sâmbătă, 22 octombrie 2016

Norii între două geometrii




Arta plastică contemporană românească


Marina Bejan


Muzeul Național al Țăranului Român, București


1 - 15 noiembrie 2016





   Marţi, ora 18:00, în Sala Foier a Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti (Bd. Kiseleff nr. 3, Sectorul 1), artista plastică Marina Bejan, membră al Filialei din Timişoara a UAPR îşi vernisează expoziţia personală de pictură întitulată Norii între două geometrii.
Prezintă Alexandra Titu.
Expoziţia va rămâne deschisă până în 15 noiembrie a.c.


   Proiectul pentru MNTR , septembrie 2016, este o dezvoltare a temei, NORII, prezenta in cadrul Bienalei de la Florenta si recompensata cu Premiul special al juriului, decembrie, 2011.
Materie imaginantă prin excelență, căutare mai mult decît consistență, irelevanță materială care își caută forma prin mișcare și dă corp vidului în spațiu, aidoma gîndirii ce se pierde pe măsură ce se construiește, Norii au susținut dintotdeauna o reverie aparte a interiorității – de la fantasma monștrilor pînă la scriitura hieroglifelor – prin puterea lor de a contrazice ordinea. Captarea acestei fascinații în pagina picturală reclamă o înțelegere a spațiului și a construcției lui pe pînză care să le susțină natura.
   Volum incompatibil cu geometria euclidiana, insuficienta in mijloace pentru a-l transpune in adincime si raminid pentru multe secole de pictura mai mult decor de fundal in general pitoresc, norul este o materialitate cautind forma. ”Geometria de cauciuc”, nume dat in gluma unui spatiu aflat sub valori indepartate de cea perspectivica, euclidiana, tinde sa recupereaze corpul norului desfasurat ca scriitura. Fluiditatea, continuitatea in transformarea fara ruptura a volumului sau suprafetei, in fond vesnica miscare si viteza a norului, atit de greu de surprins, concureaza o constructie euclidiana cu una in care, rasucirea, valatucul creat in fuga sau suspendat intr-o nemiscare inselatoare regaseste valorile unui spatiu altfel, cel topologic.
Multumesc, cu stima,
Marina Bejan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu