marți, 26 ianuarie 2016

Cenzura în perioada comunistă




Biblioteca Nationala a Romaniei


Bucuresti


5 februarie 2016





    Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și Institutul de Studii Populare, organizează vineri, 5 februarie 2016, ora 13:00, la București, Biblioteca Națională a României, dezbaterea publică Cenzura în perioada comunistă.
   Conferința se axează pe prezentarea modalităților aplicate de autorități în perioada comunistă pentru controlarea tuturor informațiilor și opiniilor. Cenzura a avut ca scop obținerea controlului total și impunerea ideologiei partidului, în așa fel încât cetățenii, neavând surse de informare reale, au fost supuși unei îndelungate operații de spălare a creierului.
    Cenzura a fost, de fapt, forma instituțională (până în 1977 a existat chiar o instituție având-o ca obiect), iar apoi ocultă, de distrugere a oricărei forme de libertate, interzicându-se astfel unul dintre cele mai importante drepturi ale omului: libertatea de expresie.
    Pentru înscrierea în cadrul acestui eveniment vă rugăm să trimiteți un email la adresa: office@isp.org.ro. Vă mulțumim!

PROGRAM

12:45-13:00 Înregistrarea participanților
13:00-13:15 Ciprian Petcu – cuvânt de deschidere
13:15-13:45 Ana Blandiana
13:45-14:10 Emilia Șercan
14:10-14:25 Alexandru Călinescu
14:25-15:00 Sesiune de întrebări și răspunsuri
Moderator: Răzvan Orășanu
Cititi mai multe pe

Timisoara si avangarda artelor europene




Arta plastica contemporana romaneasca


Stefan Bertalan


Muzeul de Arta Timisoara


28 ianuarie - 10 martie 2016








Cronica vieţii mele




Lansare de carte


Bob Dylan


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


30 ianuarie 2016





  Vă aşteptăm sâmbătă, 30 ianuarie, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la o întâlnire cu muzica şi povestea vieţii lui Bob Dylan, cuprinse în Cronica vieţii mele, fascinanta carte de memorii recent apăruta în colecţia Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu, la Editura Humanitas Fiction. Dan C. Mihăilescu şi Bogdan Șerban ne vor vorbi despre Bob Dylan, cântăreţ, compozitor, autor de lyrics, scriitor şi artist plastic, aşa cum apare în Cronica vieţii mele, un artist complet care transgresând genurile muzicale, a devenit unul dintre cei mai mari interpreţi şi compozitori de folk-rock. Dan Byron, voce şi chitară Byron, şi Narcis Axinte, voce şi chitară Harlequin_Jack, vor cânta cover-uri după câteva dintre piesele lor preferate de pe albumele lui Dylan, ascultate de mai bine de o jumătate de secol în ciuda graniţelor regimurilor şi ale generaţiilor.

    "Cronica vieții mele își ocupă locul, alături de romanul Pe drum al lui Jack Kerouac, ca mărturie esențială despre destinul manifest al unui artist american.“ (The New York Times)

    Nu trebuie să fii fan Bob Dylan și nici măcar pasionat de folk, blues sau rock ca să ai ce afla din această Cronică… Este de ajuns să te intereseze lucruri precum muzica și poezia, condiția de creator și de star sau transformarea Americii și a lumii în a doua jumătate a secolului XX. „Cronica vieții mele“ vorbește, pertinent și pilduitor, despre artă, despre succes și despre istorie, despre obstinație în urmărirea unei vocații, despre căutare și despre supraviețuire. Fără să urmeze strict, după tipicul autobiografic, succesiunea cronologică a faptelor relatate, cartea marelui muzician-poet este și un exemplu de proză memorabilă. Personajele și întâmplările sale, de zi cu zi sau insolite, ți se întipăresc în minte la fel de durabil ca vocea autorului și acordurile lui de chitară din cântece precum Blowin’ in the Wind, Like a Rolling Stone sau Ballad of a Thin Man.
    Cartea a fost inclusă pe lista celor mai bune apariții ale anului 2004 de publicațiile: The New York Times, The Washington Post, The Economist, Newsday, People, Rolling Stone, Entertainment Weekly, The Village Voice, The Onion, The Austin Chronicle, The Kansas City Star, The Guardian, The Daily Telegraph, Publishers Weekly. Este finalistă, în același an, la National Book Critics Circle Award.
    Opera sa scrisă include, alături de proza poetică Tarantula (1971; Humanitas Fiction, 2014), The Definitive Bob Dylan Songbook (2001), cartea de memorii Cronica vieţii mele. Volumul întâi (Chronicles: Volume One, 2004), Lyrics: 1962-2001 (2004), Forever Young (2008), The Lyrics: Since 1962, Edited by Christopher Ricks. La Editura Humanitas Fiction, în colecţia Poezia, a apărut în 2012 o selecţie de 100 de poeme din Lyrics, purtând titlul Suflare în vânt, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, care a întocmit antologia şi a semnat prefaţa volumului.
    Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervări la numărul de telefon 0721.973.948 sau pe adresa de e-mail anda.visan@humanitas.ro, în limita locurilor disponibile.

Omagiu poetului nepereche




Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul


Ramnicu Valcea


28 ianuarie 2016






Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Victoria Cornelia Dedu


Conceptual Gallery, Bucuresti


28 ianuarie 2016






Salonul de literatura Junimea




Ioan Raducea


Galeiile Pod-Pogor, Iasi


28 ianuarie 2016







Intalnirile culturale




Club A, Bucuresti


29 ianuarie 2016