marți, 10 mai 2016

Ritualuri pascale urbane




Muzeul Municipiului Bucuresti


Catalin D. Constantin


12 mai 2016





    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu dr. Cătălin D. Constantin, pentru a afla despre Ritualuri pascale urbane. Plaza Mayor de la Valladolid în timpul Săptămânii Mari, în data de 12 mai 2016, ora 19:00, la Palatul Suțu.
   În timpul Săptămânii Mari, în întreaga Spanie au loc procesiuni ample, în care grupuri statuare reprezentând în general scene din viața lui Iisus sunt scoase din biserici și mănăstiri și purtate în ritm lent pe străzile orașelor, însoțite de mulțimi uriașe. Două regiuni excelează în realizarea acestor procesiuni. Andalusia, în sud, Castilla y Leon, în zona central-nordică a Spaniei. Dacă orașele din Andalusia atrag destui turiști în această perioadă, procesiunile din Castillia y Leon rămân prin excelență manifestări ale comunităților locale și doar întâmplător sunt prezenți vizitatori străini. Mai puțin colorate și zgomotoase decât cele din Andalusia, procesiunile din Castilla y Leon sunt, pentru un antropolog, cu mult mai interesante.
   Valladolid, capitala provinciei Castilla y Leon, devine, timp de nouă zile, începând din Viernes de Dolores, vinerea de dinaintea Floriilor, și până în Duminica Paștelui, scena unui spectacol uriaș. Au loc peste 30 de procesiuni, numite pasos. Caz unic în Europa, Museo Nacional de Escultura pune an de an la dispoziția confreriilor laice din oraș, cele care realizează procesiunile, peste 100 de piese, unele dintre exponatele sale cele mai valoroase, care încep să se plimbe prin oraș în văzul mulțimilor.
    Cătălin D. Constantin este editor de carte, predă cursuri și seminare la departamentul de studii culturale și antropologie al Facultății de Litere de la Universitatea din București, este redactor la revista Cultura, unde coordonează paginile de antropologie. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a mai multe albume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Teza de doctorat, publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului XX, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat de-a lungul timpului. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, a susținut în 2014 un al doilea doctorat, în Arhitectură, având ca temă piețele orașelor din Europa și simbolismul lor.
Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
În ultima zi de joi din lună, programul de vizitare se va prelungi până la ora 21:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu