miercuri, 20 aprilie 2016

Nunta Zamfirei




Diaspora romana


Asociatia Romania


Ateneu, Madrid, Spania


7 mai 2016





   Vă invităm cu mare drag sâmbătă, 7 mai, ora 18:30, în Ateneul din Madrid, la un spectacol de folclor organizat de Asociația România, coorganizatori: Federația Asociatiațiilor de Români din Spania-FEDROM, Ateneul din Madrid și Asociația Salva, coordonare și regie: Ica Tomi, scenariul: Vasile Tomi si producător: Miguel Fonda Ștefănescu, sponsor principal: Directia generala pentru servicii sociale si integrare sociala din Comunitatea Madridului.
   La acest eveniment, Ateneul din Madrid este în calitate de coorganizator fiind o onoare pentru oricare organizatie, avand în vedere faima și renumele acestei institutii.
   Un spectacol muzical coregrafic, dedicat marelui poet George Cosbuc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea acestuia. În 1890, in 28 de strofe și în nuanțe de basm a publicat poemul Nunta Zamfirei, o descriere în versuri a unei nunți tradiționale românești din Transilvania.
   Acest spectacol este o punere în scena a câtorva dintre obiceiurile de nuntă, prezentate atât de frumos de Coșbuc, obiceiuri care și astăzi se mai păstrează  în zona unde s-a născut marele poet, dar care încet și odată cu trecerea timpului se vor pierde sau li se va uita semnificația.
   O să-i vedem pe mireasa Zamfira și mirele Viorel, nănași și nănașe, fete și feciori de împărat cu steagul de nuntă, soacra mare care va striga în prag, druște și socăcite cu găini grase și frumos împodobite, oiegi de băutura, dansatori de renume, cântăreți cunoscuți în toată Spania dar și un staroste (prezentator) fără de care nici o nuntă nu se poate face.
    O nuntă din povești și…. de poveste așa cum nu s-a mai pomenit în Madrid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu