vineri, 25 noiembrie 2016

În prag de sărbătoare
Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine 

de la Dunărea de Jos


Galați


28 noiembrie 2016

    Vă invităm să participaţi, în data de 28 noiembrie 2016, ora 18:00, la vernisajul expoziției temporare În prag de sărbătoare, etnograf Paul Buța.
    Expoziția temporară În prag de sărbătoare, se dorește a fi mai mult decât o simplă incursiune în trecutul tradițional românesc prin expunerea de obiecte cu caracter etnografic.         Prin recreerea obiceiurilor și tradițiilor populare de iarnă se încearcă o readucere în actualitate a vieții satului tradițional din perioada Sărbătorilor de Iarnă, cu ajutorul cărora să se poată reconstitui pentru public, dar mai ales pentru copiii care nu au avut contact poate niciodată cu obiceiurile de Crăciun un decor viu animat și o atmosferă de sărbătoare. În universul satului tradițional perioada sărbătorilor de iarnă era un prilej de bucurie și joc dar și practicarea unor ritualuri și superstiții populare cu caracter mitico-simbolice. 
    Expoziția beneficiază de obiecte de patrimoniu de la Muzeul Petru Caraman al Centrului Cultural Dunărea de Jos, Vatra cu Dor din Siviţa şi colecţia personală a Mănăstirii Sf. Pantelimon din Brăila dar și imagini dispuse într-o ordine cronologică a evenimentelor ce aveau loc în această perioadă, concretizându-le în șase momente de referință ale perioadei sărbătorilor de iarnă: Noaptea Sf. Andrei – păzitul usturoiului, Hatalul – constituirea cetei de flăcăi, Ajunul – pregătitul turtelor și a colacilor, Șezătoarea, Colindatul și Plugul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu