marți, 29 martie 2016

Dolju-n bucate




Muzeul Satului Pielesti


30 martie 2016





    Primăria, Consiliul Local şi Căminul Cultural Pieleşti, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează miercuri, 30 martie 2016, 
ora 12:00, la Pieleşti, evenimentul Dolju-n bucate.
   Este un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi o ocazie extraordinară de a pune în valoare bucătăria tradiţională a judeţului Dolj, născută din sărăcia şi lipsurile bunilor şi străbunilor noştri, dar atât de diversă şi de gustoasă, încât îşi merită locul în galeria bucatelor care întregesc tabloul culinar tradiţional românesc.
    Dolju-n bucate este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile. Proiectul a fost demarat alături de localitatea Dăbuleni, care a facilitat realizarea unei filmări într-o bucătărie conservată ca acum aproape 100 de ani, cu protagoniste vârstnice care au povestit şi gătit la vatră. De asemenea, fotografiile făcute la acel moment au constituit şi prima expoziţie La vatra cu bucate ca-n poveşti. Deja oraşul Dăbuleni şi-a trecut în palmaresul cultural mai multe episoade Dolju-n bucate în care gospodinele au gătit aşa cum făceau bătrânele lor, folosindu-se doar de ce aveau pe lângă casă.
    Un alt exemplu extraordinar de implicare a comunităţii şi de asumare a îmbunătăţirii imaginii acesteia prin promovarea faptelor de cultură tradiţională este Grupul de Iniţiativă Casa Bercenilor din comuna Bârca. În repetate rânduri, atât în Craiova (La Galeriile Cromatic, dar şi la Universitatea din Craiova), precum şi în comună, oamenii au putut gusta pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, murături, turtă coaptă, gogoşi şi multe alte bucate alese, pregătite cu suflet şi pricepere de gospodine din Bârca. Şi aici, echipa C.J.C.P.C.T. Dolj a realizat o filmare într-o bucătărie tradiţională, precum şi fotografii pentru expoziţie.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu