luni, 3 octombrie 2016

Exponatul lunii - Cufundarul polar




Complexul Muzeal de Științele Naturii Ion Borcea


Bacău


3 - 30 octombrie 2016





Gavia arctica


HABITAT

   Cuibăreşte în zonele de tundră, pe lacurile şi bălţile cu apă dulce care au insule şi peninsule liniştite, greu accesibile omului.

RĂSPÂNDIRE

   Cuibăreşte solitar în zona arctică a Eurasiei. Iernează în zona Mării Baltice şi în centrul şi sudul Europei.

HRANĂ

   Este alcătuită din peşti, crustacee şi insecte acvatice, pe care le prinde scufundându-se. Scufundările durează în medie 45 secunde, iar adâncimea maximă la care poate ajunge un cufundar polar este de 6 metri.

COMPORTAMENT

   Este o specie monogamă la care ritualul de împerechere se manifestă în special la perechile nou formate. Cuibul plasat la marginea apei este alcătuit din pământ căptuşit cu vegetaţie. Masculul construieşte cuibul, iar clocitul este asigurat de ambii părinţi, prin rotaţie. Femela depune în luna aprilie 1-3 ouă de culoare măslinie cu pete brun închis. Puii pot zbura la vârsta de 2 luni.

AMENINŢĂRI ŞI CONSERVARE

   Populaţia europeană a speciei este relativ mică (mai puţin de 92.000 perechi) şi a manifestat un declin accentuat în perioada cuprinsă între anii 1970 - 1990.
   Fiind o specie ce petrece luni de zile fără a reveni pe uscat este sensibilă la poluarea apei, în special cu produse petroliere. Plasele monofilament determină creşterea mortalităţii la această specie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu