vineri, 23 septembrie 2016

Opere în prim plan: Retorica unui gest
Muzeul Național de Artă al României


București


24 septembrie, 5 octombrie 2016

    Muzeul Național de Artă al României vă invită la o nouă manifestare din seria Opere în prim plan: conferința Retorica unui gest, susținută de Mălina Conțu, muzeograf în cadrul Biroului de Artă Europeană și Artă Decorativă, care va avea loc sâmbătă, 24 septembrie, ora 19:00 și miercuri, 5 octombrie, ora 16:00, în Galeria de Artă Europeană.
    Portretul lui John Grey de Allan Ramsay (1713-1784) ilustrează un moment important în codul comportamental din Anglia secolului al XVIII-lea, o epocă dominată de interesul pentru trecutul clasic, dar preocupată în acelaşi timp să definească profilul omului modern. Deprinderea de a poza cu mâna în reverul hainei, derivată din statuara antică, se afirmă ca o emblemă a educaţiei şi conduitei alese în contextul unei discuţii mai ample asupra stilului public corect. Ulterior, faptul că această postură s-a impus ca expresie a ţinutei nobile este dovedit cu strălucire de portretele lui Napoleon Bonaparte, precum şi ale multor figuri reprezentative din Imperiul habsburgic.
   Povestea acestei posturi, în contextul care i-a dat naştere, în conexiune cu modelul clasic invocat şi cu locul portretului în ierarhia academică la final de secol al XVIII lea, va fi prezentată în conferinţa care va avea loc:

Înscrieri la: programari@art.museum.ro sau 021.314.81.19

Pictura este expusă începând cu 7 septembrie (miercurea gratuită) 
până la 1 noiembrie 2016.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu