vineri, 16 octombrie 2015

ÎnSEMN




Adrian Serghie


Libraria Carturesti, Palas Mall, Iasi


20 octombrie - 20 noiembrie 2015





    Ce fac? De obicei trasez linii. Pe zgomot. Pe liniște. Pe hârtie. Pe ce vrei tu! Și când o fac, cu fiecare mm de dâră lăsată de creion pe foaie îmi derulez în cap viața în trei dimensiuni: trecut, prezent și viitor. Fiecare desen e ca un set de diapozitive care-mi desfășoară viața într-o buclă continuă, ca-ntr-un .gif. Când termin, mă uit la ciornele și desenele de pe birou ca la niște mici bucăți din harta propriei existențe și-mi zic: "Ăsta ce e ? Un Ochi? O limbă? Ce dracu-nseamnă?”. "Eu ce înSEMN?”. Niciun răspuns; puțini apreciază o filozofeală bună în ziua de azi!
    Adrian Serghie vă invită la ÎnSEMN, o expoziție originală despre o existență lipsită de originalitate, ca a ta sau a celui de lângă tine.  "Nu sunt special. Nu am nimic diferit față de tine. ÎnSEMN e o expoziție despre cum am fost ca să ajung aici, despre viața mea, despre lumea mea.” (A. Serghie)

***

   În perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2015, la Librăria Cărtureşti din Palas Mall Iași, artistul Adrian Serghie vă invită la ÎnSEMN, o expoziție originală pe care o descrie ca fiind "despre o existență lipsită de originalitate, ca a ta sau a celui de lângă tine.”
   Lumea artistică a lui Adrian Serghie ar putea fi caracterizată de echilibrul sau de locul de întâlnire a desenului cu fotografia.
  Adrian Serghie este cel care a fondat proiectul Iaşi fotografii vechi, proiect, pe planşa căruia s-au strâns deja o sumedenie de emoţii imortalizate de-a lungul timpului în capitala Moldovei.
***http://radioiasi.ro/life/iasi-insemn-expozitie-de-ilustratii-pe-semne-de-carte/

Constanta anilor '80




Lansare de carte


Dan Corneliu


Biblioteca Judeteana I. N. Roman, Constanta


21 octombrie 2015





Zi de târg




Muzeul de Etnografie si Arta Populara


Tulcea


17 octombrie 2015






    Sâmbătă, 17 octombrie 2015, ora 11:00, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea vă invită să participați la vernisajul expoziției temporare Zi de târg.
    Veți afla mai multe despre târgul de altădată, marcat de anumite habitudini precum: târguitul, prezentarea mărfii, “bătutul palmei”. Atmosfera de târg dobrogean aducea laolaltă români, ruși-lipoveni, turci, aromâni, bulgari sau rromi, orășeni sau săteni, veniți să-și vândă împletiturile din papură, peștele și plasele de pescuit, hamuri, vase de tot felul, alimente, păsări, animale sau lână, dar și să-și cumpere zaharicale, cafea, pânză pentru haine, unelte și alte “finețuri”. Era prilej de întâlnire, taifas, aflare a noutăților, veselie și bună dispoziție.

    În cadrul evenimentului, publicul va fi delectat cu momente artistice inspirate din tradițiile comunităților locale dobrogene:
•            Ansamblul Folcloric Ghiocel de la Luncavița, coordonat de coregraf Cătălin TĂNĂSUICĂ și prof. coordonator Gabriela MANGHIUC;
•            Ansamblul de dansuri Molodțî al Comunității Rușilor-Lipoveni din România – filiala Tulcea, coordonat de coregraf Roman JORA.

Expoziția este însoțită de ghidaj audio, realizat de colectivul MEAP.
Intrarea este liberă.

Salonul de carte Polemos




Cercul Militar National


Bucuresti


editia a XI-a, 21 - 24 octombrie 2015






Pacate Capitale




ArtWeekend


Bucuresti


24 - 25 octombrie 2015





    De ArtWeekend, Imbold, Galeria prezintă o instalație colectivă de cinemagraph-uri inspirate din Păcatele capitale(i) ale Bucureștiului.
   Expoziția este rezultatul întâlnirii spontane a șapte artiști din arte conexe: fotografie, film, sculptură, pictură și video-mapping. Păcate capitale este o inițiativă de reactivare a laturii mai puțin pozitive a Bucureștiului cu intenția de a o îndrepta: Traficul, Corupția, Poluarea, Corporațiile, Centrul Vechi, Mediocritatea și Consumerismul.
    Aceste păcate vor fi redate prin Cinemagraph-uri realizate de Schultz și Maria. Expoziția va fi întregită de o sculptură în lut realizată de Marian Mardare, cu un chip bucureștean, interpretare a unui păcătos al timpurilor noastre.
    Nu în ultimul rând, Aural Eye și Răzvan Pascu pregătesc împreună cu Andrei Argaetic o instalație video cu soluții care pot îndrepta păcatele capitale ale Bucureștiului. Sunetul întregii expoziții va fi redat de sound designer-ul Ștefan Drăgușin.

24-25 octombrie, 17:00-22:00
Str. Polonă nr. 40

Andrei Argaetic – curator și desenator artistic
Schultz & Maria – artiști cinemagraph-uri
Aural Eye & Răzvan Pascu – artiști video mapping
Ștefan Drăgușin – sound designer
Marian Mardare – sculptor

Despre modelarea fiintei si frumusetea uceniciei




Conferintele Saguna - Okian


Dan C. Mihailescu


Colegiul National Andrei Saguna, Brasov


23 octombrie 2015







    Problema uceniciei şi, în consecinţă, nevoia de figuri exemplare este una acută în arcanele adolescenţei. Care energii plăsmuitoare de caracter sunt mai productive : cele pozitive, sau cele negative? Te construieşti şi te afirmi mai degrabă prin imitaţie, sau prin contrast? Obedient, sau insurgent? Credul şi supus, ori narcisiac dominator? Te ispiteşte revolta, sau te frăgezeşte înţelepciunea?
   E compatibilă oare adolescenţa cu măsura, echilibrul, armonia interioară, sau acestea presupun un "harnaşament” adecvat? Iar dacă da, ce rol deţin aici lecturile şi, în general, refugiile spirituale, faţă de exemplele concrete, adesea invazive, din vecinătate (familiale, profesorale, amicale)?
   Care verb din treimea esenţială – a fi, a face, a avea - crezi că te defineşte esenţial şi, deci, către ce arhitecturi literare îţi poţi îndrepta speranţele la 14-20 de ani?
   La astfel de dileme (destinate, ce-i drept, uneori aporiei) ne vom asocia virtuţile modelatoare ale lui Eminescu, Haşdeu, Iorga, Mircea Eliade şi Mircea Cărtărescu, ale Reginei Maria în adversitate cu Constantin Argetoianu, trecând prin biografii pitoresc-sinuoase (Cioran, Noica, I.L. şi Matei Caragiale, Ion D. Sîrbu, Nichita Stănescu ş.a.), prefirând variate oferte ale geografiei narative (romanul francez, englez, rus, german, american) pentru a ateriza în prezentul nostru aiuritor, unde succesul e condiţionat îndeobşte nu de meritocraţie, ci de contraselecţie, nu de cultură, ci de musculatură, nu de inteligenţă şi talent, ci de prostie, imoralitate, mercantilism şi fărădelege (Dan C. Mihăilescu)

Târgul de ‪‎Sfântul Dumitru




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


23 - 25 octombrie 2015





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită, în perioada 23 – 25 octombrie, să participaţi la Târgul de ‎Sfântul Dumitru, eveniment organizat în preajma importantei sărbători din calendarul ortodox.
   Sărbătoarea celebrării, pe 26 octombrie, a Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic, se suprapune peste sărbătoarea lui Sâmedru, patronul iernii pastorale şi garantul soroacelor. În opoziţie cu Sângiorzul, care incuie iarna şi înfrunzeşte codrul, Sâmedru încuie vara şi desfrunzeşte codrul fiind asociat cu moartea naturii şi sosirea frigului. Stâlp calendaristic, de înnoire a timpului, Sâmedru era marcat prin numeroase acte rituale de purificare, de fertilitate şi apotropaice, practici de pomenire a morţilor, pronosticuri pentru anotimpul deschis, activităţi social-economice. Acum se încheiau vechi înţelegeri şi se legau noi învoieli. În mediile pastorale Sâmedru se moştenea din tată în fiu, ca antroponim şi patron al casei.
   În ambientul special al toamnei, Muzeul Satului va oferi publicului vizitator un program variat ce cuprinde: ‎târg al meşterilor populari, ‎ateliere de creaţie de ţesut, olărit, podoabe populare şi împletituri din sfoară, ansambluri folclorice din ţară şi din străinătate, muzică populară, atelier de pedagogie muzeală, expoziţii, produse din ‎gastronomia specifică sezonului şi produsebio.

Le Comte Cagliostro




Lansare de carte


Catalin Nita


Biblioteca Judeteana I. N. Roman, Constanta


16 octombrie 2015