marți, 8 martie 2016

Calea spre lumină




Arta plastica contemporana romaneasca


Maria Vianu


Muzeul Municipiului Bucuresti


8 martie - 10 aprilie 2016





   Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul, în perioada 8 martie – 10 aprilie 2016, să viziteze expoziţia de pictură Calea spre lumină, cu lucrări semnate Maria Vianu, deschisă la etajul Palatului Suţu.
    "Maria Vianu are o relație consolidată cu formele și culorile. În casa părinților ei, Elena și Tudor Vianu, a deschis ochii asupra unei colecții de mari pictori români, din care nu lipseau Pătrașcu, Dărăscu, Țuculescu. Elena Vianu a fost un pictor rafinat și puternic, expozant la câteva Saloane oficiale, formându-se în atelierul lui Lucian Grigorescu. Artiști importanți ca H. Catargi și Th. Pallady au venit în casa Vianu. Din păcate, cariera Elenei Vianu s-a încheiat la sfârșitul anilor o mie nouă sute patruzeci, în fața exigențelor detestabile ale realismului socialist. Maria s-a înscris și ea la Belle-Arte dar a dat înapoi în fața aceleiași « arte angajate » preferând să studieze istoria. Preocuparea ei pentru universul formelor frumoase a rămas însă viu ; a consacrat o carieră de arheolog fecundă și plină de succese studiului Artei provinciale romane, specialitate în care a devenit o autoritate internațională.
… În cu totul alte împrejurări decât la începuturi, reînoind un mai vechi contract cu un destin, Maria Vianu a reluat uneltele plastice dând curs unei porniri vii cu un elan rămas întreg. De câțiva ani produce o operă folosind creionul în culori si uleiul pe pânză. Arta Mariei Vianu ar putea fi definită ca o armonioasă visare, punând în scenă lumina și elementele, stihiile, natura, în aspectele lor nocturne sau aurorale. Este o pictură a simbolurilor arhetipale, referința la psihologia analitică a lui C.G. Jung fiind asumată și perceptibilă. Este arta unui creator care și-a asumat contradicțiile, topindu-le într-un Sine îndeplinit. Din marea liniște interioară peste care furtunile au trecut vine farmecul inefabil al acestei creații care împlinește o existență.” (Ion Vianu).
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu