marți, 2 februarie 2016

Târg cu meşteri si produse tradiţionale




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


5 - 7 februarie 2016






   În perioada 5 – 7 februarie 2016 va fi organizat Târg cu meşteri si produse tradiţionale în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti, Str. Monetăriei, Nr. 3.
Intrarea la târg este liberă !
   Vizitatorii sunt așteptați la târg de către meșterii populari și tinerii artizani participanți cu ceramică de Corund sau de Marginea, pardesie și costume brodate cu motive tradiționale de la Gornovița-Gorj, ii cusute cu mătase, icoane, ouă încondeiate, măsuţe şi linguri din lemn sculptate cu motive populare, cojoace și căciuli din blană naturală, obiecte de decor din sticlă şi ceramică pictată, bijuterii din porțelan sau din alamă, vestimentație din lână împâslită, genţi şi accesorii din piele naturală, hăinuțe din lână pentru copii și jucării din lemn, cosmetice făcute doar cu ingrediente naturale .
    Se pot târgui de asemenea preparate din carne de porc rasa Mangalița, brânzeturi proaspete și afumate, pâine pe vatră cu maia naturală sau pâine şi delicatesuri tradiţionale săseşti din făină de grâu spelta, vin de Panciu, palincă, turtă dulce de Covasna, plăcinte şi cornete boierești, alivenci şi cozonaci bucovineni, plăcinte “poale-n brâu”, diverse sortimente de miere, murături asortate, zacuscă de vinete, de gălbiori sau de peşte, dulcețuri aromate și sucuri naturale.
    În curtea interioară anticarii expun fel de fel de obiecte vechi, nelipsite din gospodăria ţărănească: covoare ţesute la război, carpete sau ștergare cu alesături, blidare, pristolnice, podoabe, costume populare autentice, doniţe, vase din lemn, putineie, căuce, mobilier crestat şi pictat, lăzi de zestre, blidare, lingurare, furci şi roţi de tors, fuse şi vârtelniţe.
    Bucătari pricepuți vor ademeni vizitatorii cu delicioase preparate calde: borş de peşte la ceaun, saramură de crap, sărmăluţe în foi de varză şi fasole cu ciolan, bulz din mămăligă şi brânză de burduf, păstrăv şi cârăciori la grătar, lipii frământate şi coapte la faţa locului.
    Pentru că în 5 februarie Muzeul Ţăranului Român împlineşte 26 de ani de la (re)fondarea sa și pentru că din 8 februarie expoziția permanentă va fi dezactivată parțial, clădirea urmând să intre în proces de consolidare pentru o perioadă de 18 luni, publicul este invitat să viziteze Muzeul de la Șosea. În zilele de 5, 6 și 7 februarie, între orele orele 10:00 și 18:00, intrarea la muzeu este liberă.
Program târg: zilnic între orele 10:00-18:00
Organizator eveniment
Fundaţia Kogaion 115
Director marketing – Ligia Gabriela Marica
Mobil: 0722 274 803
e-mail: ligia_marica@yahoo.com

Eveniment cultural vasluian




Lansare de carte


Gheorghe Alupoaei


Biblioteca Judeteana Nicolae Milescu Spatarul, Vaslui


5 februarie 2016





   Biblioteca Judeţeană N. M. Spătarul Vaslui organizează vineri, 5 februarie 2016, lansare de carte.
Vă aşteptăm!
***

Diplomatia romana la OSCE




Lansare de carte


Traian Laurentiu Hristea


Casa de Cultura C. C. Giurescu, Odobesti


3 februarie 2016






    Miercuri, 3 februarie, ora 12:00, Casa de Cultură din Odobesti organizează o intâlnire cu Excelența sa, Traian Hristea, Înalt Reprezentant al Uniunii Europene în Kazahstan. 
    Diplomat de carieră, tânărul odobeștean a mers pe urmele diplomaților Duiliu Zamfirescu și Marin Buhoară, parcurgând toate treptele până la aceea de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina între 2005-2010. Datorită expertizei pe spațiul geo-politic din Asia Centrală și Caucazul de Sud, în 2011 a fost numit Înalt Reprezentant al Uniunii Europene în Armenia, iar din 2015 se află într-o misiune similară în Kazahstan. 
   Cu ocazia evenimentului va fi lansată lucrarea Diplomația României la OSCE, semnată de Excelența Sa, o cercetare atentă și obiectivă a prezenței diplomatice românești în Asia Centrală și Caucazul de Sud. Volumul va fi prezentat de Prof. Univ. Dr Viorica Moisuc și Ambasador Paraschiva Badescu. 

Zilele culturii iraniene




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


2 - 7  februarie 2016







Program 3 februarie

10:00 – 18:00 - expoziție și workshopuri. Sala Foaier
19:00 – proiecție de film. Studioul Horia Bernea
* Azi / Today / Emruz. Regie: Reza Mirkarimi
***

Pasteluri




Arta plastica contemporana romaneasca


Adrian Stoenica


Cercul Militar National, Bucuresti


1 - 14 februarie 2016










Exponatul lunii





Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


3 februarie 2016




Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă, de miercuri, exponatul lunii februarie.
   De această dată va fi expus un model special de zăbală, de influență tracică, descoperire întâmplătoare realizată în anul 2014, la Bulbuc, comuna Ceru-Băcăinți, jud. Alba.
    Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcția Județeană pentru Cultură Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***http://ziarulunirea.ro/

Între Anzi și Marea Caraibelor.




Culturi si civilizatii


Victor Simion


Cercul Militar National, Bucuresti


4 februarie 2016





    Joi, 4 februarie, ora 17:15, la Sala Ștefan cel Mare și Sfânt, va avea loc expunerea cu tema: Între Anzi și Marea Caraibelor. Contact cu vechea civilizație columbiană suținută de prof. dr. Victor Simion, istoric de artă. Expunerea este însoțită de prezentarea unui film documentar adecvat temei expuse.
Intrarea liberă.
***


Eveniment special Antares




Michael Haulica


Libraria Okian, Brasov


6 februarie 2016






Exponatul lunii




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 februarie 2016





COMUNICAT

   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de
1 februarie 2016, o altă piesă în cadrul acţiunii intitulate Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
   Exponatul lunii februarie 2016 face parte din colecția de Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind reprezentat de o piesă faianţă fină, o farfurie realizată în cadrul manufacturii de la Batiz (județul Hunedoara), prima şi cea mai renumită manufactură de acest tip din centrul şi estul Europei, condusă de către familia DAndré.
    În dezvoltarea sa, manufactura a cunoscut trei perioade, corespunzătoare anilor 1805-1820, 1820-1835 şi 1835-1848. Farfuria aparţine fazei a doua de activitate, caracteristică fiind cromatica și decorul realizat cu albastru de cobalt. În această perioadă a fost elaborată o variantă a tehnologiei vaselor de culoarea osului și a celor de culoare neagră. Piesa expusă are marginea ajurată, cu un decor fin, imitând țesătura de curmei. Central, pe o suprafață ocru-verzui, într-un medalion rombic este redat un cadru peisagistic compus din elemente vegetale și o clădire (se presupune că ar reprezenta clădirea manufacturii de la Batiz), întregul ansamblu fiind pictat cu albastru de cobalt.
Biroul de Relaţii cu Publicul