joi, 6 octombrie 2016

Comemorarea luptelor de la Oituz
Comuna Poiana Sărată


7 - 8 octombrie 2016

    În zilele de 7 şi 8 octombrie, se vor desfăşura în comuna Oituz, satul Poiana Sărată (jud. Bacău), mai multe activităţi cultural-comemorative în memoria eroilor care au căzut în bătăliile sângeroase, purtate pe Valea Oituzului în Primul Război Mondial.
    Vineri, 7 octombrie, de la ora 16:00, va avea loc, în sediul Aşezământului social-cultural Poiana Sărată, vernisarea unei expoziţii cu tematică istorică realizată de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor împreună cu Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I. Evenimentul va fi urmat de lansarea cărţii Poiana Sărată – un sat românesc din Carpaţi, în vâltoarea istoriei şi de proiecţia unui film istoric pus la dispoziţie de Arhiva Naţională de Film. Programul cultural se va încheia cu un simpozion la care istorici de la instituţii de prestigiu, ce activează în domeniu, vor prezenta lucrări care se înscriu în tematica participarea României la Primul Război Mondial.
     Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 10:30, la mormântul locotenentului Nicolae Macarie, din curtea bisericii din satul Poiana Sărată, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi un moment artisitic, susţinut de un grup de copii din localitate. De asemenea, membrii Asociaţiei Tradiţia Militară vor executa exerciţii de reconstituire a scenelor de luptă din epocă.       
     Participanţii la activităţi se vor deplasa apoi, într-un marş religios, spre Cimitirul internaţional de onoare al eroilor din Primul Război Mondial, unde va avea loc, de asemenea, o ceremonie militară şi religioasă.

***

    În contextul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la bătăliile primei conflagraţii mondiale, Cimitirul internaţional de onoare al eroilor din Primul Război Mondial din comuna Oituz, satul Poiana Sărată, a fost reamenajat prin contribuţia financiară a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi a Primăriei Oituz, în cadrul unui proiect de co-finanţare.
    Activităţile de vineri şi sâmbătă, organizate de Ministerul Apărării Naţionale prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Consiliul Judeţean Bacău, Primăria Comunei Oituz şi Comandamentul Garnizoanei Bacău, au fost incluse în Programul national al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 821/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu