joi, 3 martie 2016

Expozitie de podoabe si vesminte




Muzeul Judetean Olt


Slatina


7 martie 2016






    În fiecare an la 8 martie în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională (Ziua Internaţională a Femeii), sărbătoare oficializată printr-o rezoluţie a Adunării Generale a O.N.U. în decembrie 1977.
   Cu acest prilej Muzeul Judeţean Olt organizează o Expoziţie de podoabe şi veşminte al cărei vernisaj va avea loc luni, 7 martie, 2016, ora 17:00, la sediul Muzeului Judeţean Olt, Slatina, strada Ana Ipătescu nr. 1.
   Valorizate din multiple perspective, podoabele au fost menite mai cu seamă să înfrumuseţeze omul, veşmintele ori coafura acestuia. De-a lungul vremii podoabele au fost purtate ca talismane care asigurau oamenilor sănătate şi noroc, după cum au reprezentat însemne vizibile ale puterii ori ale poziţiei sociale ale celui care le purta.
   În cadrul expoziţiei vizitatorii pot admira podoabe şi veşminte din colecţiile Muzeului Judeţean Olt ce ilustrează rafinamentul şi eleganţa celor care le-au purtat în timp, fie la oraş, fie în mediul rural: ace de păr, paftale orientale, cordoane săseşti, brăţări, casete de bijuterii precum şi lese (coliere) din mărgele policrome, salbe din monede din argint, alamă sau aramă, inele etc. ce pot fi considerate adevărate opere de artă. Acestora li se adaugă costume tradiţionale de sărbătoare româneşti, specifice zonelor enografice Olt şi Romanaţi.
   Expoziţia este un omagiu adus "făuritorilor de vise”, arhitecţi ai eleganţei care au realizat aceste podoabe, accesorii şi veşminte, dar mai ales un omagiu pentru cele care însufleţesc aceste obiecte frumoase şi le dau viaţă purtându-le cu eleganţă, adică Femeilor de pretutindeni.
Vă aşteptăm să ne bucurăm împreună!
Director,
dr. Laurenţiu Guţică-Florescu

***
    Si asta nu e tot! Cu ocazia acestui vernisaj vom inaugura holul de onoare si sala de festivitati a muzeului care a trecut printr-un amplu proces de reabilitare; cei care stiati cum arata in interior sediul muzeului veti fi surprinsi, daca veti fi laturi de noi, de felul cum a renascut parca acest edificiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu