duminică, 14 februarie 2016

In memoriam Epaminonda Bucevschi




Muzeul Arta Lemnului


Campulung Moldovenesc


12 februarie - 31 martie 2016






Histria, histoire et archeologie en Mer Noire




Lansare de carte


Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, Constanta



16 februarie 2016





   Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța organizează marți, 16 februarie 2016, 
ora 13:30, la sediul din Piața Ovidiu nr. 12, în Aula Adrian Rădulescu (Sala Pictată), lansarea volumului Supplementum III al revistei Pontica XLVII (2014), intitulat Histria, histoire et archeologie en Mer Noire.
    Lucrarea, dedicată împlinirii unui secol de cercetări arheologice la Histria, reunește studii și articole grupate în patru capitole: La Cité (Orașul), Les Découvertes (Descoperiri arheologice), Les Fouilles et l’apport des sciences auxilliaires (Săpături arheologice și contribuția științelor auxiliare) și Numismathique (Numismastică).
    Tipărit la INFCON SA Constanța, în condiții tehnice de calitate, volumul, numărând cca 370 de pagini, se adresează unui public larg avizat, doritor să cunoască istoria și arheologia cetății Histria.
***

Grivita revitalizata




Bucuresti


16 februarie 2016





    Marţi, 16 februarie 2016 (intre orele 11:00-14:00) revizităm "locurile memoriei" grevelor de la Griviţa, din februarie 1933. Întâlnirea va debuta la Muzeul Căilor Ferate Române şi va continua cu vizitarea Atelierelor Griviţa, Căminului Centrului de Calificare a C.F.R., Bisericii Sf. Gherghe-Griviţa şi a împrejurimilor.
     Turul, organizat de Asociaţia Română de Istorie Socială şi Muzeul Căilor Ferate Române, este gratuit şi se adresează în principal studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, dar şi altor persoane interesate.
***
Asociaţia Română de Istorie SocialăGriviţa revizitată. Pe urmele grevelor din februarie 1933

O Regina care vegheza - O Regina care viseaza




Biblioteca Nationala a Romaniei


Bucuresti


17 februarie - 1 august 2016






    Biblioteca Naţională a României propune publicului o expoziţie care aduce un omagiu primei Regine a României, la împlinirea a 100 de ani de la moarte (1916-2016).
    Din Cabinetul de fotografii - Colecţiilor Speciale au fost selectate imagini mai puţin cunoscute publicului larg – portrete oficiale, portrete realizate în intimitatea spaţiilor private, dar şi instantanee din timpul unor evenimente publice. Expoziţia încearcă astfel să "smulgă” un portret subiectiv din tăcerea, mistificările şi inerţia acestui secol de istorie zbuciumată care ne desparte de momentul plecării sale dintre noi. În ajutorul imaginilor au fost aduse mici bijuterii din creaţia literară a scriitoarei Carmen Sylva, cugetări, scânteieri de înţelepciune din experienţa unei vieţi în care suferinţa a copleşit adesea momentele de fericire.
    La vernisaj va vorbi: prof. univ. dr. Adrian-Silvan Ionescu, director al Institutului de Istoria Artei George Oprescu. Actriţa Denisa Mihăilescu va recita o selecţie de poezii de Carmen Sylva din volumul Fluturi sărutându-se. Cugetări şi poezii.
Curator: Adriana Dumitran – Cabinetul de fotografii, Colecţii Speciale.
Vă aşteptăm la Biblioteca Naţională a României, zona Dealul Spirii la mezanin.
***

Povesti din Bucuresti




Personaje si povesti din Bucurestiul sefard


Caru cu Bere, Bucuresti


18 februarie 2016





Pe 18 februarie, de la ora 11:00, va invitam la Caru' cu Bere pentru o noua serie de 
Povesti din Bucuresti:
Anca Tudorancea si Felicia Waldman vor evoca Personaje si povesti din Bucurestiul sefard 
Intrarea este libera.
***
Serviciul Municipiului Bucuresti al Arhivelor NationalePersonaje si povesti din Bucurestiul sefard

etno.brasov.ro - percepții, medii culturale, comunicare




Lansare de carte


Muzeul Civiliaztiei Urbane a Brasovului


16 februarie 2016





     Muzeul de Etnografie Brașov vă invită marți, 16 februarie 2016, ora 13:00, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului situat în Piața Sfatului nr. 15, unde va avea loc lansarea revistei de specialitate a muzeului etno.brasov.ro - percepții, medii culturale, comunicare, Nr. 7-8/ 2013-2016.
   Sumarul revistei cuprinde o gamă largă de preocupări ale specialiștilor Muzeului de Etnografie Brașov: prezentarea expozițiilor tematice precum și schema și nucleul de expunere a acestora; contribuții științifice și ale colaboratorilor, cercetări diverse ca tematică privind: arta dantelei din sud-estul Transilvaniei, icoanele pe sticlă din Țara Făgărașului, obiceiuri agro-pastorale din zona Rupea, mijloacele de trasport la ceangăii din Săcele, originalul lexic dialectal al sașilor din Cristian precum și preocupări privind educația muzeală. Un gând pios de prețuire se îndeaptă spre cei care ne-au fost aproape: renumitul meșter popular din Scheii Brașovului Nicoale Purcărea, dar și etnografi de prim rang, Ioan Godea și Ghe. Pavalescu. Recenzia pertinentă a prof. dr. Ioan Opriș scoate în evidență valoarea și demersul singular al cercetării etnografice de tip monografic al volumului II, Sașii despre ei înșiși, coordonator dr. Ligia Fulga.
    Revista de specialitate a Muzeului de Etnografie Brașov, etno.brasov.ro nr. 7-8/2013-2016 și-a propus să trateze în premieră aspecte de muzeologie etnografică și antropologică mai puțin dezbătute până acum.
Vă așteptăm!
 ***