joi, 18 august 2016

Cluj / Kolozsvár / Klausenburg 700




Muzeul National de Istorie a Transilvaniei


Cluj - Napoca


19 august - 4 septembrie 2016






    Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei anunță deschiderea expoziției temporare Cluj / Kolozsvár / Klausenburg 700. Privilegiile orașului Cluj, al cărei vernisaj are loc în data de 
19 august 2016, ora 14:00, la sediul central (str. C. Daicoviciu, nr. 2).
    Expoziția marcheză împlinirea a 700 de ani de la data la care Clujul primea primul privilegiu orășenesc, statut consfinţit printr-o diplomă regală emisă la data de 19 august 1316 de către Carol Robert de Anjou, rege al Ungariei. Prin acest document se acordau clujenilor libertățile specifice unui „oraș regal” (civitas regia).
    Evenimentul este organizat în parteneriat cu Serviciul Judeţean Cluj al Arhivelor Naţionale, Asociaţia Clujul Comoară (Kincses Kolozsvár Egyesület) şi Universitatea Sapientia şi în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga, Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail, Parohia Unitariană nr.1 Cluj, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul Național Maghiar din Budapesta, Biblioteca Națională Széchenyi și Biblioteca Szabó Ervin din Budapesta.
     Diploma regală din 1316 dar şi multe alte acte de privilegii – dobândite sau redobândite de orașul Cluj în perioada cuprinsă între secolele al XIV-lea și al XVIII-lea – mai exact între anii 1316 și 1709 – din partea unor regi ai Ungariei (Carol Robert de Anjou, Ludovic cel Mare, Sigismund de Luxemburg, Matia Corvinul, Iosif I) sau a altor conducători ai Transilvaniei (guvernatorii Ioan de Hunedoara și Mihai Szilágyi şi chiar a voievodul Mihai Viteazul), documente oferite cu împrumut de către Serviciul Județean Cluj al Arhivelor Naționale, alături de un număr important de acte și scrisori, cărți sau registre legate de istoria orașului Cluj, din perioada medievală și premodernă, sunt doar o parte din exponatele prezente în expoziţie. Documentele sunt completate de piese reprezentative din patrimoniul MNIT, legate de personalitățile lui Ioan de Hunedoara, Matia Corvinul și Mihai Viteazul (medalii de epocă și litografii cu reprezentările acestora), sau legate de viața administrativă, juridică, economică și culturală a Clujului secolelor XIV-XVIII (sigiliul orașului, paloșul călăului din Cluj, obiecte de breaslă, piese vestimentare sau imagini ale orașului în lucrări artistice de epocă).
    Expoziţia poate fi vizitată în perioada 19 august – 4 septembrie 2016. Program de vizitare: marţi, joi - duminică între orele 10:00-16:00 şi miercuri între orele 12:00-18:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu