marți, 13 septembrie 2016

Grădina cu remedii
Grădina Botanică Dimitrie Brândză 


București 


8 septembrie 2016

   Proiectul Grădina cu remedii a fost inagurat în cadrul unui eveniment organizat în Grădina Botanică Dimitrie Brandza din București. Proiectul Grădina cu remedii constă în amenajarea completă a sectorului de plante medicinale și utile din Grădina Botanică și îmbunătățirea colecției de specii. Scopul principal al proiectului este susținerea pe termen lung a sectorului de plante medicinale și utile din cadrul Grădinii Botanice, îmbunătățirea colecției de plante și creșterea gradului de informare privind rolul plantelor pentru sănătate. Partenerul pentru realizarea acestui proiect este compania Secom.
    Prima etapă a proiectului a cuprins lucrări de toaletare a labirintului verde, format din Buxus Sinensis, care delimitează zonele cu plante, precum și o serie de lucrări de curățare și amenajare a spațiului. Terenul a fost acoperit cu o membrană anti-buruieni și decorat ulterior cu un strat de mulch, menit să asigure o protecție suplimentară împotriva plantelor dăunătoare și să contribuie la păstrarea umidității. În plus, toate plantele din cadrul Grădinii cu remedii au fost etichetate, astfel încât vizitatorii să identifice mult mai ușor specia și aria terapeutică pentru care fiecare plantă este benefică. În total, anul acesta a fost amenajat un procent de aproximativ 60% din suprafața totală de 1800 mp a sectorului denumit Grădina cu remedii.
   În etapa de amenajare următoare, planificată să înceapă în primăvara anului 2017, se vor derula lucrările pentru restul suprafeței și se va extinde colecția cu noi specii de plante medicinale.
   Sectorul de plante medicinale și utile a existat încă din anul 1886, din momentul în care Grădina Botanică din București a fost amenajată în spațiul din Șoseaua Cotroceni. Design-ul său, sub forma unui labirint, este la fel de vechi precum sectorul în sine. În prezent, sectorul cuprinde peste 300 de specii de plante (plante medicinale şi plante utile), toate grupate în 26 de segmente, în funcție de aria terapeutică sau domeniul în care pot fi folosite, de exemplu: plante pentru afecțiunile sistemului cardiovascular, plante pentru metabolism și nutriție, plante pentru imunitate sau plante utilizate în industria cosmetică.
   La evenimentul de lansare a Grădinii cu remedii a participat și Tatiana Onisei, Șef Serviciu în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA București), care a dezbătut pe baza obiceiurilor de consum ale românilor în domeniul plantelor medicinale și produselor derivate din acestea.
   Începând de joi, 8 septembrie, Grădina cu remedii este deschisă publicului larg și poate fi vizitată de toți cei care sunt curioși să descopere plantele cu rol important pentru sănătatea și viața noastră, de zi cu zi.
   Proiectul Grădina cu remedii a fost realizat prin intermediul unui parteneriat pe termen lung cu Grădina Botanică de compania Secom, lider de autoritate în soluții de medicină integrativă pentru un stil de viață sănătos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu