miercuri, 20 ianuarie 2016

Memoriile Căpitanului Dumitru Păsat




Lansare de carte 


Eugen Negrici


Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul, Ramnicu Valcea


21 ianuarie 2016





   Astăzi, 21 ianuarie 2016, începând cu ora 17:00, la Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene Antim Ivireanul, va avea loc lansarea cărţii Memoriile Căpitanului Dumitru Păsat, editate şi prefaţate de Eugen Negrici, 1941-1945.
Invitat special: Eugen Negrici
   Destinul lui Dumitru Păsat rezumă fidel o bună parte din istoria României în prima jumătate a secolului trecut, probabil cea mai frământată din întreagă noastră istorie (răscoala ţăranilor din 1907, războiul balcanic din 1913, Primul şi al Doilea Război Mondial, rebeliunea legionară, instaurarea regimului comunist). Născut în anul 1906, într-un sat din judeţul Vâlcea, orfan de tată care, înrolat în Armată, moare în Moldova de tifos exantematic, provenind dintr-o familie numeroasă, mama îl lasă în 1920 în grija Regimentului 2 infanterie din Râmnicu Vâlcea, devenind iniţial copil de trupă, apoi urmând cariera militară, învăţând în şcolile de profil din Iaşi şi Sibiu, ajungând în preajma izbucnirii celui de al Doilea Război Mondial căpitan. Memoriile sale, recuperate şi puse în valoare de Eugen Negrici, reprezintă imensa dorinţă a fiecărui om care supravieţuieşte unor tragedii de a-şi spune punctul de vedere, de a lasă ceva în urmă. Nevoia de a lăsa o mărturie. - se arată în prezentarea cărţii.
   Eugen Negrici s-a născut la Râmnicu Vâlcea şi este critic, istoric literar, stilistician, profesor universitar.

157 de ani de la Unirea Principatelor




Complexul Muzeal National Moldova


Iasi


22 - 24 ianuarie 2016









   Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi prin Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Unirii, Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu și Palatul Alexandru Ioan Cuza Ruginoasa, alături de importanți parteneri instituționali locali, organizează o serie de manifestări dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor, la care vă invităm cu drag să participați.
Toate detaliile despre programul evenimentelor le găsiți pe
***

Comorile României




Prezente romanesti peste hotare


Muzeul National al Chinei, Beijing


28 ianuarie - 31 martie 2016





    Vernisajul expoziției-eveniment Comorile României va avea loc în data de 28 ianuarie 2016, începând cu ora 16:00, la Muzeul Național al Chinei din Beijing, Republica Populară Chineză.
    Vernisarea expoziției Comorile României în capitala Republicii Populare Chineze, la Muzeul Național al Chinei, constituie un proiect major în cadrul Programului de cooperare culturală dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Populare Chineze pe anii 2013-2016, semnat la București, pe 25 noiembrie 2013.
    Expoziția Comorile României reprezintă primul eveniment de acest gen și de o asemenea anvergură, reunind piese reprezentative de arheologie preistorică, clasică și medievală, precum și de artă medievală românească, organizat în China în ultimii 66 de ani. Într-un fel, ea poate fi considerată și un răspuns de curtoazie la expoziția Comorile Chinei, realizată cu sprijinul generos al Guvernului Chinei și găzduită de Muzeul Național de Istorie a României în perioada 29 aprilie – 1 august 2013.


    Ideea prezentării la Beijing a unei ample expoziții reunind unele dintre cele mai importante mărturii ale civilizațiilor care s-au succedat în spațiul geografic românesc, din Preistorie și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, s-a născut încă în toamna anului 2012, odată cu semnarea Memorandumului dintre Art Exhibitions China și Muzeul Național de Istorie a României, privind organizarea expoziției Comorile Chinei la București.
    Onoarea de a coordona pregătirile și de a organiza expoziția Comorile României a revenit Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) și Muzeului Național de Artă al României (MNAR), Comisari Generali ai proiectului fiind domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu – Directorul General al MNIR și doamna Ileana Ruxandra Theodorescu – Director General al MNAR.


    La materializarea acestui eveniment de seamă al muzeografiei românești au participat și alte 
29 de muzee, dintre cele mai importante din toată România: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova din Ploiești, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Gavrilă Simion din Tulcea, Complexul Muzeal Bucovina din Suceava, Complexul Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște, Muzeul Județean Mureș din Târgu Mureș, Muzeul Județean Argeș din Pitești, Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul Ștefan cel Mare din Vaslui, Muzeul Regiunii Porților de Fier ale Dunării din Drobeta-Turnu Severin, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul „Iulian Antonescu” din Bacău, Muzeul Municipal Turda, Muzeul Romanațiului din Caracal, Muzeul Teohari Antonescu din Giurgiu, Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița, Muzeul Municipal Carei și Muzeul Județean Ialomița din Slobozia.
    Deși alegerea celor 445 de exponate prezentate în cadrul proiectului nu a fost una ușoară, având în vedere bogăția și varietatea patrimoniului aflat în colecțiile muzeale românești participante la realizarea proiectului, credem că vom reuși, totuși, să oferim publicului și specialiștilor chinezi o imagine relevantă asupra originalității și diversității moștenirii culturale a românilor.
   În cadrul expoziției Comorile României sunt reunite piese care acoperă circa treizeci de milenii de evoluție umană și civilizație în spațiul românesc – din paleoliticul superior și până la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea. De asemenea, în expoziție sunt prezente obiecte de patrimoniu ce reflectă atât bogăția culturală a tuturor regiunilor istorice românești, cât și moștenirea culturală a minorităților etnice care viețuiesc, de multe secole, alături de români – maghiarii și germanii.


    Vor putea fi admirate creații excepționale ale marilor civilizații neolitice, din epoca bronzului și fierului, geto-dacice și romane, care au premers apariția românilor pe scena istoriei, precum și ale culturii medievale și pre-moderne românești, multe dintre ele unice nu numai în România, dar și în Europa sau în lume, constituind adevărate comori ale creației umane universale.
    Ca toate marile expoziții, Comorile României a însemnat realizarea unui uriaș volum de muncă, vizibilă și invizibilă, datorată zecilor de colegi și parteneri instituționali români și chinezi – muzeografi, conservatori, restauratori, arhitecți, juriști, diplomați, funcționari guvernamentali din Ministerul Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, traducători, fotografi, economiști, personal tehnic și auxiliar foarte divers, ofițeri din cadrul Jandarmeriei și Poliției Române.
    Mulțumim tuturor colegilor din Muzeul Național de Istorie a României și din Muzeul Național de Artă al României implicați în desfășurarea proiectului, pentru seriozitatea și devotamentul cu care s-au angajat în realizarea acestui mare și complex proiect cultural. De asemenea, adresăm mulțumirile noastre tuturor colegilor din muzeele românești angrenate în organizarea acestei expoziții-eveniment pentru generozitatea de a ne fi împrumutat piese foarte valoroase din colecțiile lor și pentru tot sprijinul acordat. Recunoștința noastră se îndreaptă și către partenerii chinezi de la Art Exhibitions China și Muzeul Național al Chinei prin ale căror cooperare, profesionalism și muncă asiduă a devenit posibilă realizarea primei expoziții românești de arheologie și istorie în China.
    Avem speranța că expoziția-eveniment Comorile României se va bucura de succesul pe care-l merită și va constitui un moment de referință în istoria dinamică a colaborării culturale româno-chineze. Totodată, ne dorim ca expoziția să constituie o ocazie prin care poporul chinez și vizitatorii străini care vor trece pragul Muzeului Național al Chinei din Beijing să cunoască și să înțeleagă mai bine uriașa și originala zestre culturală a românilor și strămoșilor lor, contribuind pe această cale la întărirea prieteniei tradiționale care unește cele două popoare.
   Expoziția este deschisă la Beijing până la finalul lunii martie 2016, urmând a fi itinerată ulterior și la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.
 ***MNIR

Mihai Eminescu - Infinitatea Universului




Colegiul Tehnic INFOEL


Bistrita


25 ianuarie 2016




Pe simezele galatene




Arta plastica contemporana romaneasca


Zamfir Dumitrescu


Muzeul de Arta Vizuala, Galati


21 ianuarie 2016




    Muzeul de Artă Vizuală Galaţi deschide seria evenimentelor anului 2016, odată cu vernisajul expoziţiei pictorului Zamfir Dumitrescu joi, 21 ianuarie, ora 12:30.
    Născut pe 15 aprilie 1946 într-o familie de intelectuali din Bucureşti, Zamfir Dumitrescu a îmbrăţişat pictura ca fiind modul său de viaţă, încă de pe vremea studenţiei la Institutului de Artă Plastică Nicolae Grigorescu din capitală, ca ucenic al maestrului Corneliu Baba.
    Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi a unor asociaţii profesionale internaţionale din S.U.A. sau Italia, Zamfir Dumitrescu a avut nenumărate expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate, bogata sa creaţie fiind recompensată şi prin intermediul premiilor naţionale şi internaţionale.
   În anul 2002, pentru întreaga activitate, Preşedintele României i-a acordat Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.
   "Deși Muzeul de Artă Vizuală din Galați are în colecțiile lui câteva lucrări ale artistului încă din anii ’70, o expoziție <Zamfir Dumitrescu> se află în premieră pe simezele instituției noastre. Ea oferă publicului o imagine amplă a unei personalități complexe a cărei operă corelează, într-un mod original, repere ale tradiției cu o înțelegere subtilă a modernității.” 
(Mariana Cocoş- critic de artă, curator expoziţie)
Vernisajul va avea loc în prezenţa artistului.
***

Acest fapt măreț dorit de generații…




Muzeul de Istorie Botosani


22 ianuarie 2016





   Muzeul Județean Botoșani organizează vineri, 22 ianuarie 2016, ora 12:00, în Sala Polivalentă a Muzeului de Istorie Botoșani, simpozionul Unirea Principatelor Române. Acest fapt măreț dorit de generații…
Vor susține intervenții:
 Iulian Nechifor, Dan Prodan, Sergiu Balanovici
și Gheorghe-Florin Știrbăț.
Manifestarea este organizată în colaborare cu 
Asociația NaționalăCultul Eroilor – Filiala Botoșani și Cercul Militar Botoșani.
***

Memoria umbrelor




Arta plastica contemporana romaneasca


Cornel Vana


Teatrul Aureliu Manea, Turda


27 ianuarie 2016






Alexandru Ioan Cuza – omul și opera




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Braila


23 ianuarie 2016






   Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila în parteneriat cu Liceul Teoretic Nicolae Iorga, Liceul Pedagogic D. P. Perpessicius și Școala I. L. Caragiale organizează sâmbătă, 23 ianuarie 2016, orele 10:00 - 12:00, manifestarea Alexandru Ioan Cuza – omul și opera. 
    În cadrul evenimentului elevii de gimnaziu participă la un concurs de postere, jurizat de Gabriela Popescu, bibliotecar, în timp ce liceeni susțin prezentări power - point pe tema Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. 
    Mica Unire este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, acesta fiind unul dintre cei mai importanți domnitori români, ce a desăvârșit unirea Țării Românești și a Moldovei, punând bazele României moderne printr-o serie de reforme.
   Evenimentul are loc la Sala de Lectură a Bibliotecii, unde poate fi vizionată și expoziția de postere. Activitatea este coordonată de Valentina Chiriac, șef birou în cadrul Bibliotecii și profesorii: Andrășoaie Mariana, Moraru Emelina, Oana Mocanu și Buzea Lidia.
***

La ceas aniversar




Valeriu Anghel


Biblioteca Judeteana Vrancea, Focsani


22 ianuarie 2016






   Casa de Cultură din Odobeşti, Asociaţia Simion Mehedinţi şi Biblioteca Judeţeană Vrancea vor organiza vineri, 22 ianuarie, ora 16:00, la sediul Bibliotecii din Focşani, o manifestare omagială, dedicată prof. Valeriu Anghel, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate didactică şi cultural-ştiinţifică pe meleaguri vrâncene.
Prezentare: dr. Teodora Fîntînaru
Profil Valeriu Anghel: conf. dr. Costică Neagu
dr. Romeo-Valentin Muscă
Conferinţă: Valeriu Anghel – VRANCEA ARHAICĂ,
o incursiune polemică a temei
***

Povesti din Bucuresti




Regele tangoului rusesc: Petre Luscenco


Vasile Ernu


Caru' cu Bere, Bucuresti


1 februarie 2016





   Pe 1 februarie, de la ora 11:00, Vasile Ernu vine la Poveşti din Bucureşti pentru a ne vorbi despre un personaj aproape uitat de bucureştenii zilelor noastre, basarabeanul Petre Leşcenco, "regele tangoului rusesc"
   Petre Leșcenco / Пётр Лещенко este unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică uşoară din perioada interbelică cu un destin fascinant şi tragic. Este născut în 1898 lîngă Odessa, într-o familie de ruşi dar va locui la Chişinău. După Revoluţia bolşevică şi alipirea Basarabiei la România devine cetăţean român. În 1919, Leșcenco ia parte la Războiul Civil Rus de partea forţelor contrarevoluţionare, dar revine în România dezamăgit de situaţia de pe front şi se dedică muzicii.
    În 1925 îşi începe turneele în străinătate: Paris, Londra, Viena, Belgrad, Riga, Berlin, Constantinopol etc. În foarte scurt timp va deveni "regele" muzicii ruseşti din exil. Pentru o vreme, se instalează la Chișinău și, impreuna cu formatia sa, dau spectacole în fiecare seară la restaurantul London unde cânta orchestra de jazz dirijată de Michael Weinstein.
   În 1932 se mută la Bucureşti, iar în 1933, înființează compania Gheruțchi, Cavur și Leșcenco şi deschide pe Strada Brezoianu Nr. 7 o cafenea-restaurant numită Căsuța noastră.
   În 1935 deschide barul La Leșcenco de pe Calea Victoriei, care devine unul dintre locurile cele mai cautate ale Bucureştiului. Urmează o perioadă de glorie care durează puţin pentru că vin anii grei ai războiului şi este prins între cele două fronturi care-l vroiau de parte lor: fasciştii şi comuniştii.
 Şi totul se va termina tragicic. Este arestat în 1951.
  A fost deținut la canalul Dunăre-Marea Neagră. Moare în spitalul penitenciarului din Târgu Ocna. Nici azi nu se ştie unde este îngropat.
   În URSS va deveni după moartea lui unul dintre cei mai iubiţi interpreţi, chiar dacă era interzis. Azi, e deja un mit al muzicii secolului XX.
    În Bucureşti, oraşul lui de adopţie, aproape că este uitat, dar, iata, ne propunem sa vi-l readucem in atentie. Pe el, muzica lui si locurile de poveste, candva atat de cunoscute bucurestenilor inca senini si lipsiti de griji.
 Intrarea este gratuita.
***

Iarna Cristalelor




Muzeul National de Geologie


Bucuresti


22 - 24 ianuarie 2016





    Institutul Geologic al Romaniei organizeaza la Muzeul Geologic Igr Iarna Cristalelor, prima editie din acest an din seria expozitiilor cu vanzare de cristale, pietre pretioase si semipretioase.         Lansam invitatia de a ne trece pragul intre 22 si 24 ianuarie 2016, orele 10:00-18:00, pentru a va delecta intr-o lume plina de stralucire.
***

24 ianuarie - Ziua Principatelor Române




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


22 ianuarie 2016





    Muzeul Judeţean Teleorman organizează, în colaborare cu Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale şi Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria, manifestarea 24 ianuarie - Ziua Principatelor Române.
    Evenimentul va avea loc vineri, 22 ianuarie a.c., ora 11.00, în Sala Multimedia a Muzeului Judeţean Teleorman.

În cadrul manifestării vor fi susţinute următoarele comunicări:
- Unirea Principatelor Române – Temelia statului român modern
 – Cătălin Borţun, muzeograf Muzeul Judeţean Teleorman:
- Alexandru Ioan Cuza- Domnul Unirii
Gheorghe Stoican, Biroul Judeţean Teleorman al Arhivelor Naţionale;
- Personalităţi ale Unirii Principatelor
 – Cătălin Florea, profesor Şcoala Gimnazială nr. 7 Alexandria.

Manifestarea 24 ianuarie - Ziua Principatelor Române
 se înscrie în cadrul progamului educaţional 
Muzeul - sursă de cultură şi educaţie.

Ținutul Vulcanilor izvor de civilizaţie




Romania Student Tour


Casa de Cultura a Studentilor, Bucuresti


28 ianuarie 2016





   Joi, 28 ianuarie 2016, ora 18:30, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti din Calea Plevnei nr. 61, sect 1, va avea loc vernisajul expoziţiei şi lansarea catalogului Ținutul Vulcanilor izvor de civilizaţie din cadrul proiectului Romania Student Tour - program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural.
    Redăm în continuare câteva secvențe din prefața lucrarii, semnată de prof. univ. dr. Ioan Ianoș.     România are cel mai lung lanţ de munţi vulcanici din Europa, … În acest mediu, la început ostil, au apărut cele mai vechi urme de locuire datând din mezolitic (în Covasna). Acum mai bine de 6.000 de ani (mileniile IV - III î.Cr.), în această parte a lumii, înflorea o enigmatică civilizație eneolitică, respectiv Cultura Ariușd-Cucuteni (un adevarat Eden Carpatic), mai veche, se pare, decât culturile care s-au succedat în Mesopotamia antică, … fiind considerată a fi prima civilizaţie proto-urbană din Europa (civilizaţia care a inventat oraşul). ... Interesant este faptul că pe figurine s-au regăsit o serie de semne, care ar putea fi asociate unei "scrieri" sacre....
   Acţiunea se desfăşoară sub egida Ministerului Tineretului şi Sportului, de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, având ca parteneri Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, National Geographic Romania, Facultatea de Geografie-Universitatea București, Clubul Studenţesc de Artă Fotografică, Zitec, Asociația Alutus.
   Totodată va fi prezentată întreaga colecție Romania Student Tour ce conține albumele foto Plaiurile Vrancei, Enigmele Buzăului, Ţinutul Neamţului leagăn de legendă, Din tainele Bucovinei, Haţeg ţinutul dinozaurilor, Din lumea Banatului, Pădurea Craiului țara dintre Crişuri şi Ținutul Vulcanilor izvor de civilizație. Prefața fiecărui album în parte este semnată de o personalitate devenită brand de țară, adevărați ambasadori ai României: Gabriela Szabo, Ticu Lăcătuşu, Cristian Lascu, alături de profesori unversitari ori reprezentanți ai autoritaților publice și societății civile.
    Romania Student Tour este un cadru de exprimare al tinerilor ce folosesc imaginile ca mijloc artistic de promovare a României, o reflecție iconică și originală a autenticitații țării noastre.
    Cataloagele menționate au fost prezentate la diverse manifestări naţionale şi internaţionale pentru studenţi şi tineri, înregistrând printre cele mai alese aprecieri și fiind recunoscute ca adevărate produse culturale.
    Proiectul va fi continuat şi în alte zone ale ţării, oferind şansa tinerilor fotografi de a descoperi şi de a promova peisaje şi tradiţii unice.
***
Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti"Tinutul Vulcanilor Izvor de Civilizatie" (expozitie de fotografie si lansarea catalogului)

Răpirea sângerândă




Lansare de carte


Ioan Barbu


Biblioteca Judeteana Antim Ivireanul, Ramnicu Valcea


22 ianuarie 2016





    Vineri, 22 ianuarie 2016, începând cu ora 12:00, la Sala de Conferinţe, va avea loc o întâlnire festivă prin care va fi aniversată împlinirea a 26 de ani de la apariţia primului cotidian privat şi independent din România postdecembristă, CURIERUL DE VÂLCEA. 
    La eveniment va participa Lilian Zamfiroiu, diplomat, ministru plenipotenţiar în Ministerul Afacerilor Externe, director onorific al ziarului. În peste două decenii şi jumătate, acest cotidian a înregistrat un bilanţ de etapă istorică, devenind o adevărată şcoală de jurnalism, intrând în memoria miilor săi de cititori ca un model cultural de verticalitate în slujba opiniei publice. 
    Tot în acest context va fi lansată cartea Răpirea sângerândă, avându-l ca autor pe Ioan Barbu, scriitor, preşedinte de onoare al ziarului. Atmosfera dialogului purtat de cavalerii de taină ai culturii române, din Răpirea sângerândă, are tuşe reverberatoare de semnificaţii: "Cerul nu-l mai ascultă nici pe Dumnezeu!”, observaţie care poate fi alăturată unor numeroase versuri prin care se întreţine combustia evocării şi sublinierii tragismului celor ce se întâmplă, precum şi necesitatea liderilor în astfel de momente cruciale. Cartea a apărut, recent, la Editura INSPIRESCU, din Satu Mare.
Organizatori: Asociaţia Culturală Curierul de Vâlcea şi Biblioteca Județeană Antim Ivireanul Vâlcea.
Vă aşteptăm cu mare drag!