vineri, 26 februarie 2016

Bucurestii arhitectului Duiliu Marcu




Tur urban


Bucuresti


5 - 6 martie 2016






    Debutul calendaristic al primăverii le va aduce tuturor celor pasionaţi de istoria Bucureştilor un nou tur urban pe parcursul căruia vom evoca memoria unuia dintre "titanii” arhitecturii româneşti din prima jumătate a secolului XX – Duiliu Marcu – de la a cărui trecere în eternitate se vor comemora exact 50 de ani în data de 9 martie.
    Deoarece, conform calendarului, anul acesta ziua de 9 martie va fi o miercuri, am ales sa marcăm "în avans” acest moment de aducere aminte... astfel că ne vom întâlni sâmbătă, 5 martie şi duminică, 6 martie, la ora 10:45, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, în faţa Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa, de unde, la ora 11:00, vom porni "în pas de plimbare” pe arterele oraşului, urmând ca în drumul nostru să redescoperim, ori să aflăm pentru prima oară, istoria unor clădiri pe lângă care poate am trecut grăbiţi zi de zi, fără a le acorda însă atenţie.
    Vom începe plimbarea prin Bucureştii arhitectului Duiliu Marcu prezentând în câteva cuvinte povestea Palatului Victoria – clădirea în care astăzi îşi are sediul Guvernul României şi ne vom continua periplul pe Bulevardul Lascăr Catargiu, iar din mers vom admira priveliştea inconfundabilă pe care ne-o oferă imobilele situate la numerele 54 (actualul sediu al Aeroclubului României) şi 40 (vechea locuinţă a Doctorului A. Dobrovici).
    Din Piaţa Romană, vom coti uşor pe Bulevardul Dacia, iar în drumul nostru ne vom opri preţ de câteva clipe pentru a povesti istoria unora dintre corpurile de clădire în interiorul cărora işi desfăşoara activitatea Academia Română.
    După o nouă schimbare de direcţie şi o scurtă trecere pe o porţiune a Căii Griviţei vom intra pe Calea Victoriei şi vom face un popas de câteva minute pentru a povesti pe scurt istoria vechii clădiri a Casei Regiei Autonome a Monopolurilor Statului (actualul sediu al Ministerului Economiei).
    Ne vom continua plimbarea pe Calea Victoriei până la intersecţia sa cu Strada Ştirbei Vodă, al cărei traseu îl vom parcurge până la intersecţia sa cu Splaiul Independenţei, urmând ca în drumul nostru să întâlnim câteva blocuri de apartamente create tot de marele arhitect a cărui memorie o vom evoca în excursia noastră de sfârşit de săptămână.
    Vom ocoli şantierul noii magistrale de metrou, pe străzile cartierului Cotroceni şi ne vom opri în Piaţa Eroilor, unde vor admira impozanta şi inconfundabila siluetă a clădirii Universităţii Naţionale de Apărare, edificiu ridicat la rândul său după planurile realizate de Duiliu Marcu.
    Ne vom continua periplul prin oraş urcând pe Strada Doctor Dumitru Bagdasar, apoi pe Şoseaua Panduri şi pe Bulevardul Geniului, pe lângă Palatul Cotroceni şi vom face un scurt popas pe parcursul căruia vom afla istoria micii clădiri la peronul căreia erau trase Tenurile Regale de odinioară.
   Vom coborâ pe Şoseaua Grozăveşti, vom traversa din nou Dâmboviţa pe Podul Grozăveşti şi ne vom continua drumul pe sub Pasajul Basarab, pe traseul vechii căi ferate ce lega între ele cele mai vechi gări ale Bucureştilor (Gara Filaret şi Gara Târgoviştei – vechiul nume care l-a purtat până în anul 1888 actuala Gară de Nord).
    Odată ajunşi în piaţa din faţa din faţa intrării în gara Basarab, vom intra puţin pe peronul primei linii din Gara de Nord clădire pe care o vom traversa, părăsind-o prin binecunoscutul său Portic cu Coloane.
    Aproape de ora 17:00, ne vom aduna în Parcul Gării de Nord, loc unde ne vom încheia periplul cu o scurtă relatare a istoriei impozantului edificiu al Palatului Ministerului Transporturilor – unul dintre cele mai ample proiecte realizate de arhitectul a cărui memorie o vom evoca pe tot parcursul traseului nostru.
    Întreaga plimbare pe arterele capitalei se va desfăşura pe o distanţă de aproximativ 10 kilometri şi o vom face mergând pe jos, "la pas uşor”.
    Participarea este gratuită, nu există un alt tarif în afară de cheltuielile personale. Totuşi, dacă doriţi să vă exprimaţi aprecierea faţă de această iniţiativă, vă stau la dispoziţie cu mici suveniruri care să vă amintească de această excursie (magneţi imprimaţi cu vechi imagini ale Gării de Nord din Bucureşti). Un magnet costa 10 lei, şi îi voi avea asupra mea pe tot parcursul excursiei.

Cu speranţa că vom petrece clipe minunate împreună!
Andrei Berinde

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu