joi, 6 octombrie 2016

Exponatul lunii




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați


octombrie 2016





   În octombrie, exponatul lunii de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi este Uriaşul tun (Tonna galea), un melc marin din familia Tonnidae cunoscut sub denumirea de melcul tun sau uriaşul tun. Este unul dintre cei mai mari melci marini, fiind întâlnit în apele Oceanului Atlantic de Nord, în dreptul insulelor Capului Verde sau a Insulelor Canare dar şi în Marea Mediterană şi Marea Caraibelor.
   Prezintă un mecanism foarte interesant de apărare - atunci când este deranjat, împrăştie un jet puternic de salivă acidă cu ajutorul proboscisului - un fel de trompă cu ajutorul căreia se hrăneşte. Saliva lui conţine aproximativ 2-5% acid sulfuric şi este utilizată nu numai pentru a se apăra ci şi pentru a-şi ucide prada. Numele de melc tun provine de la felul în care se apără, împrăştiind jeturi de salivă asemănător cu salvele de tun.
    Melcul Tonna galea este o specie protejată de lege prin Convenţia de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa. Cu toate acestea el continuă să fie "exploatat” atât pentru cochilia lui frumoasă cât şi pentru carnea comestibilă.
   Exponatul lunii octombrie – Uriaşul tun (melcul tun) - va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi în perioada 6 - 30 octombrie 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu