miercuri, 10 august 2016

Armata a 2-a Centenar (1916-2016)




Muzeul Judetean Buzau


17 august - 30 octombrie 2016




    Muzeul Județean Buzău va vernisa, în data de 17 august 2016, ora 12:30, expoziția eveniment, Armata a 2-a Centenar (1916-2016) ce face parte din suita de evenimente organizate de Divizia 2 Infanterie Getica, continuatoarea tradițiilor Armatei a 2-a, în perioada 10-18 august 2016.
    Expoziția este organizată în colaborare cu Divizia 2 Infanterie Getica, Muzeul Militar Național Regele Ferdinand I din București și filiala din Constanța, Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Fundația Mareșal Al. Averescu și cuprinde, pe lângă obiecte de patrimoniu din colecţiile muzeelor sus aminte şi obiecte militare rare și interesante din colecții particulare.
    Vor fi prezentate publicului fapte de arme săvârșite de ostaşi buzoieni și râmniceni în timpul celor două războaie mondiale și informații despre structurile în care aceștia au fost chemați la arme: Regimentul 8 Buzău, Regimentul 48 infanterie, Regimentul 7 Artilerie, Regimentul 23 Artilerie Buzău, Divizia 5 Infanterie (Regimentul 8 Dorobanţi Buzău, Regimentul 9 Dorobanţi din Râmnicu Sărat, Regimentul 32 Infanterie din Ploieşti, Regimentul 7 Artilerie din Buzău şi Regimentul 8 Artilerie din Râmnicu Sărat.
    Este ilustrată, de asemenea, activitatea unor preoți militari buzoieni în timpul Primului Război Mondial, cei care au stat la căpătâiul multor muribunzi, alinându-le ultimele clipe de viaţă ori s-au îngrijit de moralul ostaşilor aflaţi pe front.
   Vor fi prezentate informații despre orașul Buzău în timpul ocupației germane (1916-1918), despre Bătălia Râmnicului sau Bătălia de Crăciun care a avut, în doar 6 zile, un număr înspăimântător de victime - peste 6400 de morți (germani și ruși) și soarta tragică a monumentului ridicat la Racovițeni pentru soldații morți în această bătălie desfășurată între 22-27 decembrie 1916.
    Este adusă în atenția publicului contribuția combatanților buzoieni și jertfa lor pentru patrie în Campania din Est și Campania din Vest din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și istoricul Armatei a 2-a de la înființare (august 1916) până în zilele noastre, evoluția acestei structuri militare la Comandamentul Operaţional Întrunit (înfiinţat în 2000), şi apoi la Divizia 2 Infanterie Getica (înfiinţată în 2010).

În expunere se află:

- numeroase distincții militare (ordine, medalii, decorații, brevete) obținute de buzoieni, și nu numai, pentru fapte de arme: Ordinul Mihai Viteazul – cea mai înaltă distincție militară a statului român, Ordinul Coroana României, Ordinul Steaua României (diverse grade și clase), medalii și cruci precum: Bărbăție și Credință; Virtutea Militară, Crucea Regina Maria, Crucea Serviciul Credincios, Crucea comemorativă a războiului 1916-1918, Crucea Meritul Sanitar, Medalia Cruciada împotriva comunismului, Medalia Pro Basarabia şi Bucovina, Ordinul Virtutea Aeronautică, Crucea comemorativă a războiului 1941-1945, ș.a.
- uniforme și accesorii militare din primul și al Doilea Război Mondial, din perioada comunistă și o uniformă recentă aparținând forțelor speciale ce participă în teatrele de operații din Irak și Afganistan;
- arme albe și de foc, precum: puști și carabine de tipul Mannlicher, Mauser, Mosin- Nagant; Zbrojovka Brno - Z.B. (diverse calibre și modele), pistoale și revolvere, mitraliere Maxim, Schwarzlose, Maschinengewehr – MG 42; Beretta, obuziere, săbii Toledo și Solingen, baionete, stilete, muniție de război (obuze, mine, cartușe, grenade etc);
- steaguri, aparate de comunicații și transmisiuni (maşină germană de criptat Enigma, telefoane de campanie, stații radio, manipulatoare militare Morse, teleimprimator şi altele)

În expoziție vor rula filmele documentare:

Onoare şi Patrie - Mareşalul Alexandru Averescu, un film biografic ce prezintă cariera militară a mareşalului Averescu, comandantul Armatei a 2-a în primul război mondial;
Căzut la datorie, în regia maestrului Gabriel Cobasnian, dedicat sublocotenentului postmortem Narcis Şonei, căzut la datorie în aprilie 2005, pe timpul unei misiuni în Afganistan. Documentarul a fost răsplătit cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film „Eserciti e Popoli” în Italia.

   Expoziţia poate fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Buzău din bd. Nicolae Bălcescu nr. 50, în perioada 17 august -30 octombrie 2016, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.
Informaţii suplimentare – la telefon 0238.710.561.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu