joi, 21 ianuarie 2016

Foto-documentarea faunei




Expozitie de fotografie


Cristian Goga, Dan Dinu


Libraria Okian, Brasov


29 ianuarie 2016





    Photolife și Libraria Okian din Brașov vă invită la un nou eveniment din cadrul proiectului Întâlnire cu Fotografia ce va continua și în 2016. Am avut până acum invitați care ne-au vorbit despre portret, fotografie de stradă, natură și wildlife, fotografie nud, iar acum a venit timpul să ne aplecăm și asupra unor aspecte mai puțin discutate în sfera așa-zis artistică, însă extrem de importante în zona științifică.
    Fotografia documentară este extrem de importantă din punct de vedere istoric, pentru că ne reflectă o lume care la un moment dat poate să nu mai existe, însă în același timp este foarte importantă și pentru studiu. 
    Invitații noștri din această întâlnire, Cristian Goga și Dan Dinu, vă vor povesti despre ce înseamnă pentru ei fotografia wildlife și de ce este importantă și o abordare documentară a acestui subiect. Cristian se ocupă aproape exclusiv de acest gen de fotografie, poate și datorită pasiunii lui pentru păsări, pe care vrea să le ilustreze în toată splendoarea lor. Dan folosește fotografia documentară în diverse proiecte în care este implicat și în care abordarea faunei în acest fel este esențială. Cei doi fotografi au mers în multe ture împreună și se completează foarte bine când vine vorba de abordarea animalelor în fotografie.
    Prin aceste întâlniri o să aveți ocazia să cunoașteți diverși fotografi, o să puteți să discutați despre anumite genuri fotografice sau despre anumite tematici interesante, o să puteți face schimburi de idei, iniția proiecte și, nu în ultimul rând, o să vă puteți face prieteni noi care împart aceeași pasiune cu voi.
    Înscrierile la aceste întâlniri se fac în baza unei confirmări, locurile în sală fiind limitate. Pentru înscriere și alte informații puteți folosi florin.ifrim@okian.ro sau numărul de telefon 0728 728 315. Intrarea este liberă.
***

Romania s-a nascut la Iasi!




Iasi


22 - 24 ianuarie 2016





Programul manifestărilor omagiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române:

Vineri, 22 ianuarie 2016

Locul: Esplanada Oancea, cartierul Tătăraşi
17.00 – 19.00 Spectacol muzical folcloric
• Cristinel Iordăchioaiei, Olimpia Iacob Nistor, Beatrice Duca, Gabriela Puiu 
(Asociaţia Doina Iaşului).
Locul: Parcul Nicolina 1, cartierul Nicolina
17.00 – 19.00 Spectacol muzical folcloric
• Constantin Bahrim, Claudia Martinică, Ştefan Deaconiţa, Nina Cuciuc 
(Asociaţia Doina Iaşului).
Locul: Sala Vasile Pogor, Palatul Roznovanu
17.00 – 20.00 Expoziția Iașul care Unește
• documente și mărturii despre Unirea Principatelor Române și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza
***
Sâmbătă, 23 ianuarie 2016

Locul: Sala Vasile Pogor, Palatul Roznovanu
12.00 – 20.00 Expoziția Iașul care Unește
• documente și mărturii despre Unirea Principatelor Române și personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Locul: Piaţa Voievozilor, cartierul Alexandru cel Bun
17.00 – 19.00 Spectacol muzical folcloric
• Vasilica Dima, Fanfara 10 Prăjini, Fanfara de la Chetriş
***
Duminică, 24 ianuarie 2016
Locul: Piața Unirii din Iași
10.00 – 11.30 Moment folcloric Noi suntem români;
• Grigore Leşe, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa.
11.30 – 11.31 Onor prezentat de Armata Română;
11.31 – 11.32 Intonarea Imnului Național;
11.32 – 11.45 Ceremonialul religios Te Deum;
11.45 – 12.15 Discursuri ale oficialităților centrale și locale;
12.15 – 12.30 Ceremonialul depunerii de coroane la monumentul 
Domnitorului Al. I. Cuza;
12.30 – 12.40 Defilarea detașamentelor militare;
12.40 – 12.50 Intonarea Horei Unirii și desfășurarea Horei Populare;
12.50 – 13.00 Deplasarea oficialităților către Mănăstirea Trei Ierarhi;
12.50 – 14.00 Moment folcloric Noi suntem români;
• Ciprian Pop, Ştefan Pintilie.
13.00 – 14.00 Masa populară.
Locul: Mănăstirea Trei Ierarhi
***

Şi eu am trăit în comunism




Lansare de carte


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


23 ianuarie 2016





   Vă aşteptăm sâmbătă, 23 ianuarie, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Victor Rebegiuc, Andrei Cornea, Ioana Pârvulescu şi Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas, despre volumul colectiv Şi eu am trăit în comunism coordonat de Ioana Pârvulescu.
    Viaţa de zi cu zi din comunism, reconstituită de 95 de autori: scriitori, medici, actori, profesori, ingineri, muncitori etc. Peste 360 de mici povestiri al căror fir roşu e absurdul, iar aici culoarea firului e chiar justificată. Fapte diverse de acasă, de la serviciu, din vacanţe, de la şcoală şi facultate, de la muncă patriotică, din călătorii. Probleme administrative, dragoste şi tot ce mai ţine de viaţa însăşi.
   Cartea nu conţine ideologie şi nu porneşte de la premise politice. Dacă din ea rezultă o concluzie politică sau o voluptate estetică, aceasta e problema intimă a cititorului.
   Se poate parcurge ca un roman (fragmentele ei se leagă într-o poveste dramatică), se poate urmări ca un film plin de situaţii nebuneşti, imposibile, tip „Good bye, Lenin!“, sau, pentru cei care suferă de nerăbdare, se poate zapa.
   Te face să plângi, să râzi, să gândeşti. Întăreşte memoria şi se recomandă în special uitucilor.
***Humanitas

Restaurare-Conservare. Retrospectiva 2015




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


22 ianuarie 2016





   Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită, începând de vineri, 22 ianuarie 2016, în Spațiul Expozițional din Piața Ștefan cel mare nr. 5, la expoziția de fotografii intitulată Restaurare-Conservare. Retrospectiva 2015. Expoziția  cuprinde fotografii cu activitatea Laboratorului de Restaurare-Conservare al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
    Laboratorul de Restaurare si Conservare al Muzeului Etnografic al Transilvaniei are 9 specialisti si experti in conservare si restaurare patrimoniu mobil. Expozitia Retrospectiva 2015 si-a propus sa prezinte publicului larg  fata nevazuta a acestei profesii, detalii din timpul lucrului, etape ale procesului de restaurare, evenimentele importante care au necesitat concursul specialistilor Laboratorului. 
    In anul 2015 specialistii au restaurat 86 piese si au conservat 625 piese din patrimoniul muzeului. Au participat la etalarea a 13 expozitii temporare si la organizarea Salonului Național de Restaurare-Conservare, Ediţia a III-a si a Simpozionului  Patru decenii de funcționare a Sistemului Românesc de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Cultural Național. Pregatirea profesionala continua a dus la atestarea ca experti a doi dintre specialistii laboratorului. Activitatea stiintifica a fost marcata prin participarea la 11 Sesiuni stiintifice, workshop-uri, saloane de restaurare, desfășurate în Cluj, Bistrita, Bucuresti, Alba -Iulia, Sibiu, Valenii de Munte, Oradea, Craiova, Zalau, prin publicarea a 6 articole in reviste de specialitate din tara si strainatate si prin colaborarea cu cercetatori din alte institutii. Munca specialistilor a fost incununata la Salonul National de Restaurare, organizat de Muzeul Olteniei, Craiova prin decernarea Marelui Premiu la sectiunea Lemn Policrom si Diploma Mie imi pasa! decernata de Muzeul Judetean de Istorie si Arta, Zalau.
   Vă așteptăm și în celelalte două spatii ale Muzeului, atât la Palatul Reduta (str. Memorandumului nr. 21), cât și în Parcul Etnografic (str. Tăietura Turcului f.n.). 
***Muzeul Etnografic al Transilvaniei 

World Press Cartoon




Muzeul de Arta Cluj - Napoca


27 ianuarie - 21 februarie 2016






COMUNICAT DE PRESĂ

Cele mai bune caricaturi ale Festivalului World Press Cartoon vin la Muzeul de Artă Cluj-Napoca!
    Ambasada Portugaliei la București, Institutul Camões pentru Cooperare și Limbă Portugheză şi Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită, începând de miercuri 27 ianuarie 2016 și până duminică, 21 februarie 2016, să călătoriți prin actualitatea socio-politico-economică, spumos ilustrată de o selecție de lucrări de grafică satirică premiate la festivalul portughez World Press Cartoon.


    World Press Cartoon este un salon de referință în lumea caricaturii și a graficii satirice de presă. Inspirat de concursul World Press Photo, WPC a fost înființat în Portugalia în 2005 pentru a recompensa profesioniștii caricaturii și ai graficii satirice, artiști care de cele mai multe ori nu capătă recunoașterea cuvenită. World Press Cartoon își propune să expună, să promoveze și să premieze cele mai bune desene publicate în presa mondială de-a lungul unui an. 


   Constantin Pavel , Florin Balaban și Constantin Topan sunt caricaturiștii români distinși în cadrul Festivalului World Press Cartoon din Portugalia, pentru lucrările publicate în presa românească.
   În selecţia de acum, caricaturiști consacrați, precum polonezul Pawel Kuczynski, germanul Rainer Ehrt, românul Constantin Pavel sau rusul Zlatowsky, semnează 25 din cele mai bune lucrări publicate în presa din 25 de țări de pe glob. Toate lucrările prezentate la expoziția din cadrul Muzeului de Artă Cluj-Napoca au fost premiate la una din categoriile: grafică satirică de presă, caricatură și desen umoristic.


    La începutul lunii februarie, curatorul expoziţiei, Rui Paulo da Cruz, director şi fondator al World Press Cartoon, va avea o întâlnire cu publicul clujean, în jurul temei Cartoons against monotony.
Vernisaj: miercuri, 27 ianuarie 2016, ora 17:00
Program de vizitare: 10:00-17:00, luni-marţi închis

24 ianuarie 1859 in istoria romanilor




Complexul Muzeal Iulian Antonescu


Bacau


25 ianuarie 2016






Anotimpuri interioare




Arta plastica contemporana romaneasca


Mihai Criste


Cercul Militar National, Bucuresti


18 ianuarie - 4 februarie 2016