sâmbătă, 27 februarie 2016

Foto Cabinet




Muzeul Municipiului Bucuresti


Grand Hotel Continental, Bucuresti


februarie - aprilie 2016





    Muzeul Municipiului București și Grand Hotel Continental vă invită să descoperiți lumea Bucureștiului de la sfârșit de secol XIX văzută prin obiectivele lui Franz Duschek şi Franz Mandy, doi dintre primii fotografi ai orașului, în cadrul expoziției Foto Cabinet. Găzduită de către renumitul hotel, aceasta este o parte componentă a unui proiect mai amplu intitulat Avangarda fotografilor din București.
    Proiectul își propune valorificarea prin deschidere către public a bogatului patrimoniu de fotografie al Muzeului Municipiului București, referindu-se la viața și opera a 10 fotografi ce au activat pe scena Capitalei: Carol Popp de Szathmari, Ludwig Angerer, Moritz Benedict Baer, Franz Duschek, Andreas D. Reiser, Franz Mandy, Eduard Pesky, Spirescu, Franz Duschek-fiul, Gustav Waber. Volumul publicat de curând de către Editura Muzeului Municipiului Bucureşti, al cărei autor este Ana Iacob (muzeograf), reprezintă un amplu material de studiu ce deschide întrebări și provocări subtile pentru cercetări în domenii umaniste. O serie de personalități ilustre precum Ion C. Brătianu, regele Carol I sau regina Elisabeta, alături de o pleiadă de personaje devenite, prin trecerea timpului, anonime, se prezintă în fața cititorului, cu veșmintele și decorațiile lor, cu barbișoane și pălării, cu săbii, bastoane, cărți sau cești de porțelan, recompunând o frântură din viața timpului lor.
    Clădirea Grand Hotel Continental, ce găzduiește această expoziție, reprezintă unul dintre acele spatii în care, de-a lungul timpului, pulsează viața elitelor capitalei. Personalități precum George Enescu, Liviu Rebreanu, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu sau Constantin Tănase s-au numărat, pe rând, între obișnuiții locului. Inagurat în 1886 pe locul fostului Hotel Broft de la Podul Mogoșoaiei, hotel cu tradiție al capitalei, cu povești din vremea Războiului de Independență, Grand Hotel Continental ocupă în prezent numărul 56 pe Calea Victoriei. Deși avariat de cutremurul din 1940, de bombardamentul american din 1944, și reclamat la începutul epocii comuniste ca etalon al societății capitaliste, fiind închis și transformat pentru o perioadă în clădire de birouri, hotelul supraviețuiește vitregiilor secolului XX. Restaurantul este redeschis în 1954, iar hotelul în 1979.
Clădirea, renovată între anii 2005-2009, se află în prezent pe lista monumentelor istorice. Cele 53 de camere, recondiționate și decorate cu piese de mobilier atent selecționate de la diferite case de licitații europene, oferă experiența unică a unui colț de secol XIX, anunțată încă de la intrare, de holul iluminat cu candelabre.
      Proiectul Avangarda fotografilor din București reprezintă astfel o experiență vie și multidimensională, ce pune în valoare și readuce în prezent spiritul Bucureștiului secolului al XIX-lea, la care vă invităm să luați parte.
***Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suțu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu