miercuri, 4 noiembrie 2015

Din istoria fotografiei românești




Lumea și noi


Salonul Internațional de Artă Fotografică 

al Republicii Socialiste România


Sala Dalles, București


ediția a XI-a, 28 noiembrie - 18 decembrie 1977





O manifestare culturală de mare interes;
 pentru artiștii fotografi români în primul rand. 





Catalogul este totodata si un document important,
reflectand palmaresul editiilor anterioare.
Printre premiati, veti regasi, in cazul Romaniei,
nume cunoscute din cartofilie;
 asa cum vi le-am prezentat in albumele postate pe acest blog.









Iata si lucrarile premiate la cea de-a XI-a editie.


Stea de otel: Petru Gemanaru (Romania)


Norul si scaunul: Murice Dorikens (Belgia).


Bucuriile iernii: Ernst Seifert (R. D. Germana).


Catre mare: Wellington Lee (S.U.A.)


Navigind: John Patmios (Grecia).


Hobby: Stanislav Iavorsky (U.R.S.S.)


Sprint: Liubomir Kozasov (Bulgaria).


Geometrie: Antonio Baj (Italia).


Perspectiva: Gunter Sauter E.FIAP (R. F. Germania).


Anna II: Per Svenberg (Norvegia)


Ulicioara: Felix Aliaga (Spania).


Bamboo: Masani Nakai (Japonia).


Casuta de pe munte: Franz Aichmair (Austria).


Cabine pe dune: Rene Menard (Franta).


Ligia: B. I. Smelov (U.R.S.S.)


Canale Grande: Joseph Dawans (Belgia).


Peisaj 3: Szymon Barna (Polonia).


Greu de invins: Joao Avelino Marques (Portugalia).


Aikido: P. Gemin E.FIAP (Franta).


Raluca: Edmund Hoffer (Romania).


Iarna: Jiri Horak (Cehoslovacia).


Toamna; Richards Svenberg (Noua Zeeleanda).


Palaria rosie: Chan Ai Wan (Singapore).


Proiectilul: Borivoj Mirosavlievic (Jugoslavia)


Crama din Szekszardi: Ferenc Gorbe (Ungaria).


Piscul: N. A. Callow (Marea Britanie).


Rasarit montan: Radu Irimescu (Romania)


Clubul de lectura: Madrid in literatura




Diaspora romana


FEDROM, Madrid, Spania


7 noiembrie 2015






   In data de 7 noiembrie avem o noua intalnire cu un alt autor spaniol foarte important, Benito Pérez Galdós, considerat unul dintre cei mai mari reprezentanti ai romanului realist al secolului XIX in Spania. La Fontana de Oro este chiar primul roman al scriitorului, a carei actiune se petrece in Madrid. Ia titlul de la cafeneaua situata în apropiere de Puerta del Sol, cu același nume, si care a servit ca loc de întâlnire pentru artiști și dar si ca tribuna de oratorie politică.
   Va asteptam sa calatorim impreuna in timp si sa descoperim un alt Madrid, cel al sfarsitului de secol XIX.

Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015




Casa de Cultura Friedrich Schiller


Bucuresti


12 noiembrie 2015




Comunicat de presă

Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015
Reconstituire istorică și virtuală

    În perioada 15 septembrie - 15 noiembrie, Asociația Istoria Artei desfășoară proiectul cultural Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015 cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național în sesiunea III/2015 Patrimoniu cultural material.
    Joi, 12 noiembrie, de la ora 18:30, vă invităm la vernisajul expoziției Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015 care are loc între 12 - 27 noiembrie la Casa de cultură Friedrich Schiller, din str. Batiștei nr. 15.
Design: Cristian Gache si Andrei Popescu
   Expoziția este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului Domnița Bălașa. La eveniment vor vorbi istoric de artă Oana Marinache și urbanist Andrei Popescu. Expoziția va fi prezentată și la Palatul Mogoșoaia în perioada 2 – 23 decembrie.
    În 2015 sărbătorim 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici Domnița Bălașa, dar comemorăm și 30 de ani de la demolarea complexului.
    Echipa proiectului și-a propus cu această ocazie reconstituirea istoriei Așezămintelor Brâncovenești, a căror moștenire a dăinuit din veacul al XVIII-lea până la 1984-1985. Proiectul a avut mai multe componente de valorificare a patrimoniului: cercetarea de arhivă a fondurilor legate de Așezămintele Brâncovenești, etapa de reconstituire digitală a clădirilor complexului spitalicesc, susținerea a 3 conferințe, organizarea unui tur ghidat la Biserica Domnița Bălașa, organizarea de ateliere pentru elevi în școlile bucureștene, tipărirea unor broșuri și pliante, publicarea de articole și organizarea unei expoziții cu reconstituirile virtuale.
    Echipa proiectului: istoric de artă Oana Marinache (coordonare), urbanist Andrei Popescu, istoric Alina Havreliuc, fotograf și grafician Cristian Gache, doctorand arh. Andrei Răzvan Voinea, comunicare Gabriela Ristea, responsabil financiar Roxana Alina Istudor.
    Finanțator: Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Armonii de toamna




Arta plastica contemporana romaneasca


Liviu Soptelea


Galeria Hol, Primaria Botosani


6 noiembrie 2015





Targul de Mihail si Gavrila




Muzeul National de Geologie


Bucuresti


6 - 8 noiembrie 2015





   Institutul Geologic al Romaniei va invita, in acest sfarsit de saptamana, la Muzeul National de Geologie unde va avea loc o noua editie a targului de Sfintii Mihail si Gavril. Va asteptam!

La ceas aniversar




Mihai Batog Bujenita


Biblioteca Judeteana Gheorghe Asachi, Iasi


8 noiembrie 2015





    Vă invităm duminică, 8 noiembrie 2015, ora 10:00, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi Iaşi, pentru a aduce un omagiu scriitorului Mihai Batog Bujeniţă, la împlinirea vârstei de 70 ani.
    Vor participa la eveniment scriitori, membrii USR (Emilian Marcu, Constantin Mănuţă, Valeriu Stancu, etc), membrii ai Asociaţiei Literare Păstorel şi ai Asociaţiei Universul Prieteniei, precum şi publicul ieşean iubitor de evenimente culturale. Vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi directorul Dan Doboş şi Mihaela Morariu - Șef Serviciu Proiecte și Programe Culturale.
   Actorul Emil Gnatenco va susţine un moment poetic, iar Alex Marinescu va susţine un recital de pian.
Organizatori: Asociaţia Literară Păstorel, Asociaţia Universul Prieteniei, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi Iaşi.
   Mihai Batog Bujeniţă s-a născut la Aldeşti, jud. Galaţi la data de 25 octombrie 1945, este membru al Uniunii Scriitorilor din România-Filiala Iaşi, al Uniunii Epigramiştilor din România, al Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români, al Societăţii Culturale Junimea 90, membru legitimat al Asociaţiei Jurnaliştilor Profesionişti din România, preşedintele Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, preşedintele cenaclului Academia Liberă Păstorel Iaşi, director al revistei Booklook, redactor coordonator la revista de cultură Cronica din Iaşi, redactor-şef adjunct la revista Rapsodia din Sibiu, redactor -şef adjunct la revista de cultură Meridian Cultural Românesc – Vaslui, colaborator la numeroase reviste culturale de prestigiu. A publicat 23 de volume şi numeroase studii şi comunicări, este prezent în numeroase antologii de proză şi poezie, culegeri şi dicţionare ale scriitorilor români, deţine peste 45 de premii literare şi ştiinţifice.

Ritmuri cromatice




Arta plastica contemporana romaneasca


Dana Smarandache Males


Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, Deva


4 noiembrie 2015






COMUNICAT

    Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează miercuri, 4 noiembrie 2015, vernisajul expoziției de pictură intitulată Ritmuri cromatice, semnată de Dana Smarandache Maleș. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00, în spațiile special destinate artelor vizuale din cadrul Palatului Magna Curia.
    Expoziția de artă contemporană conține 20 de tablouri de dimensiuni mari, tehnica folosită pentru realizarea acestora fiind ulei pe pânză. Tablourile sunt legate între ele printr-un concept atât cromatic, cât și ritmic, după cum sugerează și titlul expoziției. Cromatica picturilor este complexă, bazată pe culori vii, puternice, strălucitoare, chiar contrastante, fapt ce le conferă un aer aparte, iar tematica este organică, concentrându-se atât asupra descompunerii structurilor mari în structuri mici, cât și asupra contrastelor dar și asemănărilor existente, în mod paradoxal, între acestea.
    Dana Smarandache Maleș, autoarea acestei expoziții locuiește la Timișoara, unde a absolvit Facultatea de Arte și Design, este licențiată în arte vizuale (pictură) și arte decorative (ceramică), deținând de asemenea și un masterat în pictură. Artista a locuit pentru mult timp în Deva și de aceea îl consideră orașul ei "de suflet”, acesta fiind și motivul pentru care vernisajul acestei expoziției are loc la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.
Biroul de Relaţii cu Publicul