vineri, 20 mai 2016

Dialog poetic




Ko Un, Yang Lian


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


20 mai 2016






   Ko UN este considerat în Coreea "o legendă vie”, "un fenomen”, "o comoară naţională”, ca poet şi persoană. Allen Ginsberg a scris despre el: "Ko Un este un poet uriaş, o combinaţie între savantul budist, înflăcăratul liberal politic şi istoricul științelor naturii”
   Socotit cel mai mare poet contemporan al Coreei, Ko Un impresionează prin opera sa literară de peste 155 de volume, dintre care 70 sunt cărţi de poezie. Născut în 1933, în Coreea de Sud, Ko Un a început să scrie poezie la vârsta de 12 ani. În timpul războiului din 1950 a suferit o cădere psihică. Acest fapt l-a dus la o primă încercare de suicid. Înainte de sfârşitul războiului, s-a retras într-o mănăstire budistă, unde s-a călugărit. În 1957, a fondat publicația Buddhist Newspaper, la care a colaborat cu poeme, eseuri şi romane până în 1962, când s-a retras din ordinul budist. În 1970, a relatat cum a fost trezit de realitatea socială din Coreea, când a văzut un muncitor care şi-a dat foc în semn de protest. A devenit astfel un fervent activist şi oponent politic al regimului militar din ţara sa, dedicându- se luptei pentru apărarea drepturilor muncitorilor. În perioada 1974–1982, a fost persecutat de KCIA de nenumărate ori şi pentru perioade îndelungate, fiind arestat, arestat la domiciliu, torturat. În 1980 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, dar a fost eliberat datorită protestelor internaţionale. În 1983, la 50 de ani, s-a căsătorit cu Lee Sang-Wha, profesoară de literatură engleză, şi s-a stabilit în Anseong.       În tot acest timp a scris 110 cărţi, inclusiv romanul fluviu Mount Paekdu şi impresionanta operă în 30 de volume Maninbo (Zece mii de vieți), aceasta din urmă conţinând 4.001 poeme.    
   Ko Un a primit peste 30 de premii literare naţionale şi internaţionale, iar scrierile sale au fost traduse în peste 25 de ţări. De ani de zile este candidatul numărul unu al Coreei pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

   YANG Lian s-a născut în 1955, în Elveţia, şi a copilărit în Beijing. În anii ‘70 a început să scrie şi, la scurt timp, a fost trimis în exil, numele lui fiind inclus pe lista poeţilor "misty” care s-au opus la acea vreme restricţiilor Revoluţiei culturale din China. În deceniul opt poemele sale au devenit cunoscute peste graniţele ţării, în mod special seria de poeme Norilang. Cu prilejul unei vizite în Australia şi Noua Zeelandă, Yang Lian optează pentru exil şi începe să călătorească în întreaga lume. În toţi aceşti ani, datorită scrierilor sale, precum şi declaraţiilor sale categorice a devenit una dintre cele mai respectate voci ale literaturii, culturii şi politicii internaţionale. Bibliografia sa cuprinde 13 colecţii de poezie, una de proză şi un volum de eseuri. A fost tradus în peste 20 de limbi, printre care engleza, germana, franceza, italiana, spaniola, japoneza şi mai multe limbi est europene. Dintre volumele de poezie apărute în limba engleză, cele mai cunoscute sunt Yi, Where the Sea Stands Still şi Concentric Circles.     
   Numeroase premii internaţionale au încununat prestigioasa carieră a poetului chinez, dintre care amintim: Capri Prize în 2014, Nonino International Literature Prize din Italia. În 2013, Yang Lian a fost invitat să devină membru al Academiei Norvegiene pentru literatură şi libertate de exprimare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu