miercuri, 8 iunie 2016

Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Cluj - Napoca


8 - 19 iunie 2016





    Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la vizionarea expoziției Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană incepand de miercuri, 
8 iunie 2016, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21.
    Vom admira o suită de simboluri descoperite și "decupate” din decorurile sculptate pe binecunoscutele porți și biserici de lemn din județul Maramureș.
    Simboluri astrale în arhitectura tradițională maramureșeană este un proiect itinerant al artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare care își propune să promoveze simbolistica fascinantă a artei lemnului din Maramureș, în România, dar și pe plan internațional.
    În cadrul expoziției, alături de imaginile surprinse, pe teren, în "țările” din nordul Transilvaniei: Țara Codrului, Țara Chioarului, Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Oașului, vor fi expuse și cinci reproduceri tridimensionale cioplite în lemn, de meșterul popular Nicu Pop din Plopiș, com Șișești, județul Maramureș.
    Pentru o mai bună înțelegere a complexității artei populare românești, în special a sculpturii tradiționale maramureșene, autorul fotografiilor, dl Ilie Tudorel, va susține o expunere, bine documentată, despre simbolurile prezente pe simeze.
   Pentru a înțelege mai bine lumea artiștilor anonimi, meșterii populari care au realizat aceste bijuterii ale civilizatiei rurale, în cadrul vernisajului vom avea o fărâmă din atmosfera de magie a creației adusă la Cluj-Napoca de Dl Nicu Pop care va demonstra, "pe viu”, arta tradițională a cioplirii lemnului.
   Valorile patrimoniului cultural tradițional material, traditiile și obiceiurile precum și frumusetea peisajului rural românesc fac obiectul mai multor proiecte fotografice ale artistului băimărean Ilie Tudorel.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 8-19 iunie 2016.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu