joi, 3 noiembrie 2016

Exponatul lunii noiembrie
Muzeul Județean Aurelian Sacerdoțeanu


Râmnicu Vâlcea


noiembrie 2016

    Exponatul lunii noiembrie este un iatagan cu teacă și face parte din colecția de Istorie modernă a Muzeului de istorie a județului Vâlcea.
    Iataganul este o armă albă, fiind folosit de către armatele Imperiului otoman între secolele al XVI-lea și al XIX-lea. Are tăișul în interior, iar mânerul nu are gardă, plăselele terminându-se la partea superioară cu niște ”urechi”, care au rolul de a împiedica alunecarea iataganului din mâna luptătorului în timpul luptei.
    Denumirea de yatagan are la bază o legendă: un comandant de oşti numit Osman bey a cucerit o provincie din sud-vestul Turciei de astăzi. El a rămas aici împreună cu fierarul său Yatagan Baba ( Tata Yatagan), punând bazele unui atelier de confecţionat arme albe, dând numele numele său atât oraşului cât şi armei în cauză.
    Iataganul din colecție are mânerul din os, mai proeminent la partea superioară, întărit cu benzi metalice, cu ornamente florale. Lama este uşor încovoiată, cu vârful ascuţit, tăiş şi şanţ îngust în apropierea muchiei netăioase. Lama este fixată în mâner prin intermediul unui manşon traforat, ornat cu elemente florale. Pe lamă sunt aplicate ornamente florale care încadrează un text cu litere arabe. Teaca este din lemn îmbrăcat în piele neagră, întărită cu alamă la partea superioară şi inferioară.
Dimensiunile sale sunt:
L : 79 cm; l : 11 cm; L lamă : 59 cm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu