duminică, 28 februarie 2016

Cultura traditionala imateriala romaneasca din Bistrita-Nasaud




Lansare de carte


Vasile V. Filip, Menut Maximinian


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca


3 martie 2016






Vă invităm la lansarea volumului Cultura tradițională imaterială românească din Bistrița-Năsăud. Vol. II – Sărbătorile ciclului social și calendaristic sau Munci și zile în Ținutul Bistriței și Năsăudului de Vasile V. Filip și Menuț Maximinian (Editura Școala Ardeleană).
Participă, alături de autori, Alina Branda, Ion Cuceu, Vasile George Dâncu, Virginia Linul, Andrei Moldovan, Olimpiu Nușfelean, Alexandru Pugna, Tudor Sălăgean, Cosmina Timoce-Mocanu și Gavril Țărmure.
Moment artistic: Cornelia Ardelean și Domnica Dologa.
   Manifestarea va avea loc joi, 3 martie 2016, începând cu ora 12:00, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (Str. Memorandumului nr. 2).
   Evenimentul este realizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Societatea Scriitorilor Bistrița-Năsăud, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Editura Școala Ardeleană.
   "O carte fascinantă despre sufletul românesc şi despre purtătorii unui sentiment al spaţiului şi timpului, o lucrare ce depăşeşte mult cadrul unei cercetări etnologice, etnografice sau antropologice prin intenţionalitatea ei: încearcă să ofere societăţii şi omului modern o alternativă la pierderea sensului, la uitarea de sine sau la crizele identitare. Scopul discret mărturisit al autorilor este acela de a reînvia în faţa noastră practici ale unui timp armonios al societăţii, un timp al tradiţiei în care oamenii nu erau răstigniţi între conştientul raţional şi inconştientul refuzat, cum spune Jung. Omul tradiţional se oferea naturii şi universului în totalitatea fiinţei lui; omul modern desacralizează şi elimină transcendenţa, se luptă cu trecutul, intră în opoziţie cu propria lui esenţă, căci nu mai este în stare să înţeleagă propriul său interior, populat cu conţinuturi mitice, fantastic, plin de simboluri şi semne.
   Dar autorii nu se limitează la o expediţie, altminteri fascinantă, în universul sărbătorilor dintr-o zonă a României miraculoase, ci pun o întrebare implicită şi ne aruncă o provocare: suntem pe o muchie a timpului, într-un moment în care mai putem reînvia insula noastră de autentic şi armonie cu lumea, mai putem locui spiritual universul nostru apelând la tradiţie ca măsură. Când uniformizarea, globalizarea şi falsificarea emoţiilor ne pun în pericol fiinţa şi identitatea, cultura tradiţională ne poate salva ori ne poate sprijini în regăsirea unor sensuri fundamentale ale existenţei. Aşadar, putem să ne oprim şi să trăim altfel?" (Vasile Sebastian Dâncu)
***

Lumea Bibliei




Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu


Targoviste


29 februarie - 5 martie 2016






    În perioada 29 februarie – 5 martie 2016, Biblioteca Judeţeană I. H. Rădulescu Dâmboviţa în parteneriat cu Institutul de Studii Biblice prin Corespondenţă Sola Scriptura organizează expoziţia Lumea Bibliei.
   Vernisajul expoziţiei va avea loc luni, 29 februarie 2016, ora 11:00, la Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene.
   Expoziţia va cuprinde: peste 200 de Biblii în traduceri diferite; toate traducerile în limba română a Bibliei; planşe şi informaţii despre sulurile de la Marea Moartă; Biblia microscopică pe o singură pagină. De asemenea, vor fi organizate Conferinţe publice cu tematică biblică, în fiecare zi, ora 17:30.
Programul conferinţelor:
Luni: Biblia, prima carte scrisă în sistemul alfabetic
Lect. univ. dr. Traian Aldea
Marţi: Septuaginta, prima traducere a textului biblic şi
importanţa ei pentru creştini
Pr. conf. univ. dr. Mihai Teodorescu
Miercuri:           Sfânta scriptură în tradiţia creştină
Pr. prof. Alin Pleşa
Joi: Traducerea „Cornilescu” şi alte documente şi traduceri
ale Bibliei în limba Română
Lect. univ. dr. Traian Aldea
Vineri: Rolul cuvântului pentru progresul culturii şi al moralei
Lect. univ. dr. Traian Aldea
Sâmbătă:          Biblia în lumea postmodernă
Lect. univ. dr. Traian Aldea

Expoziţia va fi deschisă zilnic între orele 10:00-18:00. Intrarea este gratuită. 
Informaţii şi programare vizitare la telefon: 0753319692
***

Martisoare Traditionale




Muzeul Satului Banatean


Timisoara


1 - 2 martie 2016






Conferintele de joi




Muzeul Municipiului Bucuresti


Emanuel Badescu: Fotograful Aurel Bauh


3 martie 2016 





   Aurel Bauh (1900-1964) ce s-a format ca artist fotograf in Franta, isi deschide un atelier foto in Bucuresti, atelier foto pe care il detinea inca in str. Popa Rusu nr.7, prin anul 1949, asa cum reiese din arhivele Securitatii. In vitrina atelierului sau a fost expus multa vreme portretul pictorului Jules Perahim in uniforma de colonel sovietic.
    Emanuel Bădescu este bibliotecar în cadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Licenţiat în istorie, a colaborat cu peste 1000 de articole la revistele Formula AS, Magazin Istoric, Lumea Magazin, Historia, Descoperă, la Ziarul de Duminică şi la multe alte publicaţii. A publicat volumele 1 decembrie 1918 Alba Iulia-Bucureşti, Imnurile naţionale la români, Bucureştii subt Guvernul Vremelnicesc, Marele foc şi alte poveşti din Bucureşti. Este coautor al volumelor Scurtă istorie a Regalităţii în România, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vatican la Ierusalim, Bucureştii în vremea lui Carol I (lucrare premiată de Uniunea Scriitorilor), Conspiraţia Securităţii, Carol Popp de Szathmári, fotograful Bucureştilor, De toate din vechiul Bucureşti, ultima apariţie editorială fiind Bucureştii lui Mazar Paşa.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţe de joi:

10 martie 2016 – Bucureştiul arhitectului Ernest Doneaud”cu Oana Marinache

17 martie 2016 - Boalele şi leacurile urbe
 – despre prejudecăţile sanitare româneşti la sfârşit de secol XIX cu Octavian Buda

24 martie 2016 – Cum se întoarce Bucureştiul acasă
 – despre restaurarea clădirilor istorice cu Dan Lăcătuş