vineri, 19 februarie 2016

Arta vizuala: Inima




Gradina Botanica Anastasie Fatu


Iasi


13 februarie - 13 martie 2016






Amantul japonez




Lansare de carte


Isabel Allende


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


24 februarie 2016




   Miercuri, 24 februarie, ora 19.00 vă aşteptăm la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o seară dedicată îndrăgitei scriitoare Isabel Allende şi celui mai nou roman al său, Amantul japonez, publicat recent la editura Humantas Fiction.
    Vor prezenta cartea: Ioana Bâldea Constantinescu, Sandra Ecobescu, Ana Barton şi Andrei Crăciun. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director editoral Humanitas Fiction.
   Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita celor 100 de locuri disponibile, pana la data de 24 februarie, ora 18.30.

Targ de Dragobete




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


19 - 21 februarie 2016






    Cei care vor să sărbătorească româneşte ziua dragostei şi a tinereţii, cunoscută în popor ca Dragobete sau Cap de primăvară, sunt invitaţi la Muzeul de la Șosea. Se frământă cozonac domnesc de 10 kilograme în formă de inimă. De asemenea, plăcintele „poale-n brâu” în formă de floare sau de inimă vor rumeni în cuptoare, de dimineaţă până seara, în cele trei zile ale târgului.
Vizitatorii pot alege, pentru cei dragi, cadouri cu totul deosebite, de la meşterii şi artizanii prezenţi la târg: vase de ceramică de Horezu, Corund sau Marginea, podoabe tradiţionale, măşti populare, icoane, ii brodate cu mătase, obiecte din lemn pentru gospodărie, mic mobilier crestat şi pictat, haine din blană şi piele naturală, împletituri din fibre vegetale, pardesie brodate cu motive tradiţionale, obiecte de decor din sticlă sau ceramică pictată, bijuterii din porţelan sau din alamă, vestimentaţie din lână împâslită, din in sau din mătase pictată, sculpturi în marmură, cosmetice naturale şi multe mărţișoare lucrate manual.
    Producători din diferite zone ale ţării s-au pregătit cum se cuvine cu brânzeturi de capră, cașuri afumate, miere, vin de Panciu, ţuică de prune, turtă dulce de Covasna, dulceţuri şi siropuri naturale, zacuscă şi murături, plăcinte şi cornete boiereşti, prăjituri de casă şi pâine cu maia naturală.
    Pentru colecţionari vor fi la târg unelte vechi ţărăneşti, costume populare autentice şi nenumărate alte obiecte încărcate de istorie.
    Toţi cei prezenţi se vor putea ospăta cu preparate proaspăt gătite la ceaun: ciorbă acră de pui cu găluşte, tochitură muntenească, tocaniţă de praz cu costiţă afumată si sărmăluţe cu mămăliguţă. De pe grătar nu vor lipsi cârnăciorii, peştele şi pastrama.
    Urăm "La mulți ani!” tuturor celor ce poartă numele lui Dragobete - Draga, Drăguţa, Drăgan, Dragoş şi aşteptăm pe toţi cei interesaţi să ne viziteze.
   Program: vineri, 19 până duminică, 21 februarie 2016, între orele 10:00 şi 18:00. Intrare liberă.
Organizator eveniment - Fundația Kogaion 115

Lumini interioare




Arta plastica contemporana romaneasca


Natalia Bardi


Centrul Cultural Liviu Rebreanu, Aiud


26 februarie 2016







Showroom frACTalia




Ceainaria Carturesti Verona, Bucuresti


20 februarie 2016





   Sâmbătă, 20 februarie 2016, ora 19:00, la Ceainăria Cărturești Verona (Str. Arthur Verona nr.13-15, București), va avea loc un eveniment poetic și performativ avându-i invitați pe Anca Bucur, Felix Nicolau, Octavian Perpelea, Răzvan Pricop și Liviu G. Stan. Scriitorii vor citi din volumele recent apărute la Editura frACTalia și, de asemenea, va fi un show-preview la volume în curs de apariție la aceeași editură. Moderator: Felix Nicolau.

De la sacrificiu la speranta




Arta plastica contemporana romaneasca


Mihai Topescu


Galeria Pygmalion, Timisoara


25 februarie - 6 martie 2016






  Proiectul artistic De la sacrificiu la speranta al artistului Mihai Țopescu propune pentru expoziția de la Galeria Pygmalion din Timișoara un ciclu de 13 sculpturi, doua instalații și trei filme video.   
  Sunt lucrări din ciclul Sacrifice, Sacriface, Sacrifaire și Speranța, unele fiind expuse la Bienale de artă și în expoziții naționale și internaționale.
   Criticul de artă Cătălin Davidescu spune despre această expoziție: "Mihai Țopescu ne propune un sfârșit de drum care în mod firesc, nu poate fi încheiat decat în SPERANȚĂ."
    Lucrările lui Mihai Țopescu pot fi găsite în colecții private, muzee de artă din Dusseldorf și Coburg Germania; muzeul de artă din Albenga, Italia; muzeul de artă Ebeltoft Danemarca; Parlamentul European, Bruxelles; muzeul de artă din Craiova, Târgu-Jiu și Novi Bor, Cehia.
    Expoziția va fi deschisă în perioada 25 februarie – 6 martie 2016 la Galeria Pygmalion - Casa Artelor, str. Augustin Pacha nr. 8, Timișoara.

Revin in 8 minute




Prezente romanesti peste hotare


Culic Gabriela


Institutul Cultural Roman, Berlin, Germania


8 martie - 8 aprilie 2016






    Pe data de 8 martie , la ICR Berlin, va invit cu drag la vernisajul expozitiei personale Revin in 8 minute, incepand cu ora 19:00. Expozitia, care cuprinde proiectia filmului 8 si expozitie de pictura, va fi deschisa in perioada 8 martie-8 aprilie. Multumesc celor care au stabilit o data asa frumoasa pt vernisaj.
 ***

Librari, editori şi autori in a doua jumătate a secolului al XIX-lea




Societatea de Stiinte Istorice din Romania


Bogdan Popa


Colegiul National Mihai Viteazul, Bucuresti


24 februarie 2016





   Societatea de Stiinte Istorice din România - filiala Bucureşti are deosebita plăcere de a vă invita miercuri, 24 februarie 2016, ora 9:00, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul (sala de lectura a cadrelor didactice, etaj I) la conferința Librari, editori şi autori in a doua jumătate a secolului al XIX-lea, susţinută de către dr. Bogdan Popa (Institutul de Istorie Nicolae Iorga).
***

Unde este Dumnezeu?




Lansare de carte


Mihai Catalin Pacuraru, Ionut Chircalan


Casa Radio, Bucuresti


29 februarie 2016






Tinerimea literara tulceana




Suetele Avramizilor


Casa Avramide, Tulcea


editia a VII-a, 19 februarie 2016






   Invitați speciali: 
Victor Morozov, Ioan Suhov 
(Cenaclul Literar Aspirații - Colegiul Dobrogean Spiru Haret Tulcea), 
Andreea Chiper (Cenaclul Literar Negru pe alb -  Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea), 
Amy Anelisse (autorul romanului Fir-ar!), 
Ion Ieremia (autorul volumului de versuri Despre iubiri albastre si nu numai)

De la mahala la microraion. O incursiune in cartierul Balta Alba-Titan




Conferintele de joi


Robert Stoiculescu


Muzeul Municipiului Bucuresti


25 februarie 2016





   "Microraionul, microraioane, microraionare...de câţiva ani încoace, de când cu sistematizarea orașelor, cuvântul acesta, cam refractar la pronunțare, a căpătat o notorietate care a depășit cercul specialiștilor. Se proiectează microraioane, se construiesc microraioane, orașele se microraionează. În ultimă instanță, Bucureștiul de mâine va fi format din microraioane. [...] Microraionul mai înseamnă şi oraș fără mahala, întrucât se repetă identic, ca structură şi confort, bineînțeles în deosebite forme arhitecturale, de la margine și până în centru.” Notează jurnalistul și scriitorul Vasile Nicorovici, (1965, Călător pe 5000 de străzi, p.79)
   Nicorovici a surprins ritmul intens de populare a microraioanelor într-un interval scurt de timp. "Este formidabil! Să trăiești undeva, într-un loc unde, la câteva luni, numărul vecinilor se dublează și într-un an se înzecește, iată o împrejurare la care nici nu m-aş fi gândit, neputând-o crede posibilă.” Surprinderea era una firească, care nu-l viza numai pe autorul acestui articol, dar cu siguranță și pe locuitorii orașului, cu precădere pe cei care urmau să locuiască în aceste unități urbane. Crearea unei comunități într-un astfel de spațiu era greu de crezut, prin mulțimea de locuitori, dar și prin multitudinea ocupațiilor, cât și a provenienței acestora. Omogenizarea nu era numai una urbanistică (periferie-centru), cât și una socială, microraionul devenea casa comună a zugravului, avocatului, șoferului, doctorului, electricianului, profesorului universitar. Astfel, zonele predilecte localizării specializate a diferitelor clase ocupaționale dispar, prin omogenizarea la nivelul microraioanelor.
     Cartierul Balta Albă-Titan de astăzi poate fi perceput ca un imens laborator urban, unde stau laolaltă structuri de secol XIX apărute spontan, parcelări populare aflate la limita legalității și igienei, parcelări de vile în spiritul "orașului-grădină”, parcelări socialiste din anii `50, experimente de locuire minimală lângă locuirea în Cvartal, toate acestea cuprinse într-un monolit rigid de beton numit microraion.
   Prezintă Robert Stoiculescu, doctor în geografie cu teza Structuri socio-spaţiale bucureştene. Studiu geografic, colaborator Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti, asistent cercetător şi membru al Centrului Transdiciplinar Peisaj-Teritoriu-SIP, Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucureşti, a efectuat o bursa de studiu in Franţa in 2010: Eco-Carta Research Centre la Universitatea din Angers.

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.

Următoarele conferinţă de joi:

3 martie 2016 – Fotograful Aurel Bauh cu Emanuel Bădescu

10 martie 2016 – Bucureştiul arhitectului Ernest Doneaud cu Oana Marinache

17 martie 2016 - Boalele şi leacurile urbei
 – despre prejudecăţile sanitare româneşti la sfârşit de secol XIX cu Octavian Buda