duminică, 3 aprilie 2016

Exponatul lunii




Muzeul Municipal Campulung


aprilie 2016





    În luna aprilie omagiem sculptura la Muzeul Municipal Câmpulung! Astfel, obiectul lunii pe care îl veți putea admira în cadrul secției de Istorie este o capodoperă realizată de către sculptorul Dimitrie D. Mirea, din marmură albă de Carrara.
    Piesa reprezintă bustul unei femei, Maria G. D. Mirea, soția fratelui său, pictorul G. D. Mirea, un alt artist câmpulungean. Blocul de marmură din care este realizată sculptura a fost adus din Italia în anul 1928.
   Sculptorul muscelean Dimitrie D. Mirea și-a început activitatea în anul 1897, studiind la prestigioase școli din București, München și Paris. Între 1909 -1913 a predat sculptura și modelajul la Școala de Arte Frumoase din Iași, mai apoi transferându-se la Școala de Arte Frumoase din București.
   Lucrările sale au putut fi admirate la acea vreme atât în țară, cât și la numeroase expoziții internaționale, fiind distins în anul 1929, la Barcelona, cu Diploma de Onoare pentru activitatea în domeniul sculpturii.
   Printre cele mai importante lucrări ale domniei sale se pot evidenția: Păstor, Cosași, La fântână, Încărcător în port (toate, statuete în bronz, 1913), Mărășești – 6 august 1917, Bust de copil și Puțin repaus (statuete din bronz, 1926), Soldat în atac (gips), Ciobănaș călare, Ciobănaș în repaus, Ciobănaș, Bust de copil (bronzuri) și Bust - portretul Mariei G. D. Mirea, soția fratelui său, pictorul G.D. Mirea (1928).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu