joi, 16 iunie 2016

Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă




Muzeul de Arta Brasov


1 iulie - 18 septembrie 2016






    Muzeul de Artă Brașov, în colaborare cu Muzeul Vasile Pârvan Bârlad, organizează în perioada 1 iulie-18 septembrie 2016 expoziția Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă.     
    Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 1 iulie 2016, ora 13:00,  la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul. Eroilor nr. 21 (lângă Hotel Capitol).
    Expoziţia Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă reunește o selecție de  47  de lucrări de artă din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă, semnate de reprezentanți de seamă ai artei românești din secolul XX: Ștefan Luchian, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Francisc Şirato, Ștefan Dimitrescu, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Marius Bunescu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Iosif Rosenblut, Corneliu Baba, Gheorghe Vânătoru, Constantin Piliuţă și Vasile Grigore.
    Pasionat colecționar, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii numeroase obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană și orientală şi lucrări de artă românească modernă. În urma donației realizate către Muzeul Vasile Pârvan Bârlad, în cadrul muzeului s-a constituit Colecţia de artă comparată prof. dr. doc. Ion Chiricuţă.  
    Ion Chiricuţă (1918-1988) a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Chirurgie din Bucureşti. Din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unde a inițiat un amplu proces de modernizare şi construcţia unui nou sediu, inaugurat în anul 1965. Ca o recunoaștere a meritelor sale, începând cu 1990, institutul poartă denumirea de Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuţă.
   Activitatea de bun organizator a fost dublată de cea ştiinţifică, el publicând un număr impresionant de articole ştiinţifice, atât în ţară cât şi în străinatate. Devenit profesor de oncologie în anul 1971, Ion Chiricuţă a facut parte din numeroase societăţi ştiinţifice internaţionale de prestigiu: Société Internationale de Sénologie, Organisation Mondiale de la Santé, Union Medicale Balkanique. În anul 1987 a fost numit preşedinte de onoare al Congresului Mondial de Chirurgie Plastică din Paris.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu