joi, 12 mai 2016

Silexart




Muzeul Olteniei


Craiova


12 mai 2016





    Muzeul Olteniei Craiova, Secţia de Ştiinţele Naturii, lansează seria conferinţelor Silexart, proiect cultural conceput şi iniţiat de către șeful Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, dr. Popescu Aurelian, ce se adreseaza tinerilor, liceeni şi studenţi, interesaţi de fascinanta lume a mineralogiei silexului, stratigrafiei şi istoriei experimentale.
    Momentul inaugural îl constituie conferinţa cu tema Silex şi roci folosite pentru obţinerea uneltelor de piatră ce va fi susţinută joi, 12 mai 2016, ora 15:00, în sala de conferinţe din str. Popa Şapcă nr. 8, de către Ştefan Negreanu, lect. univ. dr. în cadrul Departamentului de Geografie al Facultăţii de Matematică şi Ştiinţe ale Naturii a Universităţii din Craiova.
   În fapt, Silexart, este un proiect cultural interactiv ce îmbină experienţa specialiştilor mineralogi cu partea experimentală, respectiv vizitarea unor situri de extragere a silexului şi descoperirea tehnicilor de realizare/obţinere a uneltelor din piatră.
   Pentru o corectă înţelegere a tehnicilor de recunoaştere, recoltare şi prelucrare a unor eşantioane de silex, specialiştii Muzeului Olteniei vor efectua împreună cu participanţii vizitarea unor situri de extracție a silexului, iar ulterior vor folosi experienţa din teren în cadrul unui atelier de cioplit silexul.
   Proiectul cultural Silexart face ca importanța descoperirilor arheologice și a bogăției surselor de silex din zona Olteniei să fie utilizată în mod practic şi să răspundă cerinţelor tinerilor, interesaţi de Epoca Pietrei, să le ofere prilejul de a realiza într-un mod accesibil identificarea unor resurse de silex, săpături pentru extragerea acestui mineral şi prelucrarea, cioplirea, retușarea și șlefuirea obiectelor din silex.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu