sâmbătă, 29 octombrie 2016

Turda între Medieval și Modern




Muzeul de Istorie Turda


Turda 


4 noiembrie 2016





    Vineri, 4 noiembrie 2016, începând cu ora 11:00, la Muzeul de Istorie Turda va avea loc redeschiderea expoziţiei permanente de istorie, intitulată Turda între medieval şi modern.         
    Structurată tematic şi cronologic, expoziţia prezintă evoluţia istorică a localităţi de la atestarea ei documentară (1075), până la sfârşitul secolului al XIX-lea. Cu această ocazie sunt prezentate publicului în premieră, numeroase artefacte recent restaurate.
    Astfel, pot fi admirate tezaure monetare de valoare din secolele XI și XV-XVII, vestita ceramică de Turda, unelte ale breslelor turdene, precum și sigilii administrative. De o mare diversitate sunt şi colecţiile de diplome nobiliare şi de arme.
    Pentru prima data sunt expuse unele fragmente din inscripţia podului acoperit de peste Arieş - una dintre cele mai ingenioase construcţii de lemn din Turda - edificată în al doilea deceniu al secolului al XIX-lea.
   În acest nou context al expunerii pieselor de patrimoniu din perioda Medievală și premodernă este integrat şi celebrul tablou al pictorului maghiar, Körösfői-Kriesch Aladár, care ilustrează momentul istoric al declarării conştiinţei şi a toleranţei religioase în cadrul dietei de la Turda (6-13 ianuarie 1568).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu