miercuri, 18 mai 2016

Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme




Muzeul Olteniei


Craiova


editia IX-a, 20 mai 2016






    Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj şi, în parteneriat, cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local, organizează vineri, 20 mai, în Piaţa William Shakespeare, începând cu ora 11:00, a IX-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, manifestare care se va desfășura până duminică, 22 mai, ora 15:00.
   În România, primele mostre de minerale, fosile şi geme au fost expuse la Cluj-Napoca începând cu anul 1993, manifestarea fiind iniţiată de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea Babeş-Bolyai, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor. La primele manifestări luau parte colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi. Încet-încet, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, astăzi ajungând să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural de la noi.
   La Craiova, prima ediţie a Salonului Național de Minerale, Fosile și Geme a fost organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei, în anul 2008, şi s-a bucurat de aprecierea publicului şi a participanţilor. An de an, numărul participanţilor a crescut, la ediția din acest an fiind așteptați peste 40 de participanți din țară și din străinătate. Publicul a venit în număr mare în fiecare an, mereu mai interesat şi mereu mai informat. Acesta este şi scopul principal al Salonului: educaţia făcută prin intermediul unei manifestări în cadrul căreia publicul vine în contact nemijlocit cu exponatele.
   Participanţii la ediția din acest an sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) sau din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova). De o simpatie aparte se bucură participanţii care provin din Africa, stabiliţi în România. La ultimele ediţii au participat şi câţiva craioveni care au prezentat bijuterii hand-made. În general participanţii sunt oameni cu o pregătire superioară în domeniu (Emil şi Livia Spiac, Carmen şi Costin Andrei, Andrei Gorduza etc.) sau pasionaţi care au aprofundat cunoştinţele, ajungând la un nivel ridicat de competenţă, capabili să ofere explicaţii şi îndrumări publicului vizitator sau cumpărătorilor.
   În mare, Salonul este o expoziţie în aer liber, un târg, dar şi o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, menită a informa şi a forma un publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul Salonului sunt cuprinse şi conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din anul acesta sunt programate două astfel de conferinţe: Fosile din Oltenia, susţinută de dr. Constantin Enache, cercetător de valoare, liderul geologilor din Oltenia, şi Silexul - mineral sau unealtă?, susţinută de dr. Ștefan Negreanu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova.
    Considerăm că cea de-a noua ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, care se va desfăşura în Piața William Shakespeare din Craiova se va bucura de atenţia publicului larg şi va marca o nouă contribuţie la constituirea unei frumoase tradiţii.
***Muzeul Olteniei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu