, turcă și suedeză. A tradus în română proză de William Burroughs (Prînzul dezgolit, Junky) Charles Bukowski (Poșta), Paul Auster (Mr.Vertigo) și Bob Dylan (Tarantula). Este absolvent al Facultăţii de Litere de la Universitatea Bucureşti, secţia română-franceză, şi al masteratului de lingvistică teoretică de la aceeaşi universitate.

    Nicolae Comănescu s-a născut pe 14 noiembrie 1968 în Pitești. Comănescu înființează alături de Dumitru Gorzo, Alina Pențac, Angela Bontaș, Alina Buga, Florin Tudor și Mona Vătămanu, grupul Rostopasca de factură neo-dada, cu care expune aproape cinci ani. După destrămarea grupului, Comănescu continuă să picteze și să participe la expoziții în România și în Germania, fiind una dintre cele mai apreciate şi vizibile personalităţi ale artei plastice cotemporane. În 2011 i se organizează la Muzeul Național de Artă Contemporană prima expoziție retrospectivă, intitulată Berceni.
***

De vorba cu traducatorii




Asociatia Romana a Traducatorilor Literari


Seneca Anticafe, Bucuresti


17 martie 2016




   Asociaţia Română a Traducătorilor Literari vă invită să stati De vorba cu traducatorii.
   Un prilej pentru cititorii curioşi de a-i cunoaşte şi de a-i întreba pe traducătorii literari câte-n lună şi în stele despre meseria lor.
   O zi în care deschidem cărţile la pagina de gardă şi ne întrebăm ce stă în spatele însemnării "traducere şi note de". Şi mai ales cine.

Invitaţi: traducătorii Cerasela Barbone, Vali Florescu, Alexandru Şahighian
Moderatoare: traducătoarea Luiza Vasiliu

joi, 17 martie, ora 18:30, la Seneca Anticafe, strada Arhitect Ion Mincu nr. 1, Bucureşti
***

Scriitori basarabeni




Lansare de carte


Diana Vrabie, Margareta Curtescu


Palas Mall, Iasi


10 martie 2016







Pe simezele constantene




Arta plastica contemporana romaneasca


Ignat Stefanov, Vasile Filip


Muzeul de Arta Constanta


11 martie 2016






***Muzeul De Artă Constanţa via Lili Hund

Eveniment editorial




Lansare de carte


Arhivele Nationale ale Romaniei, Bucuresti


9 martie 2016






    Vă invităm miercuri, 9 martie, ora 11:00, în foaierul sediului central al Arhivelor Naţionale ale României din Bd. Regina Elisabeta, nr. 49, să luaţi parte la evenimentul de lansare a trei volume, care urmează a fi prezentate de autorii sau coordonatorii lor, cu o scurtă introducere ţinută de Dr. Ioan Drăga, directorul Arhivelor Naţionale ale României, şi de Uwe Koch, ataşatul cultural al Ambasadei Germaniei la Bucureşti.

Gerald Volkmer
Transilvania între Imperiul Habsburgic și Imperiul Otoman. Statutul și practica dreptului internaţional într-un principat central-est european 1541-1699, 
München, editura De Gruyter Oldenbourg 2015

    Principatul Transilvan a avut în perioada 1541-1699 activitate proprie în cadrul relaţiilor internaţionale. Aflându-se sub suzeranitate otomană, şi temporar sub cea a Imperiului Habsburgic, a întreţinut relaţii diplomatice care se întindeau de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră.      
    Gerald Volkmer analizează aceste relaţii şi tratatele de drept internaţional care s-au încheiat în urma lor precum şi dispoziţiile referitoare la Transilvania din tratatele de pace între otomani şi habsburgi. Lucrarea de faţă oferă pentru prima dată o abordare monografică a statutului de drept internaţional al Principatului Transilvan aflat la întretăierea concepţiilor de drept internaţional de provenienţă creştin-occidentală şi islamic-otomană.
    Gerald Volkmer, născut la 1974 la Braşov, Dr. Phil. (Univ. Mainz) şi Dr. Jur. (Univ. Frankfurt a. Main) este Director adjunct al Bundesinstitut für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa (Institutul Federal pentru Cultura si Istoria Germanilor din Europa estica) afiliat Universităţii Oldenburg.

Ghid arhivistic referitor la istoria germanilor din Brașov și Țara Bârsei. 
Îndrumător al fondurilor și colecţiilor Serviciului Județean Brașov al 
Arhivelor Naționale și al Arhivei Bisericii Negre și inventar al manuscriselor, 
München, editura De Gruyter Oldenbourg 2016

   Acest ghid arhivistic descrie fonduri şi colecţii din două arhive din România, care sunt de importanţă deosebită pentru cultura şi istoria saşilor din Transilvania. Descrierile se referă la Serviciul Judeţean Braşov al Arhivelor Naţionale şi la Arhiva Bisericii Negre din Braşov. Cronologic volumul cuprinde perioada de la aşezarea germanilor în Ţara Bârsei la începutul secolului al XIII-lea până la emigrarea majorităţii germanilor din România în Republica Federală Germania în a doua jumătate a secolului al XX-lea. În volumul de faţă fondurile administrative sunt în aşa fel descrise încât să evidenţieze relevanţa lor pentru studierea istoriei saşilor din Braşov şi împrejurimi. În ceea ce priveşte colecţiile de registre parohiale şi de stare civilă dar mai ales la colecţiile de manuscrise, volumul se transformă în catalog exhaustiv al acestora fiind mai detaliat decât orice instrument de evidenţă existent până la momentul de faţă.
***

EKG




Arta plastica contemporana romaneasca


Dalina Badescu


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


10 - 27 martie 2016





   Joi, 10 martie 2016, ora 18:00, în sala Foaier a Muzeului Național al Țăranului Român va avea loc vernisajul expoziției personale de pictură a Dalinei Bădescu, EKG.
În deschidere vor prezenta Pavel Șușară, critic de artă și prof. univ. dr. Eduard Apetrei, cardiolog.
Concert extraordinar formația ”Archaeus”, conducerea muzicală Liviu Dănceanu.
***

Prescurtarea literei mari




Lansare de carte


Adriana Butoi


Muzeul Municipal Calarasi


10 martie 2016





    În cadrul Salonului Anual de Arte, Călăraşi, 2016, ediţia a VII-a, care se va deschide sâmbătă, 19 martie, ora 11:00, la Muzeul Municipal Călăraşi, poeta Adriana Butoi va relansa volumul Prescurtarea literei mari, Editura ARTBOOK, 2016.
***



Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Libraria Carturesti, Palas Mall, Iasi


8 - 31 martie 2016







Galati - O poveste cu aviatori




Lansare de carte


Violeta Ionescu, Dan Antoniu


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


10 martie 2016




    Editura Muzeului de Istorie Galaţi, în parteneriat cu Asociaţia Tradiţia Militară, vă invită joi, 
10 martie 2016, ora 11:00, la evenimentul editorial prilejuit de lansarea volumului 
Galati - O poveste cu aviatori, autori Dan Antoniu, Violeta Ionescu.
    "Încercăm să reconstituim, ca într-un joc de puzzle, ce-am avut şi ce-am pierdut din istoria oraşului Galaţi, port fluvial şi port aerian, partea cea recuperabilă doar din documente de arhivă şi din amintirile altora. Încercăm o retrospectivă a celor două aerodromuri, militar şi civil, pentru că Galaţiul nu a fost numai un "oraş cumplit de negustori", ci a avut o viaţă portuară intensă (și azi ne place să spunem că este cel mai important port de la Dunăre, deși pe luciul apei nu mai trec, în sus și-n jos, decât, din când în când, nave utilitare). Dacă portul naval mai există, ce s-a întâmplat cu portul aerian?
    Am scris această carte, mai ales în memoria acelor oameni deosebiți care urcau la cer păsările de metal, aviatori eroi care și-au sacrificat viața din dragoste pentru zbor și pentru țară – sentimente greu de întâlnit astăzi și de prețuit.” (Dan Antoniu, Violeta Ionescu)
    Evenimentul se va desfăşura la Muzeul Casa Cuza Vodă, secţie a Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi.

Omagiu Maestrului Corneliu Tincu




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Gura Humorului


11 martie 2016




    Vineri, 11 martie, ora 16:00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina - Gura Humorului, avem onoarea de a-i aduce un omagiu regretatului Domn Profesor Corneliu Tincu. Expun discipolii săi, Viorel Constantin Ciocan, pr. Emilian Adrian Gavrilean, Lucica Nuțu, Cecilia Bedrulea și 
O. Bedrulea. Prezintă criticul de artă, prof. univ. dr Petru Bejan.
   Vă așteptăm în număr cât mai mare la acest eveniment care celebrează viața, bucuria de a picta, amintindu-ne împreună de Oamenii care ne-au luminat mințile și au pus bazele personalității noastre creatoare.

Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantini Daicoviciu




Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita


Baile Herculane


editia a XLII-a, 9 - 12 martie 2016







    Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii, va organiza cea de-a XLII - a ediţie a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie In Memoriam Constantini Daicoviciu. 
Tema din acest an a acestei manifestări este Viata de dupa … nastere, razboi, casatorie.
   Principalul scop al evenimentului este de a prezenta şi discuta ultimile cercetări asupra tematicii vieții de după naştere, război, căsătorie ... şi de a sublinia aspectele evoluţiei istorice conform următoarelor domenii:
1.         Arhelogie
2.         Studii clasice
3.         Istorie
   Simpozionul se va desfăşura în perioada 9 – 12 martie 2016, în stațiunea Băile Herculane. În cadrul evenimentului ştiinţific vor fi prezenţi un număr record de participanţi, istorici şi cercetători de la centre universitare din ţară şi din străinătate (Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia, Grecia și Kosovo) alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară.
    Deschiderea oficială va avea loc joi, 10 martie 2016, ora 12:00, în incinta Hotelului Roman, situat pe strada Romană, Nr. 1.
   Prin numărul de participanţi şi prin valoarea comunicărilor, această manifestare este cea mai importantă reuniune ştiinţifică din partea de vest a ţării.
Programul manifestării cuprinde și o excursie tematică la Cazanele Dunării.
***

Românce celebre din sec. XIX-XX, care au schimbat istoria




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


9 martie 2016






    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, str. Toma Caragiu, nr.10, vă invită miercuri, 9 martie 2016, ora 13:00, în Sala Multimedia, la matineul muzeal Românce celebre din sec. XIX-XX, care au schimbat istoria.
    Evenimentul este organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii și dedicat realizărilor de excepție ale acesteia - sociale, politice, artistice, științifice și nu numai -, într-o perioadă în care majoritatea profesiilor erau dominate de bărbați.
    Au existat perioade lungi de timp în care femeile nu se puteau afirma în cadrul societăţii, iar contribuţia lor la dezvoltarea acesteia era practic refuzată. Începând cu secolul al XIX-lea pe lângă rolul maternității și în spațiul familial, femeile și-au asumat și sarcina implicării active în societate. A fost nevoie de câteva femei curajoase, vizionare şi ambiţioase, care să demonstreze lumii că performanţele se pot face în ciuda sensibilității specific feminine. Asemenea femei s-au născut și au trăit şi pe meleagurile românești. Elena Ghica, Maria Crătunescu-Cutzarida, Elena Teodorini, Paulina Cruceanu, Sarmiza Bilcescu-Alimăneștianu, Ella Negruzzi, Marta Trancu-Rainer, Elena Densusianu-Pușcariu, Maria Rosetti, Ana Brâncoveanu, Cecilia Cuțescu-Storck, Vera Myller, Luiza Zavloschi, Eliza Leonida-Zamfirescu, Elena Stoenescu Caragiani, Virginia Andreescu Haret, Raluca Ripan, Ioana Cantacuzino, Smaranda Brăescu, Ana Aslan, Irina Constanziu-Vlassopol, Florica Bagdasar, Aurora Gruescu, Sofia Ionescu, Elena Viorica Huțan sunt doar câteva nume din lista femeilor românce care de-a lungul timpului și-au adus o contribuție însemnată la progresul științei, culturii și artei .
    Doamnele secolelor trecute au rămas în istorie prin tenacitatea lor şi prin faptul că au reuşit să demonstreze că pot schimba istoria prin ideile și implicarea lor.
   În fiecare primăvară, la 8 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii, zi adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Prietenii nostri imaginari




Lansare de carte


Libraria Esotera, Timisoara


10 martie 2016





O carte nemaipomenită, cu povești care mai de care mai faine.
Povestioara mea are (și) trei personaje reale, Tudor, Crina și subsemnatul. 
Subsemnatul va fi la lansare, dar nu va veni cu mâna goală, ci cu... surpriză, nu spui cine.

Pierdut in labirint




Superlativele speologiei romanesti


Institutul Cultural Roman, Bucuresti


9 martie 2016




Mai multe detalii gasiti aici:

cu Mercur în exil




Lansare de carte


Mihaela Babusanu


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacau


10 martie 2016





    Complexul Muzeal Iulian Antonescu Bacău, Uniunea Scriitorilor Filiala Bacău, Asociaţia Culturala Octavian Voicu Bacău, Revista Plumb, vă invită  joi, 10 martie 2016, ora 16:30, la evenimentul prilejuit de  lansarea  cărţii cu Mercur în exil, autor Mihaela Băbuşanu.

Editura: Ateneul Scriitorilor
Prefaţa: Melania Cucu
Grafica şi thenoredactarea: Mihnea Baran
Lector: Ioan Prăjişteanu

Prezintă: Petre Isachi, Cristina Ştefan, Mara Paraschiv

Cu participarea cvartetului Dolce al Colegiului Naţional de Artă George Apostu, 
profesor coordonator Codrin Stan

Eveniment susţinut de Asociaţia Culturală Familia Lecca şi dr. Lică-Claudiu Iosub
***

Pe simezele timisorene




Arta plastica contemporana romaneasca


Valentina Stefanescu, Bogdan Tzigan


Casa Artelor, Timisoara


10 - 22 martie 2016







    Un eveniment inedit. Un adevarat maraton de arta contemporana. Directia Judeteana pentru Cultura Timis va invita vineri, 11 martie, la o seara cu... doua vernisaje. De la ora 17:00 - deschidem portile galeriei Pygmalion pentru un demers plastic semnat Valentina Stefanescu iar de la ora 18:00 - pe cele ale galeriei Subterana. Aici, artisul aradean Bogdan Tzigan va va spune .... povestiri separate 2.0, insotit de textele ticluite de Ioan Peter-Pit.
***

Prezentarea Santierului de la Radovanu




Muzeul Civilizatiei Gumelnita


Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti


15 martie 2016






    Dragi prieteni, marți, 15 martie 2016, la ora 17:00, Muzeul Civilizației Gumelnița, în colaborare cu Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei (DIAAIA) din cadrul Facultății de Istorie - Universitatea București și CICSA, organizează la sediul departamentului (camera 301, et. III) prezentarea șantierului arheologic Radovanu din jud. Călărași. Vor prezenta domnii prof. dr. Cristian Schuster și dr. Alexandru Morintz.
***

Salonul de Primavara




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Fundatiei Ianza-Art Inter-Cultural, Petrosani


17 martie 2016





Exponatul lunii: șoim călător




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 - 31 martie 2016






COMUNICAT

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 martie 2016, o altă piesă în cadrul acţiunii intitulate Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
    Exponatul lunii martie 2016 face parte din colecția de Științele Naturii a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind reprezentat de un exemplar de șoim călător (Falco peregrinus), practic cea mai rapidă vieţuitoare de pe Terra, picajele de vânătoare de la mare înălţime, prin măsurători ale vitezei, relevând o acceleraţie de până la 400 km/oră.
    Şoimăritul este o artă de vânătoare străveche, apărută cu 2.500 de ani î.e.n., care în perioada medievală a cunoscut în Europa maxima sa înflorire. Ţara noastră are o tradiţie şoimăristică de 700-800 de ani, atestată prin diverse documente, şoimarii transilvăneni bucurându-se de o foarte bună reputaţie la toate curţile Europei. Odată cu apariţia armelor de foc, șoimăritul pare să cadă în uitare, dar domeniul va cunoaşte un puternic avânt în secolul XX, în anul 2010 acest fascinant domeniu primindu-și o unanimă recunoaştere, fiind declarat de către UNESCO ca făcând parte din Patrimoniul Spiritual al Umanităţii.
Biroul de Relaţii cu Publicul

Oameni ai Vâlcii la ceas aniversar. Schiţe de portret




Lansare de carte


Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul, Ramnicu Valcea


7 martie 2016





   Oameni ai Vâlcii la ceas aniversar. Schiţe de portret (2014), Editura Antim Ivireanul, 2015, ediţie alcătuită şi îngrijită de Eugen Petrescu şi Gabriela Crăciun, cu o prefață de Ioan Barbu; autori: PS Emilian Lovișteanul, Ioan Barbu, Ion Buga, Mihai Călugărițoiu, Dumitru Cățoi, Gabriela Crăciun, Viorel Dianu, Fenia Driva, Gheorghe Dumitrașcu, Ion Gavrilă, Stelian Titus Gomboș, Ilie Gorjan, Constantin Mănescu-Hurezi, Emil Istocescu, Ioan St. Lazăr, Carmen Mărculescu Farcaș, Alexandru Popescu-Mihăești, Gheorghe Pantelimon, Marian Pătrașcu, Eugen Petrescu, Ion Longin Popescu, Constantin Samoilă, Ionuț Săraru, Violeta Scrociob, Ion Soare, Gheorghe Stancu, Zenovia Zamfir.
   Cartea este dedicată unor vâlceni (prin naștere sau adopție: scriitori, istorici, cineaști, actori și regizori, publiciști, muzicieni, diplomați, sportivi de performanță etc.), care în 2014 au împlinit vârste rotunde: Constantin Mateescu, Chesarie Gheorghescu și George Mirea (85 de ani), Nicolae Radu și Laurențiu Stilea (80 de ani), Elena Georgescu, Doru Moțoc, Veniamin Micle, Iulian Comănescu și Nicolae Manolescu (75 de ani), Nelu Barbu, George Anca, Viorel Dianu, Petru Pistol, Titina Nica Țene, Gheorghe Deaconu, Ion Parhon și Adina Daniela Dumitrescu (70 de ani), Florin Zamfirescu, Nicolae State-Burluși, Lazăr Comănescu, Felix Sima, George Rotaru, Mugur Constantin Isărescu, Gelu Stratulat, Dumitru Bondoc și Nicolae Bănică-Ologu (65 de ani), Corneliu Medvedov și Florentin Smarandache (60 de ani), Leon Dură, Virgil Oprescu-Runceanu și Nineta Popa (55 de ani).
    Evenimentul editorial se va desfășura la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Antim Ivireanul Vâlcea.

Program
(orele 17.00 – 19.00)
Cuvânt de început: Eugen Petrescu
– directorul Centrului de Cercetări Istorice Pr. Dumitru Bălașa;
Cuvântul amfitrionului: Remus Grigorescu 
– directorul Bibliotecii Județene Antim Ivireanul Vâlcea;
Prezentarea volumului: Gabriela Buican (Crăciun);
Scurte alocuțiuni: Ion Buga, Mihai Călugărițoiu, Fenia Driva, Ilie Gorjan, 
Constantin Mănescu-Hurezi, Ioan St. Lazăr, Carmen Mărculescu Farcaș, 
Alexandru Popescu-Mihăești, Gheorghe Pantelimon, Constantin Samoilă, 
Ionuț Săraru, Violeta Scrociob, Ion Soare, Gheorghe Stancu, Zenovia Zamfir;
Cuvântul omagiaților
Voci din public
Cuvânt de încheiere: Eugen Petrescu.
Moderator: Ioan Barbu – membru al Uniunii Scriitorilor din România.
***

In spatele Cortinei de Fier. Povestea comunizării forţate a României




Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu Dambovita


Targoviste


15 martie 2016





   Marţi, 15 martie 2016, ora 17:00, Biblioteca Judeţeană I. H. Rădulescu Dâmboviţa şi Asociaţia Literata organizează evenimentul În spatele Cortinei de Fier. Povestea comunizării forţate a României.
Din program: proiecţie de film documentar şi dezbatere.