marți, 12 iulie 2016

George Coșbuc – Nunta Zamfirei




Prezente romanesti peste hotare


Galeria La Rond, Chisinau, Republica Moldova


15 iulie - 15 august 2016




    Institutul Cultural Român Mihai Eminescu la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca județeană George Coșbuc din Bistrița Năsăud, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Primăria Municipiului Chișinău, organizează vineri, 15 iulie 2016, ora 11:00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, vernisarea expoziției George Coșbuc – Nunta Zamfirei.
Perioada de expunere: 15 iulie – 15 august 2016.
    Evenimentul marchează împlinirea a 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc (n. 20 septembrie 1866 , Hordou, comitatul Bistrița-Năsăud, azi Coșbuc, județul Bistrița Năsăud, d. 9 mai 1918,. București). 
    Cunoscut mai întâi ca poet, George Coșbuc a desfășurat și o prodigioasă muncă de traducător. Traducerile sale din marile capodopere ale lumii, cum ar fi Odiseea lui Homer, Eneida lui Vergiliu ,Divina comedie a lui Dante, fragmente din Rig Veda, Mahabharata, Ramayana ș.a.,, dar și din Byron sau Schiller, respiră și astăzi un aer liric insolit, specific ritmului creației coșbuciene.
    "Ca și Eminescu, el a avut toate calitățile necesare pentru realizarea superbei lui opere. În alcătuirea lui rară, poetul cu simțire robustă și cu imaginație neastâmpărată avea la îndemână un artist neodihnit, stăpân pe o tehnică melodioasă și sigură, un profund cunoscător al tainelor limbii noastre și o minte împodobită de înaltă cultură clasică.” (George Topîrceanu)
    Alcătuită din 24 de bannere de 0,95 X 2,10 m, urmărind parcursul biografic al poetului, expoziția aduce în atenția publicului o serie de documente și fotografii, poezii reprezentative din opera sa, articole, scrisori, documente de arhivă, facsimile, articole, , extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera și personalitatea lui George Coșbuc, unul dintre marii clasici ai literaturii române.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu