miercuri, 2 martie 2016

Salonul Anual de Arta




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Nationala de Arta Delta, Arad


4 martie 2016







Pe simezele turdene




Arta plastica contemporana romaneasca


Alin Bilcu


Biblioteca Municipala Teodor Murasanu, Turda


1 - 31 martie 2016





***Primaria Turda

Intredeschis/Dincolo de fuga/Vantul in oglinda




Lansare de carte


Camelia Iuliana Radu


Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu-Quintus, Ploiesti


12 martie 2016






Camera Cifra din Mera




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


13 martie - 10 aprilie 2016






   Asociaţia Cifra Műhely a luat fiinţă în anul 2009, fondatorii fiind iubitori de muzică şi dans popular, care s-au hotărât să-şi dedice timpul liber cercetării şi promovării la un nivel superior, a culturii populare extrem de variate din Bazinul Carpatin. Totul a pornit cu o colecţie de mobilier împodobit şi o colecţie a ţesături din Transilvania, provenite dintr-un sătuc numit Mera, din Ţinutul Călatei. 
   Membrii asociaţiei au intrat în contact cu cultura acestui sat la începutul anilor ’90, prin intermediul unei familii din Transilvania care s-a stabilit la lângă Győr. Muszka György şi soţia sa Muszka Ilona sunt dansatori din Mera, care se ocupă în mod activ cu transmiterea tradiţiilor, dansurilor şi portului din Ţinutul Călatei. Mera, satul lor natal, este o localitate cu aproximativ 1450 de locuitori, care se află la o distanţă de 14 km de Cluj-Napoca, fiind una dintre localităţile din Ţinutul Nadăşului sau cum se mai numeşte în limba maghiară Cifra Kalotaszeg (Călata Împodobită). În acest context cuvântul "cifra” (împodobit) se referă la ornamentaţia bogată care caracterizează mobilierul, ţesăturile şi portul, dar şi dansul, respectiv linia melodică a muzicii tradiţionale din zonă. Această moştenire unică, mobilierul, proveine de la o familie din Mera.
   Prin proiectele sale complexe, Asociația Cifra Műhely încearcă să ofere o imagine cât mai complexă asupra culturii populare din această regiune. Pe lângă patrimoniul cultural construit, are un rol important şi prezentarea patrimoniului cultural spiritual reprezentat de muzica şi dansurile populare, care ne vor fi prezentate de muzicieni și dansatori din Mera.
***Muzeul National al Taranului Roman

Melancolie




Spectacol-lectura


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


11 martie 2016





  Melancolie este un spectacol-lectură din corespondența și poeziile lui Mihai Eminescu, scrise în perioada în care povestea de iubire cu Veronica Micle se apropia de sfârșit și în care suferința lui, pe de-o parte din cauza bolii, pe de altă parte din cauza pierderii unicei femei pe care a iubit-o, se reflectă pe deplin.
   Interpretează actorii: 
Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Magda Catone, 
Monica Davidescu și Tomi Cristin.

   Spectacolul va avea loc vineri, 11 martie 2016:00, ora 17:00, 
la Muzeul Național al Țăranului Român, 
Studioul Horia Bernea, Intrarea Monetăriei Nr.3.
 ***

Terenul de joacă




Expozitie de fotografie


Felicia Simion


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


8 - 27 martie 2016





   RFI România va invită marți, 8 martie 2016, ora 18:30, la vernisajul expoziției Feliciei Simion: Terenul de joacă.
   Expoziția poate fi vizitată între 8 și 27 martie 2016, la Sala Acvariu, de la Muzeul Național al Țăranului Român. Intrarea este liberă.
   <La 19 ani, m-am aflat față în față cu sfârșitul copilăriei și începutul maturității. De atunci, l-am urmărit pe Felix, verișorul meu în vârstă de 6 ani, crescând într-un sat din sudul României, în care au locuit numeroase generații din familia mea.
   În acest colț tihnit al țării, Felix își petrece copilăria folosind ca instrumente de joacă nisipul, piscina gonflabilă, bicicleta și, din când în când, stelele Căii Lactee.
   În Micul Prinț, Antoine de Saint-Exupéry scrie: "Iată secretul meu. E foarte simplu: nu vedem bine decât cu inima. Ochii nu văd esențialul.”
   Am pătruns într-o lume nouă, evocând propria-mi copilărie, în care cerul era cel mai frumos ecran. Satul mi-a oferit spațiu de imaginație și căutare; în fiecare dimineață, lumina-hrană a răsăritului înghite teama-de-timpul-care-trece> (Felicia Simion)
    Felicia Simon a început să fotografieze la 13 ani, când a primit primul aparat de fotografiat. A participat de atunci la numeroase concursuri, iar printre cele la care a fost premiată se numără: International Photography Awards (IPA), Paris Prix de la Photographie, Sony World Photography Awards, Travel Photographer of the Year, The Irish Times Photography Awards, Moscow International Photo Awards, PDN Faces.


RFI România
   De 25 de ani, RFI România difuzează 24 de ore din 24 programe, în română și în franceză, consacrate actualității, culturii și francofoniei. Cu o echipă de 25 de persoane la București, doi jurnaliști la Paris și o rețea de corespondenți în lume, RFI România difuzează zilnic 13 ore de programe proprii în limba română, acordând o atenție specială actualității. Postul emite în FM în România, la București, Cluj, Craiova și Iași, în curând la Sibiu și Timișoara, precum și în capitala Republicii Moldova, Chișinău.
   În semn de apreciere pentru profesionalismul și obiectivitatea programelor sale, RFI România a fost decorat în 2015 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.
***

Spectacolul-conferinta Round Table Bucuresti




Dan C. Mihailescu


Universitatea Nationala de Muzica, Bucuresti


3 martie 2016




    Despre hedonismul lecturii, despre recenziile a sute de cărți, despre Bucureștiul său și al elitelor literare, sunt câteva subiecte pe care invitatul serii de joi le va putea atinge în dialogul cu Valentina Sandu - Dediu.
   Joi, 3 martie, de la ora 19:00, va continua seria spectacolelor – conferință Round Table București moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu. Invitatul special al acestei noi ediții va fi Dan C. Mihăilescu, scriitor cu o activitate prodigioasă dedicată cercetării și criticii literare, cunoscut îndeosebi publicului larg pentru emisiunea realizată timp de 15 ani, Omul care aduce cartea, devenind cea mai urmărită emisiune culturală din România.
   Joi seară, dialogul purtat cu Valentina Sandu - Dediu va fi completat de recitalul jazz susținut de Ana - Cristina Leonte acompaniată de Ciprian Pop (chitară) și Alex Arcuș (saxofon). Seara se va încheia cu o sesiune de autografe prin prezentarea celor mai recente apariții editoriale semnate de Dan C. Mihăilescu.
    Evenimentul se va desfășura în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică (Strada Știrbei Vodă nr. 33), iar spectatorii din țară pot urmări, și de această dată, transmisiunea în direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, după o rezervare solicitată la adresa de e-mail round.table.bucuresti@gmail.com
   Publicul bucureștean va fi invitat în perioada imediat următoare să ia parte la două astfel de întâlniri avându-i în prim plan pe arhitectul Ștefan Ghenciulescu (10 martie) și Sorina Goia, redactor – șef Radio România (17 martie).
     Dan C. Mihăilescu: "Nu eşti om deplin dacă te livrezi unei singure dimensiuni, fie pădurea, fie biblioteca. Nu se poate vieţui armonios decât îmbinând fizicul şi metafizicul, idealitatea şi corporalitatea.”

  Dan C. Mihăilescu s-a născut în anul 1953 la București, pe 12 decembrie. A început să citească de la vârsta de patru ani și de atunci literatura i-a acordat cele mai mari bucurii și satisfacții profesionale. În ultimii 15 ani a prezentat sute de cărți zilnic la TV și în numeroase publicații literare, a participat la sute de întâlniri cu cititorii și la numeroase lansări de carte, a fost realizatorul celei mai urmărite emisiuni culturale în plan național. Cu o medie de peste 400.000 de spectatori pe minut, emisiunea Omul care aduce cartea a stabilit un record național de audiență pentru producțiile culturale.
    Din februarie 2016, la vârsta de 62 de ani, Dan C. Mihăilescu a decis să continue activitatea temerară, de această dată în mediul online, prin realizarea emisiunii Cartea de la ora 5, adresându-se cu precădere publicului tânăr. Această schimbare de paradigmă se aseamănă, pentru scriitor, cu momentul începuturilor în TV: "la 47 de ani am fost scos din vizuina mea de bursuc în care mă aflam și (...) m-am lăsat aruncat pe sticlă cu o inconștiență fără margini.” Pe platforma noii sale emisiuni, publicul online poate vota cartea care urmează a fi recenzată în fiecare zi de luni și, de asemenea, este anunțat un club de lectură în cadrul căruia criticul va avea întâlniri cu cititorii, cu dialoguri pe marginea cărților preferate.
    Pe lângă prezentarea aparițiilor editoriale, Dan C. Mihăilescu a publicat un număr impresionant de cărți și studii literare în volum și în presa de specialitate, a semnat zeci de prefețe/ postfețe și a tradus operele a numeroși autori din limba franceză. Prima sa carte a fost publicată în anul 1982 – Perspective eminesciene – pentru care a obținut Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, la 8 ani de la debutul său publicistic în revista România literară.
    Activitatea sa literară a fost distinsă de-a lungul timpului cu recunoașteri precum Premiul USR pentru traducerea integrală a dramaturgiei lui Eugen Ionescu (1999), Premiul Consiliului Național al Audiovizualului pentru emisiunea Omul care aduce cartea (2003), Premiul Radio Bucureşti (2004), Premiul Radio România Cultural (2007), Premiul de critică al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (2004) sau Premiul pentru educaţie - dascălul românilor, acordat la gala MEDIAFAX (2013).
    Timp de 23 de ani (1980 – 2003), Dan C. Mihăilescu a fost cercetător științific la Institutul de Istorie și Teorie Literară G. Călinescu, iar în anul 1990 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor. În anul 1999, Dan C. Mihăilescu a fost consilier pe probleme de comunicare al Preşedintelui Societăţii Române de Televiziune. Totodată, a fost membru in juriile Uniunii Scriitorilor, UNITER, AFCN, CNC, Festivalului de Comedie, juriul pentru premiile Clubului Român de Presă, Freedom House, Dakino ş.a., a fost membru in Consiliul director al Fundatiei Soros pentru o Societate Deschisă (2008-2011).
    În anul 1976, Dan C. Mihăilescu a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română, la specializarea Română-Franceză, în cadrul Universităţii din Bucureşti.
    În martie 2014, i s-a conferit prin decret prezidenţial Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Comandor.
 ***

Otrava iubirii




Lansare de carte


Eric-Emmanuel Schmitt


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


8 martie 2016





     Editura Humanitas Fiction vă aşteaptă marţi, 8 martie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului Otrava iubirii, o nouă carte de Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă. 
    La eveniment vor vorbi 
Oana Pellea, Mihaela Dedeoglu, Adina Diniţoiu, 
Marius Constantinescu şi Denisa Comănescu.

   Prietene bune, Julia, Colombe, Raphaëlle şi Anouchka sunt la vârsta întrebărilor pe care nu îndrăznesc să le rostească, aşa că îşi consemnează în jurnalele personale cele mai ascunse gânduri. Aflăm astfel că în jurul lor dragostea, un sentiment care le este încă străin, modelează destine, uneşte şi destramă familii, pune în primejdie şi salvează vieţi, ca într-o inegalabilă dramă shakespeariană. Nevoia de iubire se va insinua treptat în fiecare gest şi gând al celor patru adolescente, ca nevoia de un drog ce aduce extazul şi ale cărui consecinţe sunt periculoase. Când povestea lui Romeo şi a Julietei, pe care liceenii o vor pune în scenă, îşi va arunca umbra nefastă asupra realităţii, se va dovedi dragostea atât de puternicã, încât să vindece rănile pe care tot ea le-a provocat.
    "Modelele de ieri nu sunt neapărat şi cele de azi, în schimb pasiunea se dezlănţuie cu aceeaşi violenţã şi mânie. În acest sens, Romeo şi Julieta sunt şi rămân arhetipurile pasiunii eterne.“ – (Eric-Emmanuel Schmitt)
***

Gala ArtOut




Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti


19 martie 2016





   Art Out are onoarea de a vă invita la Gala Art Out, eveniment aflat la a III-a ediție, care va avea loc la data de 19 martie 2016, începând cu ora 18:00.
    Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Facultății de Drept din cadrul Universității București.
    Astfel, vom descoperi împreună diversitatea culturală, într-un spectacol de excepție care îmbină artele și aduce maeștri ai industriilor creative mai aproape de publicul Art Out. Așa cum am promis anul trecut, revenim cu o ediție nouă, cuprinzând invitați și artiști de renume, în cadrul căreia vom sărbători alături de public 5 ani de activitate, 5 ani de proiecte și de expoziții, 5 ani de reușite, 5 ani de realizări în sfera jurnalismului cultural.
Vă așteptăm!
Detalii despre eveniment sunt disponibile pe site-ul evenimentului:
   Art Out este o revista de artă, arhitectură, patrimoniu și restaurare. Conceptul Art Out cuprinde două reviste care s-au remarcat prin profesionalism și creativitate: Art Out și Teen Art Out.
  Art Out s-a distins pentru calitatea articolelor și a designului său, devenind totodată și un excelent organizator de evenimente cultural-artistice.
***Uniunea Artiștilor Plastici din România

Clubul de carte Nordic Noir




J. R. Moehringer: Sutton


Ceainaria La un Ceai, Bucuresti


30 martie 2016




   Miercuri, 30 martie, ne revedem la clubul de carte Nordic Noir. 
Povestim despre Sutton de J. R. Moehringer.
Tot atunci alegem şi cartea pe care o vom citi în luna aprilie.

    "Willie Sutton (1901–1980) a fost unul dintre cei mai mari spărgători de bănci ai Americii. Jefuia băncile înarmat cu un pistol sau cu o mitralieră Thomson, dar nu a tras niciodată vreun foc de armă. Şi-a atins apogeul în perioada Marii crize economice (1929–1933), când a jefuit zeci de bănci.
    Americanii, sărăciţi de criză, l-au transformat în erou naţional: băncile îi jefuiseră pe ei, Sutton jefuia băncile vinovate. Başca incredibila performanţă de a evada de trei ori din închisori considerate de maximă siguranţă. Mare cititor, când a fost prins ultima dată, în 1952, în camera lui s-au găsit bani, arme şi opera lui Proust. Ziarele au scris despre asta şi toată lumea s-a repezit să cumpere În căutarea timpului pierdut. Dacă ar fi avut mai mulţi Suttoni, americanii ar fi devenit, fără discuţie, nişte oameni culţi…" (Ştefan Agopian)

   Clubul de carte Nordic Noir este un bun prilej de a discuta despre cărțile poliţiste scrise de autori scandinavi. Ţi-au plăcut? Nu ai terminat cartea? Ce ai vrea să citeşti? Aflăm împreună răspunsurile la aceste întrebări şi avem ocazia de a ne face noi prieteni cu care să împărtășim pasiunea lecturii.

Înscrierea se face pe e-mail la adresa teodora.ivan@edituratrei.ro.

Vă așteptăm!

Mineralia: Podoabe de primavara




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


4 - 6 martie 2016






Cartea de la Satu Mare




Lansare de carte


George Vulturescu


Restaurantul Venetia, Satu Mare


4 martie 2016





     Vineri, 4 martie 2016, ora 12:00, la Satu Mare, eveniment organizat de Filiala Cluj a USR şi redacţia revistei Poesis cu prilejul apariţiei numărului 300 al revistei sătmărene.


     În program: Lecturi de primăvară cu George Vulturescu, Alexandru Zotta şi Voicu D. Rusu; lansarea volumului Cartea de la Satu Mare, semnat de George Vulturescu.
Prezintă: Vasile George Dâncu, Ion Mureşan, Gheorghe Glodeanu.

Sedinta de primavara a Cenaclului Marin Preda




Casa de Cultura a Studentilor


Bucuresti


3 martie 2016







Prea repede. Prea devreme...




Lansare de carte


Romulus Turbatu


Biblioteca Judeteana Bod Peter, Sfantu Gheorghe


5 martie 2016






    La Sf. Gheorghe, dincolo de paleta extrem de bogată și diversă de roluri interpretate, Dan Turbatu a scris (cu deosebire în genul liric). Și-a dăruit, însă - cu altruism, tinerețe spirituală și vocație pedagogică irefragabile -sute, poate mii de zile pregătirii a zeci de liceeni talentați, pentru admitere la facultățile de teatru. Și toti au fost admiși, devenind actori prețuiți. Camelia Paraschiv Katai, actriță de calibru incontestabil, la Sf. Gheorghe, este doar unul dintre urmașii exemplari, pe linie profesională, ai actorului Dan Turbatu. ...Om și actor care a trecut intempestiv, prea repede, la cele veșnice, la început de martie 2000.

Retrospectiva: Spatiul imaginarii




Arta plastica contemporana romaneasca


Alexandru Nancu


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


5 martie 2016





     La trei ani dupa plecarea dintre noi a lui Alexandru Nancu, va invit sa ni-l amintim impreuna, la vernisajul expozitiei retrospective Spatiul imaginarii de la Palatul Mogosoaia, sambata 5 martie, ora 17:00, la Cuhnie.

Candoare




Arta plastica contemporana romaneasca


Atelierul de arta plastica Cdor. Val Donici


Muzeul Marinei Romane, Constanta


4 - 30 martie 2016






Targ de primavara




Hello Spring!


Gallery, Bucuresti


5 - 6 martie 2016






Doamnelor și Domnilor,

Vă așteptăm începând de sâmbătă, 5 martie, ora 11:00 și până duminică, 6 martie, ora 20:00, 
la Gallery, în strada Leonida nr. 9-11 (Eminescu colț cu Tunari), București, la 
Târgul de primăvară Hello Spring!

Art, fun, drink & shopping!

Intrarea libera

Un weekend cu muuulte cadouri, surprize, fashion, artă, distracție, muzică buna, 
băuturi fine și cocktailuri exotice!!!

Playful Booksva asteapta in acest weekend la Gallery cu carti in limba engleza pentru copii.
Fun Books, Smart Booksva pregateste la Gallery un colt dedicat 
cartilor distractive si inteligente pentru copii. 
Va pregatim un colt dedicat picturii, alaturi de artista Aurelia Chiru.

Veniți și veți vedea!!!



Programul târgului:
Sâmbătă: 11:00-21:00
Duminică: 11:00-20:00

Pentru înscrieri, detalii, parteneriate: office@anav.ro
Irina Bejenaru – 0720111068

De la fir la costum




Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara


Baia Mare


8 martie 2016






    Muzeul Județean de Entografie și Artă Populară Baia Mare, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare organizează expoziţia de fotografie și costume populare De la fir la costum care va fi vernisată în data de 8 martie 2016, începând cu ora 11:00, în cladirea Teatrului de Vară din Baia Mare.
    Vor fi expuse în cadrul expoziției fotografiile realizate în cadrul proiectului european REUȘIM PRIN COOLtură - Valori europene și viitor comun – reprezentând costume populare din județul Satu Mare și Regiunea Transcarpatia, Ucraina.
   Costumele femeieşti aparținând colecției Muzeului Județean de Entografie și Artă Populară Baia Mare vor fi nelipsite din cadrul acestui eveniment care are ca scop promovarea valorilor tradiţionale din Maramureș și Satu Mare, a artei ţesutului şi a costumului popular.

Flori, fete si...nud!




Arta plastica contemporana romaneasca


Catalin Munteanu


Cafeneaua Jos Palaria, Deva


7 martie 2016







Sinagogile Europei Centrale și de Est 1782-1944




Muzeul Judetean Mures


Palatul Culturii, Targu Mures


4 - 31 martie 2016





   Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, Muzeul Județean Mureș și Comunitatea Evreiască din Târgu Mureș are onorea de a vă invita la vernisajul expoziției Sinagogile Europei Centrale și de Est 1782-1944, care va avea loc vineri, 4 martie 2016, de la ora 16:00 în Palatul Culturii din Târgu Mureș.