luni, 13 iunie 2016

Ion N. Socolescu – precursor al arhitecturii neoromâneşti




Muzeul Municipiului Bucuresti


Gabriela Petrescu


16 iunie 2016



   Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu dr. arh. Gabriela Petrescu, pentru prezentarea Ion N. Socolescu – precursor al arhitecturii neoromâneşti, în data de 16 iunie 2016, orele 19:00, la Palatul Suțu.
   Ion N. Socolescu (1856-1924) a rămas în istoria arhitecturii româneşti drept un arhitect dinamic, a cărui activitate practică s-a îmbinat cu cea teoretică. Socolescu fost printre primii arhitecţi români care au marcat originile stilului naţional, eliberându-l de sub tutela academismului, înţelegând rolul tradiţiei şi importanţa monumentelor naţionale.
    Practica arhitecturală a lui Ion N. Socolescu s-a desfăşurat după 1884. Alături de Ion Mincu, considerat întemeietorul stilului neoromânesc şi al şcolii naţionale de arhitectură, Grigore Cerchez şi alţii, în încercarea de a crea un stil naţional, Ion Socolescu a mers pe o cale proprie de exprimare arhitecturală, folosind ca surse de inspiraţie atât elemente de arhitectură tradiţională românească, cât şi detalii ale arhitecturii orientale.
    Dintre elementele folosite se remarcă arcele în acoladă şi arcele trilobate, iar ca finisaje placarea cu elemente ceramice, piatră şi tencuieli pictate. Casa Ionescu-Gion (1889) este prima construcţie care anunţă formula stilistică personală, apreciată de public pentru caracterul ei original, pentru latura decorativă şi nota de exotism.
   Activitatea lui Ion N. Socolescu s-a desfăşurat pe mai multe direcţii. Pe lângă arhitect-inginer şi antreprenor, a fost fondatorul şi directorul revistei Analele Arhitecturii şi ale Artelor cu care se leagă (1890-1893), membru fondator al Societăţii Arhitecţilor Români (1891), director şi profesor al Şcolii de arhitectură (1892-1897).
   Arh. Gabriela Petrescu este absolventă a Institutului de Arhitectură Ion Mincu (1979). În 2014 a obţinut diploma de doctor în arhitectură cu teza Arhitecţii Socolescu, 1840-1940, studiu monografic, sub îndrumarea prof. univ. dr. arh. Anca Brătuleanu.
   În prezent duce o activitate didactică universitară pe post de lector, desfăşurată de mai mulţi ani în cadrul departamentului de arhitectură al Facultăţii de Arhitectură Spiru Haret. Este membru UAR din 1980 şi membru OAR, activând în cadrul biroului individual de arhitectură, unde elaborează proiecte de arhitectură, amenajări interioare şi urbanism.
   În 2011 a fost memebru al echipei de cercetători din cadrul Facultăţii de Arhitectură Spiru Haret care a elaborat lucrarea Crearea unui sistem modern multimedia de inventariere şi informatizare privind Patrimoniul Cultural al Comunităţii Evreieşti din România în contextul european al multietnicităţii şi diversităţii patrimoniale.
   În 2012 a colaborat cu Asociaţia Bucureştiul meu Drag la implementarea proiectului cultural Dicţionar al arhitecturii româneşti moderne (sec. XIX, XX, XXI), literele A-C, iar în 2014, în calitate de coautor, la continuarea proiectului cultural Dicţionar al arhitecturii româneşti moderne (sec. XIX, XX, XXI), literele D-H.
   În 2015 a contribuit la realizarea proiectului cultural Un secol de arhitectură românească, prin Fundaţia culturală Meta. Pe parcursul ultimilor ani a participat la diverse seminarii şi conferinţe, publicând articole în diverse reviste şi în cadrul Analelor de Arhitectură ale USH. Alături de studenţi şi colegi a organizat expoziţii de arhitectură la Centrul UAR Calderon, Teatrul Naţional, Primăria Sibiu.

Următoarele conferințe de joi:

Joi, 23 iunie 2016, ora 19:00, conferința Arhitectul Ion Mincu şi lucrările din Bucureşti
 cu Andreea Pop şi Ioana Maria Petrescu 
Joi, 30 iunie 2016, ora 19:00, conferința Duiliu Marcu – arhitectul detaliilor, 
în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România, 
în cadrul Semicentenarului Duiliu Marcu (1966-2016), 
cu dr. arh. Mariana Croitoru, dr. arh. Dan Adrian Ionescu şi dr. arh. Mihaela Lazăr 
Joi, 7 iulie 2016, ora 19:00, conferința Omul antic: cotidian şi imaginar cu Raluca Popescu, muzeograf Secţia Arheologie, Muzeul Municipiului Bucureşti.

Intrarea este 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
În ultima zi de joi, programul se va prelungi până la ora 21:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu