marți, 19 ianuarie 2016

Alba Iulia. Imagini în mozaic (1850-1940). Carte poştală ilustrată




Colectii si Colectionari


Remus Baciu


Muzeul National al Unirii, Alba Iulia


21 ianuarie - 29 februarie 2016





    Joi, 21 ianuarie 2016, ora 12:00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul expoziţiei: Alba Iulia. Imagini în mozaic (1850-1940). Carte poştală ilustrată. Colecţia Remus Baciu.
    Organizată în cadrul programului de cercetare Colecţii şi Colecţionari, expoziţia oferă o parte dintr-o fabuloasă colecţie particulară de ilustrate de altădată, adunate vreme de mai multe decenii de colecţionarul albaiulian Remus Baciu.
    Cu această ocazie va fi lansat şi volumul cu acelaşi titlu, un volum document şi artă deopotrivă, o poveste şi o invitaţie la lectură, o revelaţie a trăirii prezentului prin raportarea la un trecut (ne)uitat cu ajutorul mozaicului format din imaginile celor 372 de ilustrate prezentate, însoţite de scurte informaţii documentare şi de arhivă legate de oraşul Alba Iulia în perioada 1850-1940.
    Dincolo de valoarea istorico-documentară şi estetică a ilustratelor, care pot naşte sensibilităţi nebănuite, colecţia, în ansamblu, aduce în prim plan şi pe Omul din spatele ei ca model de trăire, dornic să împărtăşească o vocaţie şi o experienţă de viaţă, dând astfel măsura valorii spiritului autohton care slujeşte, sfinţind locul.
    Expoziţia, organizată de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Judeţeană Lucian Blaga Alba, Colegiu Naţional Horea, Cloşca şi Crişan şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, va fi deschisă în perioada 21 ianuarie – 29 februarie 2016.
 Curator: Ionela Simona Mircea
***Muzeul Unirii Alba Iulia

Jurnalul unui luptător




Diaspora romana


Ioannis Symeonidis


Salonic, Grecia


21 ianuarie 2016





   Editura Epikentro și Consulatul General al României la Salonic au plăcerea de a vă invita joi,  21 ianuarie 2016, ora 19:15, la librăria Malliaris Paideia, str. Dimitriou Gounari, nr. 39, (lângă Kamara) să luaţi parte la lansarea cărții scrisă de:

Ioannis Symeonidis (Tarzan)
Jurnalul unui luptător.
De la rezistența în Munții Kaimaktsalan și războiul civil la emigrația politică

    Autorul lucrării cu caracter memorialistic este regretatul profesor Ioannis Symeonidis, emigrant politic grec în România, director al Liceului Grecesc din București în perioada 1957-1971. Din păcate, autorul acestei interesante opere a decedat recent, astfel încât la lansare va fi reprezentat de fratele său.
   Cartea constituie o incursiune în istoria recentă a Greciei, cu interesante referiri, unele inedite, la rezistența din timpul ocupației germane, la războiul civil, la anii emigrației în România și, în final, la repatriere.

Invitați la prezentarea cărții:
Prof. Univ. Dr. Iakovos Mihalidis, de la Facultatea de Istorie din Salonic
Prof. Apostolos Patelakis
Myltos Polyviou, îngrijitorul cărții
Stavros Tzimas, ziarist și scriitor, și
Moderator: Petros Papasarantopoulos, directorul Editurii Epikentro

Poftiti la cabaret!




Colectii si Colectionari


Inscrisuri de toate felurile


De prin lume adunate




O lume aparte; in care, macar o data in viata, multi dintre noi doresc sa patrunda.
Eu ma numar printre cei care inca nu si-au pierdut sperantele.
Pana la implinirea inaltatoarei aspiratii, sa ne bucuram macar privirea
parcurgand cateva caiete-program care au apartinut unor norocosi.
Ei au ajuns "acolo".
Pe la inceputul anilor '80...














































Dupa Paris, sa dam o fuga si la Madrid...