luni, 21 decembrie 2015

Pasi spre Lumina




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Orizont, Bucuresti


23 decembrie 2015




   AFAPRR a UAP din România are în tradiția sa, de peste 20 de ani, ca filială a uniunii, să organizeze în perioadele cele mai importante din viața sacră a comunităților din țara noastră, si anume la cumpăna dintre ani și la începutul primăverii, ample expoziții în care restauratorii și creatorii de artă sacră să își prezinte operele realizate.
    Expoziția de la sfârșitul acestui an reia o tradiție mai veche întreruptă datorită perioadelor de criză pe care le-au suferit artiștii plastici religioși și restauratorii alături de întreaga breaslă artistică din România.
   Tematica expoziției, așa după cum reiese și din titlu, dorește să afirme importanța artei sacre, artă ce este menită să lumineze această lume care este cuprinsă din nou de tenebre pe care aproape că le uitasem și să reliefeze importanța actului de restaurare deoarece redă lumina pierdută operelor și monumentelor ce s-au deteriorat în decursul vremii.
    Efortul de restaurare și creația de artă sacră, deopotrivă reușesc să facă importanți Pași spre Lumină, lucru ce poate lesne fi regăsit într-un astfel de demers expozițional. Deosebit de dificil de realizat de altfel, datorită complexității operațiunilor de restaurare ce sunt prezentate și trebuie explicitate unui public îndeobște profan și datorită reticențelor și prejudecăților colegilor de breasla față de creatorii de artă sacră.
    Pași spre Lumină își propune să readucă în peisajul expozițional bucureștean din perioada sărbătorilor de iarnă o altfel de expoziție, nu doar omagială și oportună ci, marcând însemnătatea și diferențierea calitativă a artiștilor plastici religioși față de pleiada de iconari și pictori pseudoecleziali ce împânzește în această perioadă mai toate simezele.
    Totodată dorim să prezentăm și rezultatele extraordinare obținute de către colegi restauratori în decursul ultimilor ani la restaurarea unor importante monumente și componente artistice.
    Motto-ul expozitiei este un citat din Apostolul Luca, protectorul artistilor si al restauratorilor de arta: Ia seama, dar, ca lumina care este in tine sa nu fie intuneric! (Luca 11:35.)
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 23 decembrie 2015, ora 17:00, la Galeria Orizont.
    Vor fi invitați membri AFAPRR cât și alți membri ai UAP din România ca și studenți de la UNARTE și alți artiști și/sau restauratori din muzee, instituții de cultură din București și din țară, artiști străini propuși către Comitetul de Direcție și Comisia Profesională a AFAPRR.
    Parteneri în organizarea expoziției sunt Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și Muzeul Național al Harților și Cărții Vechi. Parteneri media sunt Lăcașuri Ortodoxe-LO News și Jurnalul Bucureștiului.
    Va lua cuvântul doamna dr. Vivian DRAGOMIR, director de proiecte la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti și va prezenta criticul de artă Roxana PĂSCULESCU.
Curatorii expoziției sunt Cristian OLTEANU și Florin-Ionuț FILIP.
Relații și detalii suplimentare la tel.: 0723 500 359, 0723 847 454 -
***

Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


editia a VIII-a, 22 decembrie 2015 - 18 ianuarie 2016





   Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București şi Dan Tudor Truică – curator general, au plăcerea să vă invite la vernisajul Salonului Naţional de Artă Plastică Atitudini Contemporane ediţia a VIII-a, Retrospectivă 2015 marți, 22 decembrie 2015, ora 18.00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi București, Galeria de Artă Ioan Octavian Penda.
    Manifestarea recunoscută prin caracterul său itinerant şi solitar, reuneşte pe simeze 38 de artişti plastici profesionişti, membrii ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, dar şi tineri absolvenţi ai universităţilor de profil, care prezintă iubitorilor de artă peste 60 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă.
    Lucrările selecţionate transmit publicului iubitor de artă pasiunea, energia şi responsabilitatea actului creator, dovedit în mod constant, de artiştii implicaţi în această manifestare.
Expoziţia va fi deschisă iubitorilor de artă în perioada 22 decembrie 2015 – 18 ianuarie 2016.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator general
***

Viaţa prin ochii unui Vărsător




Lansare de carte


Florent Mocanu


Biblioteca Judeteana Ion Heliade Radulescu, Targoviste


22 decembrie 2015





   Marţi, 22 decembrie 2015, ora 16:00, la sediul Bibliotecii Judeţene I. H. Rădulescu Dâmboviţa, va avea loc lansarea volumului: Viaţa prin ochii unui Vărsător, autor Florenţ Mocanu.

Prezintă:  Jr. Ivan Ivanoff
***