joi, 25 august 2016

Recunostinta eterna eroilor neamului




Biserica Adormirea Maicii Domnului, Avrig


26 august 2016





   Vă invităm să luați parte la o ceremonie solemnă la Monumentul Eroilor din curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului, din Avrig vineri, 26 august 2016, ora 10:00.

Desfasurarea ceremoniei:

9:30 - 9:50 Primirea invitatilor
9:50 - 10:00 Instalarea garzii de onoare
10:00 - 10:10 Oficierea slujbei religioase de cinstire a memoriei eroilor
10:10 - 10:12 Moment de reculegere/Semnal trompet
10:12-11:10 Citirea preambului si lista cu eroi
11:15-11:30 Depuneri de flori si aprindere de lumanari/candele

   Despre locul numit "La cetate" sau cel numit "Capul Dealului" din zona Avrigului se spun multe: povești, legende, istorioare. Cea mai dramatică istorie întâmplată acolo a fost însă cea din august-septembrie 1916. Acum 100 de ani. Iată pe scurt faptele care au făcut din aceste locuri un teatru de război:
- În august 1916, la presiunea din afară, România este nevoită să ia decizia trecerii sale din starea de neutralitate în starea de stat beligerant alături de statele care formau Antanta. Obiectivul României : Transilvania.
- În ziua de 15/28 august armatele române trec Carpații pentru a-și elibera frații ardeleni de sub stapânirea austro-ungară.
- Grupul Olt-Lotru al trupelor de acoperire ale Armatei I Române reuseste, în trei zile, să patrundă în Transilvania constituind un cap de pod în sudul Sibiului, punând stapânire pe linia Racovita, Bradu,Vestem, Cisnadie.
- La 21august/3septembrie acelasi grup primeste ordinul de a ocupa Avrigul si Porcestiul pentru asigurarea flancului drept, iar la 23 august/5septembrie prin ordinul 102/22 august dat de Armata I Română, batalionul 1/R.2I graniceri, comandat de Lt. Col. Gheorghe Cantacuzino, ocupă poziție în Avrig și podul peste râul Olt. Într-u-cât în urma caderii Turtucaei ofensiva în Transilvania este amânată, armata primeste ordin sa organizeze o rezistentă puternică pe pozitiile ocupate.
Linia de rezistenșă hotarâtă prin ordinul de operatii nr. 6 este stabilită pe aliniamentul: Avrig, Sacadate, dealul Cosacului, Piscul darâmat, Casolt, Selimbar, Padurea Buchii, Cisnadie, Cisnadioara, Rasinari, Poplaca. Primul sector al acestei linii era cuprins între Capul Dealului (Avrig) si Casolt si era ocupat de Divizia 13.
- Sectorul Avrig este împartit în doua: pe stânga Oltului din munti (Capul Dealului) pâna în Olt si pe dreapta Oltului cuprinzând podul peste Olt, Bradu pâna la Casolt.
Ca forta combatanta: un batalion din Regimentul 72 de infanterie, Batalionul de militii Arges, un escadron de cavalerie si o baterie de artilerie sub comanda comandantului de batalion Lt. Col. C. Merisescu, Regimentul 2 calarasi cu o sectie de mitraliere si escadronul 3 al Regimentului 1 calarasi cu sectia de mitraliere.
- La Bradu se afla cartierul Diviziei 13, escadronul de stafeta, compania de pionieri, o sectie de telegrafie si o sectie de proiectoare.
- La Avrig era centrul de reaprovizionare.
- La Sacadate si pe dealurile de lânga localitate (Chirmogului, Bucsei, Piscul darâmat) au fost amplasate batalioane de infanterie si artilerie.
- Cu toate ca era vorba de o adevarata desfasurare de forte, populatia Avrigului n-a vazut acest lucru ca pe o povara, din contra, a sprijinit armata româna cu alimente, furaje, cai si atelaje pentru transport. O parte din acestea apar în listele din arhivele locale. Femeile din localitate - consituite în "Reuniunea femeilor" au donat pentru spitalul de campanie: paturi, perne, străjacuri, cearceafuri, scamă și pături.
- Contraofensiva armatelor germane a început pe 11/24 septembrie pe trei directii obiectivul major fiind defileul Oltului. Rezistenta armatei române a fost deosebit de puternica si un obiectiv care parea usor de atins pentru generalul Falkenhayn s-a dovedit mai mult decât dificil. Speranta pe care acesta si-o pusese in Corpul alpin austriac, antrenat în luptele în munti s-a dovedit, la acel moment, neîntemeiată. Totusi dispunând de forte superioare numeric si ca dotare tehnica si înaintând din trei directii forteaza armata româna la repliere. Fiecare palma de loc a fost aparată cu îndârjire, iar jertfele armatei române n-au fost putine.
- În zona Avrigului lupte grele s-au dat în Capul Dealului, ostasii români care ocupasera pozitie acolo fiind prinsi între două focuri: de o parte de un detasament german ce se afla la Porumbacu și care a atacat în dimineata zilei de 15/28 septembrie flancul drept al Corpului 1 armata reusind să ocupe, cu un regiment de cavalerie, Avrigul si împingând trupele române spre munte, de cealalta parte un detasament german ocupase pozitie la “Cetate” blocând poteca pe care s-ar fi putut retrage ostasii români si tinând între doua focuri trupele din Capul Dealului. Armata româna si-a aparat pozitiile cu toata dârzenia tinând deschise alte poteci arătate de localnici pentru retragerea peste munti a combatantilor români. Retragerea s-a făcut extrem de dificil și cu mari pierderi.
- Avrigenii au condus pe carari numai de ei stiute grupuri de ostasi români în retragere reusind sa-i strecoare din încercuirea germana.
- A fost momentul si ocazia pentru multi avrigeni si vecini ai lor sa treacă muntii si sa se înroleze în Armata Româna pentru împlinirea unui deziderat: Unirea Transilvaniei cu România. Din cei plecati atunci mulți si-au dat viata pe fronturile pe care armatele românesti au fost nevoite sa dea masura abnegatiei, curajului si sacrificiului.
- Troita din curtea bisericii ortodoxe, ridicata în memoria avrigenilor cazuti în razboi, ramâne ultimul semn al dăruirii supreme a acelor bravi barbati. Mai ramân, stinghere, amintirile rudelor, vecinilor, dar pentru că generatiile ce i-au cunoscut se sting aceste amintiri sunt si ele, din pacate, tot mai sterse.
Legate de campania din 1916, în multe din satele însirate în lungul frontului rămân troitele sau cimitire ale eroilor cazuti să facă recurs la memorie.
- Până nu demult în pădurea dintre Capul Dealului si Cetate, pe o muchie de deal, o cruce înaltă, din piatră neagră, lustruită, marca locul acelor lupte Copil fiind, mă duceam cu bunicul acolo să-mi spună povestea bătăliei din '916. Apoi crucea a dispărut...
Se spune că dacă șezi "un dărab de ceas" pe pământ, acolo, în Capul Dealului și asculți atent auzi suspine.
Poate că, trecând în drumeție prin zonele menționate, veți ridica un gând de liniște pentru toate acele suflete ce s-au stins acolo pentru o Românie mare și liberă. (Maria Grancea)
Fotografii: Maria Grancea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu