marți, 22 noiembrie 2016

Andrei Șaguna în icoane și chipuri




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu


23 noiembrie - 24 decembrie 2016






Locul de desfăşurare: Muzeul de Artă Contemporană (Sala de Expoziții Temporare, parter)
Curator: Alexandru Constantin Chituţă
Coordonator Arhiepiscopia Sibiului: Dr. Emanuel Tăvală
Partener: Mitropolia Ardealului
    Expoziţia deschide programul manifestărilor cultural – ştiinţifice
Zilelor Andreiene 2016 la Sibiu.
    Rezultat al colaborării dintre Muzeul Naţional Brukenthal şi Mitropolia Ardealului, expoziția prezintă ca o selecţie de lucrări dedicate marelui mitropolit Andrei Şaguna şi a tipăriturilor realizate sub directa sa grijă.
    Demersul curatorial realizat de Alexandru Constantin Chituţă (șef secţie Educație, Comunicare și Marketing la Muzeul Naţional Brukenthal) şi Emanuel Tăvală (consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului) urmărește legătura dintre limbajul plastic şi limbajul iconografic prin intermediul reprezentărilor sfântului mitropolit Andrei Şaguna.
    Despre mitropolitul Andrei Şaguna s-a scris mult. Mulţi au accentuat latura religioasă a activității sale, alţii pe cea culturală sau pe cea politică. Marele istoric Nicolae Iorga afirmă că "puţine nume sunt aşa de populare în Ardealul românesc ca al lui Şaguna. Chipul lui, cu ochii străbătători şi larga barbă răsfirată, e în mintea tuturora şi-n conştiinţa generală a intrat faptul definitiv că acest maiestuos bătrân a fost, de pe scaunul său de arhiereu, un cârmuitor de oameni şi un îndreptător al vremurilor”.
     Marele mitropolit Andrei Şaguna a rămas în conştiinţa românilor ardeleni ca unul dintre cei care şi-au închinat întreaga viaţă altarului şi poporului. Momentul Şaguna în istoria Bisericii şi în destinul Transilvaniei se înscrie ca un moment de răscruce pe o întindere de mai mult de un sfert de veac (1846-1873). Un sfert de veac ce se proiectează atemporal pentru că Şaguna a iniţiat şi a trasat orientări noi pentru Biserica Ortodoxă a vremii lui, dar binefacerile lor se resimt peste veacuri. Valorile fac istorie şi cariere fără limite.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu