luni, 29 august 2016

Retrospectiva: Arta si Antroposofia




Arta plastica contemporana romaneasca


Carol Plesa


Muzeul de Arta Cluj - Napoca


31 august - 25 septembrie 2016





    Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj organizează, în perioada 31 august – 25 septembrie 2016, expoziţia retrospectivă a artistului clujean Carol Plesa. Anul acesta se împlinesc 105 de ani de la nașterea acestuia și un deceniu de la trecerea lui în neființă; cu acest prilej Galeria de Artă 32 în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită la evenimentul expozițional care, în mod inedit, se concentrează asupra anilor de formare a artistului. Creația sa de-o viață include sculptură, pictură și artă decorativă, iar prezenta expoziție cuprinde prevalent piese de sculptură, completate de câteva tablouri.
    Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 31 august 2016, de la ora 18:00, în sălile de expoziţii temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca. La eveniment prezintă prof. univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Vasile Radu, curatorul expoziției.
   Anul 1928 a marcat două întâmplări determinante din viața lui Carol Pleșa (1911, Alba Iulia – 2006, Cluj-Napoca): familia lui s-a mutat la Cluj, unde urma să trăiască majoritatea vieții sale, și unde, în anul respectiv, a fost fondată Societatea Antroposofică din România care din 1930 a scos revista ştiinţelor pozitive şi oculte întitulată Scafandrierul Naturei şi al Lumilor Spirituale. Antroposofie. Pe parcursul anilor de formare (între 1928–1943), tânărul Pleșa a fost influențat de cercetările din domeniul antropozofiei și ale artei orientale, și totodată de unele abordări spiritualiste pe care le-a cunoscut prin Mircea Eliade și prin profesorul de istoria artei, Felvinczi Takács Zoltán. În același timp, s-a legat strâns de sculptura umanistă practicată de meșterul său din București, Corneliu Medrea, în al cărui atelier a lucrat până în 1940. Arta lui din anii 1930–1940 a fost determinată de aceste idei, dar după instaurarea comunismului – care interzicea antropozofia și alte curente spirituale sau filosofice asemănătoare – a fost nevoit să se îndepărteze de ele. Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca propune să prezinte acest interval scurt din creația lui Pleșa, un episod neglijat de istoria artei, dar deosebit de important și interesant.
    Începând din 1947, Carol Pleșa a participat la expoziţiile anuale judeţene şi naţionale. Din 1951 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici. În anii 1970–1980 a deschis mai multe expoziții personale internaționale, lucrările sale fiind prezentate în galerii din Germania, Israel, Olanda, Elveția. Expoziția personală retrospectivă de la Cluj, din 1988, a prezentat un artist de plină maturitate, după care, în anul 1999, Pleșa a fost onorat și cu o expoziție retrospectivă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Ultima mare expoziție comemorativă a artistului a avut loc la galeria clujeană Artexpert, în anul 2011.
    Expoziţia va fi deschisă spre vizitare în perioada de 31 august – 25 septembrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00–17:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu