vineri, 26 februarie 2016

Documente din colectia Lovinescu - Ierunca




Arhivele Nationale ale Romaniei


Bucuresti


23 februarie - 30 martie 2016






   Între 23 februarie şi 30 martie, în foaierul sediului Arhivelor Naţionale, se poate consulta o micro-expoziţie cu documente din arhiva Lovinescu-Ierunca.
   Colecţia a fost donată Arhivelor Naţionale de către istoricul Mihnea Berindei, documentele fac parte din arhiva personală a soţilor Monica Lovinescu-Virgul Ierunca şi ele completează, într-un registru aparte, imaginea disidenţei româneştidin regimul comunist, precum şi a postului de Radio Europa Liberă.
   Între exponate, se regăsesc documente care  semnalează moartea lui Marin Preda, arestarea părintelui Gheorghe Calciu, formulele de cenzură ale regimului comunism la adresa unor scriitori, precum şi prezentarea unei discuţii cu istoricul sovietc, Iuri Afanasiev, director al Arhivelor sovietice privind Perestroika.
 Expoziţia este deschisă publicului de luni pînă vineri între orele 8:30-15:30.
***http://www.lapunkt.ro/2016/02/26/expozitie-colectia-monica-lovinescu-virgil-ierunca/

Marin Sorescu - Profet in ţara lui - Singur printre canonici




Teatrul National Marin Sorescu


Craiova


28 - 29 februarie 2016






    Teatrul Naţional Marin Sorescu vă invită duminică, 28 februarie, ora 18:30, la Sala Amza Pellea, spre a fi martori la omagiul adus scriitorului Marin Sorescu, la împlinirea a 80 de ani de la naşterea marelui scriitor (n. 29 februarie 1936), respectiv 20 de ani de la trecerea sa în eternitate (8 decembrie 1996).
    Spectacolul Profet în ţara lui – un performance de poezie şi muzică pe texte de Marin Sorescu, în regia Alinei Hristea – se va bucura de participarea extraordinară a actorilor Ilie Gheorghe, Tudor Gheorghe, Emil Boroghină şi Ion Colan, studenţilor anului II de la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Craiova, Corului Allegro şi Orchestrei de cameră a Liceului de Arte Marin Sorescu (îndrumător: prof. Florian-George Zamfir).


    Între manifestările culturale prin care va fi evocată figura unuia dintre creatorii de prim rang ai generaţiei sale, în repetate rânduri propus la Premiul Nobel pentru literatură, se înscrie – luni, 
29 februarie, ora 16:00, la Sala Ia te uită! a TNC – şi lansarea volumului Marin Sorescu. Singur printre canonici de Cosmin Borza. Monografie critică apărută în 2015 la Editura Art, aceasta este considerată cea mai profesionistă lucrare dedicată operei şi vieţii scriitorului. Cu acest prilej va fi vernisată o expoziţie de pictură dedicată scriitorului de elevi ai Liceului de Arte (îndrumător: prof. Monica Dincă).
    Cosmin Borza (n. 7 iunie 1983, Ineu, Arad) este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unde şi-a obţinut şi doctoratul şi unde este şi profesor asociat. De asemenea, este cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară Sextil Puşcariu şi redactor la  publicaţia Dacoromania litteraria a acestuia. A obţinut mai multe premii, precum şi burse şi stagii de cercetare.
 ***http://www.cvlpress.ro/27.02.2016/spectacol-de-muzica-si-poezie-pe-texte-de-marin-sorescu/

Dialog imaginativ




Arta plastica contemporana romaneasca


Adina Moldova Titrea


Cercul Militar National, Bucuresti


29 februarie - 13 martie 2016








Bucurestii arhitectului Duiliu Marcu




Tur urban


Bucuresti


5 - 6 martie 2016






    Debutul calendaristic al primăverii le va aduce tuturor celor pasionaţi de istoria Bucureştilor un nou tur urban pe parcursul căruia vom evoca memoria unuia dintre "titanii” arhitecturii româneşti din prima jumătate a secolului XX – Duiliu Marcu – de la a cărui trecere în eternitate se vor comemora exact 50 de ani în data de 9 martie.
    Deoarece, conform calendarului, anul acesta ziua de 9 martie va fi o miercuri, am ales sa marcăm "în avans” acest moment de aducere aminte... astfel că ne vom întâlni sâmbătă, 5 martie şi duminică, 6 martie, la ora 10:45, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, în faţa Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa, de unde, la ora 11:00, vom porni "în pas de plimbare” pe arterele oraşului, urmând ca în drumul nostru să redescoperim, ori să aflăm pentru prima oară, istoria unor clădiri pe lângă care poate am trecut grăbiţi zi de zi, fără a le acorda însă atenţie.
    Vom începe plimbarea prin Bucureştii arhitectului Duiliu Marcu prezentând în câteva cuvinte povestea Palatului Victoria – clădirea în care astăzi îşi are sediul Guvernul României şi ne vom continua periplul pe Bulevardul Lascăr Catargiu, iar din mers vom admira priveliştea inconfundabilă pe care ne-o oferă imobilele situate la numerele 54 (actualul sediu al Aeroclubului României) şi 40 (vechea locuinţă a Doctorului A. Dobrovici).
    Din Piaţa Romană, vom coti uşor pe Bulevardul Dacia, iar în drumul nostru ne vom opri preţ de câteva clipe pentru a povesti istoria unora dintre corpurile de clădire în interiorul cărora işi desfăşoara activitatea Academia Română.
    După o nouă schimbare de direcţie şi o scurtă trecere pe o porţiune a Căii Griviţei vom intra pe Calea Victoriei şi vom face un popas de câteva minute pentru a povesti pe scurt istoria vechii clădiri a Casei Regiei Autonome a Monopolurilor Statului (actualul sediu al Ministerului Economiei).
    Ne vom continua plimbarea pe Calea Victoriei până la intersecţia sa cu Strada Ştirbei Vodă, al cărei traseu îl vom parcurge până la intersecţia sa cu Splaiul Independenţei, urmând ca în drumul nostru să întâlnim câteva blocuri de apartamente create tot de marele arhitect a cărui memorie o vom evoca în excursia noastră de sfârşit de săptămână.
    Vom ocoli şantierul noii magistrale de metrou, pe străzile cartierului Cotroceni şi ne vom opri în Piaţa Eroilor, unde vor admira impozanta şi inconfundabila siluetă a clădirii Universităţii Naţionale de Apărare, edificiu ridicat la rândul său după planurile realizate de Duiliu Marcu.
    Ne vom continua periplul prin oraş urcând pe Strada Doctor Dumitru Bagdasar, apoi pe Şoseaua Panduri şi pe Bulevardul Geniului, pe lângă Palatul Cotroceni şi vom face un scurt popas pe parcursul căruia vom afla istoria micii clădiri la peronul căreia erau trase Tenurile Regale de odinioară.
   Vom coborâ pe Şoseaua Grozăveşti, vom traversa din nou Dâmboviţa pe Podul Grozăveşti şi ne vom continua drumul pe sub Pasajul Basarab, pe traseul vechii căi ferate ce lega între ele cele mai vechi gări ale Bucureştilor (Gara Filaret şi Gara Târgoviştei – vechiul nume care l-a purtat până în anul 1888 actuala Gară de Nord).
    Odată ajunşi în piaţa din faţa din faţa intrării în gara Basarab, vom intra puţin pe peronul primei linii din Gara de Nord clădire pe care o vom traversa, părăsind-o prin binecunoscutul său Portic cu Coloane.
    Aproape de ora 17:00, ne vom aduna în Parcul Gării de Nord, loc unde ne vom încheia periplul cu o scurtă relatare a istoriei impozantului edificiu al Palatului Ministerului Transporturilor – unul dintre cele mai ample proiecte realizate de arhitectul a cărui memorie o vom evoca pe tot parcursul traseului nostru.
    Întreaga plimbare pe arterele capitalei se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 10 kilometri şi o vom face mergând pe jos, "la pas uşor”.
    Participarea este gratuită, nu există un alt tarif în afară de cheltuielile personale. Totuşi, dacă doriţi să vă exprimaţi aprecierea faţă de această iniţiativă, vă stau la dispoziţie cu mici suveniruri care să vă amintească de această excursie (magneţi imprimaţi cu vechi imagini ale Gării de Nord din Bucureşti). Un magnet costa 10 lei, şi îi voi avea asupra mea pe tot parcursul excursiei.

Cu speranţa că vom petrece clipe minunate împreună!
Andrei Berinde

Modelul social francez. Istoric, forme de organizare şi reforme ale protecţiei sociale




Asociatia Romana de Istorie Sociala


Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti


29 februarie 2016




   În prima seară de istorie socială din acest an, Asociaţia Română de Istorie Socială vă invită la conferinţa intitulată Modelul social francez. Istoric, forme de organizare şi reforme ale protecţiei sociale susţinută de Dl. Mihail Rolea, istoric, specialist în sistemul francez de protecţie socială.
   Evenimentul va avea loc luni, 29 februarie 2016, ora 17:00, la Sala de consiliu (et. 1) a Facultăţii de Istorie, Universitatea din Bucureşti, Bdul Regina Elisabeta nr. 4-12, 
sect. 5.

***

Femei în comunism. Destine colective și individuale




Femei in comunism


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


3 martie 2016




    Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Ambasada Marii Britanii la București în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României organizează joi, 3 martie 2016, de la ora 16:30, la sediul Bibliotecii Naţionale din Bd. Unirii nr. 22, conferinţa Femei în comunism. Destine colective și individuale.
    Evenimentul îşi propune să ofere o imagine generală asupra detenției femeilor în perioada comunistă prin intermediul cifrelor și statisticilor, dar și una particulară, prin analizarea unor studii de caz precum cel al filosofului și omului de litere Alice Voinescu ori al artistei plastice Lena Constante.
     Conferinţa va debuta cu prezentarea invitatei speciale, jurnalista britanică Jessica Douglas-Home şi va continua cu expunerile experţilor IICCMER Irina Hasnaş-Hubbard, Constantin Vasilescu, Ioana Manolache şi Mariana-Alina Urs. În deschidere vor lua cuvântul ES Paul Brummel (Ambasador al Marii Britanii la București), Claudia Şerbănuţă (manager al Bibliotecii Naţionale a României) şi Alin Mureşan (director general al IICCMER).
Intrarea este liberă.

Locuind Bucureştiul contemporan. Naraţiuni şi interacţiuni în diversitate




ARCUB - Hanul Gabroveni


Bucuresti


29 februarie 2016





   Lansat oficial în mai 2015, proiectul Case Vii. Diversitatea culturală a spaţiilor de locuit din Bucureşti din împrejurimi a ajuns la final. Luni, 29 februarie 2016, ne întâlnim începând cu ora 19:00 la ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Coloanelor) pentru evenimentul de închidere oficială.
    Cercetare. Web documentar. Ateliere creative. Pentru mai bine de 12 luni acestea au fost principalele activităţi care ne-au preocupat şi pe care le-am desfăşurat în cadrul proiectului, structurate fiind de câteva elemente importante:
[ ]         Împărtăşirea viziunii că locuirea circumscrie valori şi practici culturale, iar experienţele de locuire surprind deopotrivă istoria personală şi pe cea a comunităţilor sau grupurilor de oameni;
[ ]         Obiectivul de a contribui la promovarea şi înţelegerea locuirii ca expresie a diversităţii culturale;
[ ]         Încercarea a-i aduce împreună pe cei interesaţi deja de tema locuirii, dar şi de a creşte interesul general pentru acest subiect (fie că vorbim de artişti, cercetători din domeniile socio-umaniste, specialişti din sectorul creativ, reprezentanţi ai societăţii civile, autorităţi publice mass-media sau public larg);
[ ]         Interacţiunea cu publicul, deopotrivă în mediul online şi offline;
[ ]         Apelul la elemente multimedia ca mijloace şi instrumente de a ajunge la un public cât mai larg;
[ ]         Dorinţa de a conecta ariile în care organizaţiile implicate în proiect au experienţă (cercetare > film documentar > educaţie);
    În ultima întâlnire din calendarul oficial al proiectului vom pune împreună cap la cap toate piesele importante ale proiectului.
    De asemenea, veţi putea intra în posesia volumului proaspăt ieşit de sub tipar De la stradă la ansambluri rezidenţiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureştiul contemporan şi a DVD-ului Bucharest Housing Stories conţinând toate episoadele serialului documentar. Ambele vor fi distribuite gratuit în cadrul evenimentului.
   Volumul De la stradă la ansambluri rezidențiale. Opt ipostaze ale locuirii în Bucureștiul contemporan este coordonat de Natalia Negru şi este lansat la editura Pro Universitaria.

Din cuprins:
1. Prefaţă | de Vintilă Mihăilescu
2. Locuiri tranzitorii. De la camera de cămin la locuința cu chirie | de Maria Mateoniu
3. O etnografie a locuirii în rate | de Oana Cristiana Iftode
4. Apartamentul de bloc între spațiu de locuit și "acasă” | de Andra-Mitia Dumitru
5. Mare, curat și frumos. De la blocul comunist la ansamblu rezidențial | de Cristina Boboc
6. Metropola Chiajna. Experiențe ale locuirii într-un spațiu rural periurban | de Carmen Mihalache
7. Locuirea în spații disputate. Case naționalizate, retrocedări și evacuări în București | 
de Bogdan Iancu şi Cosmin Manolache
8. Locuire colectivă şi solidaritate în zonele de tip "ghetou”. Cămine din aleea Nehoiu | 
de Vlad Cătună
9. Casa din stradă. Cum locuim când nu avem unde locui | de Ciprian-Cosmin Voicilă

   Bucharest Housing Stories este un serial de tip web documentar produs de Asociaţia VIRA ce abordează diversitatea experienței de locuire din orașul București și imprejurimi.
    Este constituit din șapte episoade axate pe diferite tipuri de spații - blocuri construite în perioada socialistă, noi ansambluri rezidențiale, zone de tip "ghetou”, cămine studențesti, spaţii publice (locuirea "în aer liber”), fostele case naționalizate și cele din zona periurbană. Bucharest Housing Stories pune accent pe diversitatea experiențelor de vecinătate sau de rutină și pe relațiile cu spațiul locativ dezvoltate de persoane cu profiluri diverse, în total urmărind 21 de personaje.

    Evenimentul Locuind Bucureştiul contemporan. Naraţiuni şi interacţiuni în diversitate este organizat cu sprijinul Arcub şi Bucureşti 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraş candidat.

   Proiectul Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi este implementat de Asociaţia VIRA şi este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României în cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea Diversității în Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.
   Parteneri proiect: Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român

   Cu sprijin academic: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (Universitatea din Bucureşti), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu.
   Cu sprijin non-guvernamental si civic: Policy Center for Roma and Minorities, Centru de Resurse pentru participare publică, Grupul de iniţiativă civică Lacul Tei, Caleidoscop, Samusocial din România. Concordia România.

Conexiuni




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


27 februarie 2016






Redescoperirea Marthei Bibescu




Oana Marinache


Muzeul National Peles, Sinaia


5 martie 2016






Omniprezență




Arta plastica contemporana romaneasca


Oana Mazarache, Flavia Pintea


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 31 martie 2016






    Expoziția Omniprezență este îmbinarea proiectelor de licență a tinerelor artiste Oana Mazarache, Reflexie/Reflecție și Flavia Pintea Geometria sacră care reprezintă o călătorie în timp ce adună formele prin care a trecut știința de-a lungul vremii, prezentându-le într-o manieră specifică artei contemporane. Încă din vremea arhaică, lumea a fost descrisă ca un conglomerat geometric, iar noutatea pe care secolul contemporan o aduce este maniera prin care noi suntem capabili de a influența aceste structuri. Aici facem cunoscut faptul că structura geometrică complexă, de dimensiuni infime, care compune anatomia umană, este controlată atât de legile naturale, cât și de propriile noastre trăiri interioare, de emoții. Astfel, deducem că materia cât și energia din jurul nostru sunt organizate sub forma unor structuri geometrice, mai mult sau mai puțin vizibile, care ajută la organizarea armonioasă a lumii. Dacă șirul lui Fibonacci este știut de către toată lumea ca fiind matematic, iar reprezentat vizual devine o spirală, puțini știu că emoțiile umane se construiesc și se răspândesc pe aceeași structură spiralată.
Durata expozitiei: 1-31 martie 2016

   Oana Mazarache (n. 12 februarie 1994, Suceava) actualmente masterandă a Facultății de Arte Vizuale și Design, Iași. În 2012 urmează cursurile Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu din Suceava, iar apoi, luându-și atestatul aplică la Universitatea de Arte George Enescu din Iași, unde intră pe baza diplomei Paleta de Aur obținută la un concurs de pictură în Macedonia în anul 2011. În perioada liceului, dar și a facultății Oana s-a prezentat cu lucrări de pictură în cadrul mai multor expoziții atât la Suceava cât și la Iași, a participat în tabere de creație. În luna iulie anul trecut a absolvit cursurile Facultății de Arte Vizuale și Design, Iași cu proiectul de licență Reflexie/Reflecție. Proiect care cuprinde un număr de 10 lucrări ce vizează surprinderea unor aspecte inedite ale hărții emoțiilor umane.
    Flavia Pintea (n. 30 decembrie 1992), absolventă a Facultății de arte Vizuale și Design este actualmente masterandă în cadrul aceleiași Universități. După terminarea cursurilor secției de arhitectură a Colegiului Național de Artă George Apostu din Bacău în 2012, alege secția de pictură a Universității de Artă George Enescu. În anul 2014 aplică pentru o bursă de studii Erasmus+ și urmează timp de un semestru cursuri de gravură și pictură la Accademia de Belle Arti Gian Bettino Cignaroli din Verona. În iulie 2015 a absolvit Facultatea de Arte și Design cu tema de licență Geometria Sacră, reprezentată vizual în zece tablouri care relevă o scurtă incursiune în istoria geometriei și observarea sa în natură și în corpul uman.

Fictiuni de martie




Arta plastica contemporana romaneasca


Margareta Gyulai-Nagy


Libraria Okian, Brasov


1 - 31 martie 2016




   Gyulai-Nagy Margit, artista care “a descoperit lumina”, după cum a fost caracterizată de critici, trăieşte şi creează ca maistru instructor pensionar, în oraşul Săcele. În timpul activităţii ei de mai mult de 30 de ani, s-a ocupat de grafică, desen, ceramică, macramé, collage, pictură pe sticlă, iar ca pedagog a iniţiat mai multe generaţii de copii în tainele meseriei.
    Criticul de artă Virgil Mihăilescu era de părere, că pictura artistei Gyulai-Nagy Margit este 
“ca o viziune luminoasă dinspre Ardeal, care creează ca un vârtej semnătura lirică, intimă şi inconfundabilă a artistei: GYNM”.
   Prezenta expoziție are ca temă realitatea ca ficțiune, o realitate în care nimic nu este ceea ce pare.
   Alături de lucrările artistei sunt expuse cele ale elevei sale, Bettina, în vârstă de 6 ani. Lucrările ei sunt alcătuite în acuarela și pastel.

Locul si rolul Arhivelor in societate si cercetare




Simpozion si lansare de carte


Complexul Muzeal Iulian Antonescu, Bacau


27 februarie 2016