joi, 8 decembrie 2016

Candoare și lumină




Arta plastică contemporană românească


Vasile Grigore (1935 - 2012)




Cîmp cu flori - ulei.




Două scaune - ulei.


Cronică (semnată Jack Brutaru) publicată în Revista Arta Plastică,
Nr. 11. Noiembrie 1966.


Portret în oglindă.






Articol ("Călătoria pictorului în ducatele metaforei") publicat în
Revista Flacăra, nr. 52. 21 decembrie 1974.


    Expoziţia Candoare și lumină - grafică de Vasile Grigore este organizată de Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța și va fi deschisă, în perioada 9 decembrie 2016 - 11 ianuarie 2017, la sediul din Bulevardul Tomis nr. 82-84 al Muzeului de Artă Constanța.
   Ideea expoziției a pornit de la mărturiile maestrului. La 20 aprilie 1982, Vasile Grigore nota: “Desenez nu pentru a desena, ci pentru a descifra o mică parte din imaginarul infinit al naturii, alegându-mi, nu știu de ce, din acest infinit imaginar, acele forme cu care eu să pot vorbi, să mă înțeleg cu ele. Apoi le fac culori și nu mai sunt ce au fost, doar ceea ce sunt eu. Iată ce mă cheamă irezistibil – mereu – în fața unei foi albe de hârtie ce așteptă, ca și mine, metamorfoza timpului în linii, forme și culori.”
    Expoziția cuprinde aproximativ 50 lucrări de grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar și din următoarele colecții particulare: Armand Voicu, Gabriel și Doina Gheorghe, Rodica Matei și alții.
    Expoziția se înscrie în seria de evenimente similare organizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar în parteneriat cu alte organizații, care au drept scop promovarea creației contemporane în rândul publicului interesat de arta contemporană românească. Cel mai recent exemplu din această serie a fost reprezentat de expoziţia Confesiunile unui poet al culorii – Vasile Grigore, deschisă în perioada noiembrie 2015 - februarie 2016 în Holul de Onoare al Castelului Pelișor, organizată în parteneriat cu Muzeul Național Peleș. Acesteia i se adaugă expoziții realizate de Muzeul de Artă Vasile Grigore în parteneriat cu alte instituții cum ar fi Cercul Militar Național - Culoare, lumină şi echilibru – 80 de ani de la naşterea pictorului Vasile Grigore – 2015 sau Primăria Sectorului 2 din București - Expoziția Vasile Grigore la Galeria Dialog, 2012.
    Cu ocazia acestor expoziţii, Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar aduce pe simeze, pe lângă lucrări cunoscute, şi unele inedite ale maestrului Vasile Grigore precum portretul lui Dimitrie Cristev ( colecția MVG), lucrări din colecția Merilena Murariu și din alte colecții particulare.
    Colaborarea dintre Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar va prilejui și alte evenimente conexe expoziţiei cum ar fi, în luna ianuarie 2017, organizarea unei întâlniri pentru a omagia memoria maestrului Vasile Grigore. La vernisajul din ziua de 9 decembrie 2016, ora 17:00 sunt invitate personalităţi din mediul muzeal şi artistic (artiști plastici, critici de artă și alte personalități).


   Vasile Grigore (1935-2012) a fost un apreciat pictor, desenator și profesor universitar, fondator al Muzeului de Artă Vasile Grigore - pictor și colecționar (2004). Iată cum se raportează la această inițiativă Armand Voicu, cunoscut colecționar al operei artistului, în catalogul care va fi realizat pentru acest eveniment: ”Această expoziție ne propune să-l redescoperim pe desenatorul Vasile Grigore, să ne cucerească virtuozitatea desenului său. L-am cunoscut pe Vasile Grigore în ultimii şapte ani de viaţă; am stabilit spontan o relaţie de afecţiune; (…) De pictura lui Vasile Grigore te îndragostești la prima vedere; te cucerește, îți umple sufletul de culoare, de lumină, optimism, bucurie. Mie așa mi s-a întâmplat și sunt convins că nu sunt singurul.”
    Organizatorii evenimentului sunt Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecţionar și Muzeul de Artă Constanța sub patronajul Ministerului Culturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu