miercuri, 17 februarie 2016

Comemorarea Reginei Elisabeta




Savarsin


18 februarie 2016






   Mâine, joi, 18 februarie 2016, se împlinesc o sută de ani de la trecerea la cele veșnice a Reginei Elisabeta, prima regină a României.
   La ora 12:00, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor lua parte la ceremonia care va comemora centenarul morții Suveranei. Evenimentul va avea loc la biserica ortodoxă din Săvârșin.
    În deschidere, va avea loc o slujbă de pomenire, oficiată de părintele Călin, parohul bisericii. La slujbă va lua parte Înalt Preasfinția Sa Timotei, arhiepiscopul Aradului, care va veni însoțit de reprezentanți ai clerului eparhiei și de studenți teologi.
    Va urma un recital al Corului Regal, venit la Săvârșin pentru a omagia memoria marii regine.
    De numele Regelui Carol I și Reginei Elisabeta se leagă cea mai lungă și mai stabilă domnie din întreaga noastră istorie. În anul 2016, românii sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Familiei Regale și a statului român modern.
    În primul articol al Constituției din 1866, se vorbea pentru prima oară în istoria noastră despre un singur stat indivizibil, sub denumirea de România. Documentul, realizare fundamentală a domniei Regelui Carol I, a fost prima constituție internă românească, a luat model european (belgian) fără a cere acordul Marilor Puteri, a proclamat suveranitatea națională și separarea puterilor în stat, stabilea drepturi și îndatoriri cetățenești, includea un nou sistem electoral, bazat pe votul cenzitar. A fost, de asemenea, cea mai de lungă, ca durata, constituție a României (1866-1923).

Evenimentul de mâine reprezintă deschiderea oficială a Jubileului Regal 150.

   Sperăm ca un număr cât mai mare de săvârșineni, de arădeni, de bănățeni și de locuitori din toate colțurile României să ia parte la această comemorare importantă pentru Coroana Română și pentru întreaga națiune.
    Intrarea la eveniment este liberă pentru presă și pentru toți cei doritori. Slujba va beneficia de sistem de amplificare în grădina bisericii.
***http://www.romaniaregala.ro/jurnal/invitatie-la-comemorarea-centenarului-mortii-reginei-elisabeta/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu