miercuri, 25 noiembrie 2015

Maeştrii artei româneşti - Colecţia Dantes




Muzeul Judetean Botosani


Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


26 noiembrie 2015





   Muzeul Judeţean Botoşani - Secţia de Artă şi Etnografie organizează în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2016, în spaţiul Galeriilor de Artă Ştefan Luchian Botoşani, evenimentul expoziţional Maeştrii artei româneşti - Colecţia Dantes. 
    Iubitorii de artă vor putea admira opere de artă (pictură) de o valoare patrimonială deosebită, aflate într-o colecţie privată, din care fac parte aproximativ 200 de lucrări de artă: pictură, grafică, sculptură. Actuala expoziţie, realizată graţie bunăvoinţei colecţionarului şi la iniţiativa curatorului expoziţiei – doamna Lucica Pârvan - prezintă iubitorilor de artă un număr de 77 de picturi realizate de maeştri ai artei româneşti. 
    Expusă în premieră la Botoşani, COLECŢIA DANTES face posibilă "întânirea" cu lucrări semnate de artiştii: Theodor AMAN, Ion ANDREESCU, Corneliu BABA, Octav BĂNCILĂ, Horia BERNEA, Victor BRAUNER, Jean CHELLER, Alexandru CIUCURENCU, Nicolae DĂRĂSCU, Ştefan DIMITRESCU, Dimitrie GHIAŢĂ, Lucian GRIGORESCU, Nicolae GRIGORESCU, Dimitrie HÂRLESCU, Petru HÂRTOPEANU, Sava HENŢIA, Petre IORGULESCU-YOR, Iosif ISER, Ştefan LUCHIAN, Theodor PALLADY, Gheorghe PETRAŞCU, Constantin PILIUŢĂ, Ştefan POPESCU, Camil RESSU, Jean STERIADI, Rudolf SCHWEITZER-CUMPĂNA, Francisc ŞIRATO, Gheorghe TATTARESCU, Nicolae TONITZA, Ion ŢUCULESCU, Grigore VASILE, Gheorghe VÂNĂTORU, Arthur VERONA, Nicolae VERMONT. 
    Referindu-se la colecţia sa, asemeni altui binecunoscut colecţionar, respectiv Krikor Zambaccian, proprietarul COLECŢIEI DANTES menţiona: Alese gânduri de mulțumire celor ce au dat loc de respirație culorilor pentru a trăi la adevărata intensitate prin trăirile pe care le pot genera. Colecționarul este doar un anonim. Să dăm meritele celor ce le merită – maeștrilor picturii românești. Fără ei am fi fost sigur mai săraci; fără ei am fi fost sigur mai stingheri; fără ei am fi fost sigur mai … sufletește goi. Să ne bucurăm împreună că acești maeștri există.Și să încercăm să nu îi lăsăm uitați. Înțelegându-i și salvându-le opera vom opri, poate, "defrișarea" spirituală a mai multor generații. 
    Vernisajul va avea loc joi, 26 octombrie 2015, ora 16:00, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian Botoşani (Str. Piaţa Revoluţiei nr. 13, telefon 0231/514197). 
Program de vizitare: zilnic 9:00 – 17:00. 
Taxă de vizitare: 2 lei copii, 4 lei adulţi.

Suflet românesc




Expozitie de fotografie


Muzeul Memorial Octavian Goga, Ciucea


2 - 16 decembrie 2015





    Vă invităm să vizitați Expoziția de fotografie etnografică Suflet românesc dedicată zilei de 
1 Decembrie, ziua națională a României, care va fi deschisă în perioada 2-16 decembrie 2015, între orele 9:00-17:00, în sala de expoziții temporare a Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea.
    Vernisajul expoziției va avea loc în data de 2 decembrie 2015, ora 12:00 și va fi urmat de un program artistic susținut de elevii Scolii Gimnaziale Octavian Goga din Ciucea.
Vă așteptăm cu drag.

55 de ani de educatie artistica




Scoala Populara de Arta Liviu Borlan


Teatrul Municipal Baia Mare


4 decembrie 2015






75 de ani de la asasinarea istoricului Nicolae Iorga




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


27 noiembrie 2015




    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Liceul Teoretic Constantin Noica din Alexandria, manifestarea 75 de ani de la asasinarea istoricului Nicolae Iorga.
    Evenimentul va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, ora 10:00, în Sala Auditorium a Muzeului Judeţean Teleorman.
   La manifestare vor lua parte elevii claselor a XII-a C şi a XII-a F, coordonaţi de profesoarele Amalia Dide şi Simona Dragomir.
   Muzeograful Steluţa Pătraşcu le va prezenta tinerilor viaţa şi opera marelui istoric Nicolae Iorga şi va rememora ultimele clipe de viaţă ale acestuia.
   Manifestarea 75 de ani de la asasinarea istoricului Nicolae Iorga se înscrie în cadrul Programului Educaţional Muzeul sursă de cultură şi educaţie.

Salonul Literar Axis Libri




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia, Galati


Radu Carp


26 noiembrie 2015





   Joi, 26 noiembrie, începând cu ora 17:00, se va desfășura la sediul central al Bibliotecii - Salonul Literar Axis Libri. Invitat special al acestei ediții este domnul Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București care va prezenta publicului ultimele apariții editoriale ale domniei sale: Dreptul public, perspectiva comparată și analiza politică. O intersecție necesară (Editura Adenium) și Politograma. Incursiuni în vocabularul democrației (Institutul European). Moderatori: Theodor Parapiru și Zanfir Ilie.

Art the Wood




Craciun cu Art the Wood


Lokal, Bucuresti


editia a II-a, 29 noiembrie 2015




Ce vine peste numai cateva zile?! Craciunuuul!

    Art the Wood doreste sa fie si in acest an alaturi de voi, asa ca am inceput pregatirile de ceva vreme si am pus cap la cap un eveniment care sa deschida sezonul goanei dupa cadouri.
   A trecut un an de la primul nostru eveniment personal (la care ne-am simtit extrem de bine in compania voastra, va marturisim) si abia asteptam sa repetam experienta curand, dar de data aceasta cu mai putina timiditate! Am crescut si asta se va vedea in obiectele pe care le vom prezenta in colectia de Craciun 2015. Simplul metal a devenit argint, lemnul e mai colorat, mai plin de viata, garnisit nu numai cu piele, dar si cu portelan pictat manual... Ce mai, o nebunie!
    Iar cea mai faina surpriza este ca anul acesta ne vor ajuta si cei mai buni prieteni sa cream atmosfera minunata, de povesti spuse langa soba la un pahar de vin.
    Evenimentul Art the Wood este completat de o expozitie foto iernatica a Gildei Comarzan. Cele zece fotografii imprimate pe lemn se vor regasi intr-o colectie frumoasa si personala de vederi.
Art the Wood si Gilda va asteapta cu drag la Lokal, duminica, 29 noiembrie.

Accesul este gratuit.
Program: 15:00 - 19:00

Apologia pirleazului




Vintila Mihailescu


Clubul Taranului, Bucuresti


27 noiembrie 2015





Dezbatere publica pe marginea volumului Apologia pirleazului.
Moderator: Bogdan Iancu
Invitati: 
Andra Matzal, Bogdan Ghiu, Sorin Antohi, 
Lazar Vlasceanu, Vladimir Pasti
***

Mica lume mare




Initiative de toata lauda


Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Bucuresti


27 noiembrie - 13 decembrie





   Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și LaPrintărie -  www.LaPrintarie.ro vă invită vineri, 27 noiembrie, de la ora 18:30, la vernisajul expoziției de fotografie cu vânzare Mica lume mare care va avea loc în holul principal al Muzeului.
   Banii obţinuţi din vânzarea lucrărilor prezentate vor fi donaţi pentru a susţine tratamentul costisitor şi îndelungat de care trebuie să beneficieze victimele accidentului din Clubul Colectiv.
   Fotografiile vor putea fi văzute şi achiziţionate în intervalul 28 noiembrie - 13 decembrie.
   Vă așteptăm să fiţi alături de noi în demersul de a oferi un mic sprijin tinerilor greu încercaţi!
Detalii:

Nicolae Iorga, o viață de om la Vălenii de Munte




Muzeul Memorial Nicolae Iorga


Valenii de Munte


27 noiembrie 2015




    Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, organizeazã în data de 27 noiembrie 2015 ora 12:00, Simpozionul Nicolae Iorga, o viață de om la Vălenii de Munte.
    În cadrul acestui eveniment vor sustine alocutiuni personalități marcante din domeniul istoriei: d-na dr. Georgeta Filitti, dl. prof. univ. dr. Petre Țurlea si dl. prof Ion Bocioacă.
   Cu ocazia implinirii a 50 de ani de la inaugurarea Muzeului Memorial Nicolae Iorga se va vernisa o nouă expoziție temporară, cu documente inedite si fotografii referitoare la activitatea savantului Nicolae Iorga si se va decerna placheta jubiliara.
   Elevii Colegiului Nicolae Iorga din Valenii de Munte, vor aduce si ei un omagiu "apostolului” de la Văleni intr-un emotionant moment poetic si o festiva depunere de flori la statuia istoricului Nicolae Iorga din incinta muzeului.

Cantata alegorică la Sfântul Apostol Andrei




Universitatea Dunarea de Jos


Galati


26 noiembrie 2015





   Dragilor, joi, 26 noiembrie 2015, în Galați, va avea loc un concert extraordinar: Cantata alegorică la Sfântul Apostol Andrei, interpretată de un cor de 230 de persoane. Este cel mai mare cor care a cântat vreodată la Galați. Evenimentul impresionant va avea loc joi, la ora 19:00, în holul Universității Dunărea de Jos.

Targ filatelic si numismatic




Colectii si Colectionari


International Trade Center S. A., Brasov


editia a XCIII-a, 28 noiembrie 2015






România pentru tine




Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria Uniunii Artistilor Plastici, Medias


1 decembrie 2015




     Direcția Municipală pentru Cultură Mediaș în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici - sucursala Sibiu, organizează la Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Mediaș expoziția România pentru tine cu lucrări ale artistilor :

Vasile Popescu, Emil Muresan, Grigorie Muntean, Maria Ciobâncan, 
Horea Lupp, Mario Lup, Jeni Rosianu, Dan Zaharia, Flaviu Lupu, 
Dorel Mihu, Iancu Băcilă.

   Vernisajul expoziției va avea loc la Galeria Uniunii Artiștilor Plastici din Mediaș marți, 
1 decembrie a.c., ora 11:30.
Vă așteptăm!

Fotografia - Document etnografic




Expozitie de fotografie


Biblioteca Judeteana Octavian Goga, Cluj - Napoca


editia a XII-a, 24 noiembrie - 9 decembrie 2015






1 Decembrie – Ziua Marii Uniri




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


27 noiembrie, 2 decembrie 2015




    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, organizează, în colaborare cu Grădiniţele 6 şi 7 din Alexandria, manifestarea 
1 Decembrie – Ziua Marii Uniri.
    Evenimentul va avea loc vineri, 27 noiembrie 2015, ora 10:00, la Grădiniţa nr. 6 şi miercuri, 2 decembrie 2015, ora 10:00, la Grădiniţa nr. 7.
   În cadrul manifestării, muzeograful Claudiu Olaru le va prezenta copiilor însemnătatea actului de înfăptuire a Marii Uniri şi le va citi o poveste ce îi va transpune pe cei mici în atmosfera evenimentelor de la 1 decembrie 1918.
   La rândul lor, preşcolarii de la cele două instituţii de învăţământ vor prezenta un program artistic tematic precum şi expoziţii de desene cu tema 1 Decembrie.
   Manifestarea 1 Decembrie – Ziua Marii Uniri se înscrie în cadrul Programului Educaţional Muzeul sursă de cultură şi educaţie.

Zilele Nicolae Iorga




Muzeul Judetean Botosani


26 - 28 noiembrie 2015