vineri, 2 octombrie 2015

Singură pe Drumul Mătăsii




Lansare de carte


Sabina Fati


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


8 octombrie 2015





    Vă aşteptăm joi, 8 octombrie, ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la lansarea fascinatei cărţi a Sabinei Fati, Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15 000 km, 2 500 de ani de istorie. La eveniment vor vorbi, alături de cunoscuta jurnalistă, Tania Radu, critic literar, Alina Inayeh, director Black Sea Trust for Regional Cooperation, Cristian Leonte, jurnalist şi realizator TV şi Lidia Bodea, director general Editura Humanitas.

   "La început am crezut că sunt singură cu muntele, dar l-am zărit imediat pe soldatul tadjic, paznicul barierei din faţa mea. Un uriaş încremenit, îmbrăcat în manta lungă de postav şi purtând căciulă tradiţională rusească revărsată peste urechi. Se uită la mine ca la ceva bizar. Îi întind paşaportul, dar omul nu schiţează nici un gest, se uită de departe şi pe urmă îmi întoarce spatele. E 1 iunie 2014 şi sunt plecată de 45 de zile în căutarea mea şi a Noilor Drumuri ale Mătăsii. Cele cinci sau zece minute petrecute în faţa barierei mi s-au părut ore şi mi-am dat brusc seama că sunt în faţa unei garnizoane de militari sălbăticiţi de şederea în Pamir. Am văzut că în jurul meu se strâng toţi băieţii din garnizoană. Îmbrăcaţi lejer şi ieşiţi din cealaltă baracă, bine încălzită, poartă şlapi, pantaloni de trening cu genunchi lăbărţaţi şi bluze groase de bumbac. Se uită la mine ca la ceva bun de mâncat şi am senzaţia că rânjesc unul la altul. Începe să-mi fie frică. Ce pot face singură împotriva acestor zdrahoni? N-am nici o şansă, îmi zic, şi le zâmbesc ca unor oameni care m-ar putea ajuta.“ (Sabina Fati)
***Humanitas

Artă. Memorie. Restituire




Arta plastica contemporana romaneasca


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


5 - 16 octombrie 2015





   Biblioteca Naţională a României şi partenerii ei, Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov şi Asociaţia Culturală Artessentia, au onoarea de a vă invita la vernisajul expoziţiei de artă contemporană Artă. Memorie. Restituire. Evenimentul va avea loc luni, 5 octombrie, ora 15,00.
    Proiectul Artă. Memorie. Restituire, iniţiat şi susţinut de Biblioteca Judeţeană George Bariţiu Braşov şi Asociaţia Culturală Artessentia şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, şi-a propus să redescopere semnificaţiile uitate ale simbolurilor din arta tradiţională din Ţara Bârsei prin intermediul artei contemporane. Astfel, proiectul a propus o izolare a opt artişti vizuali într-un mediu neutru - atelierele Artessentia - în care aceştia să aprofundeze, prin disciplina experimentului, simbologia imagistică românească din Ţara Bârsei, prin comparaţie cu cea universală. Prin tatonări, contemplări, impresii transferate la nivel de materialitate, de concept, prin efervescenţa dezbaterilor, artiştii, sub povara tradiţiei locale şi a substanţei preţioase a obiectelor privite la documentare, au creat artă contemporană, asumându-şi sensibilitatea paternală, ocrotitoare, a vocaţiei de păstrători a regăsirilor memoriei atemporale.
    Expoziţia Artă. Memorie. Restituire este rezultatul atelierului găzduit de Asociaţia Culturală Artessentia în cadrul proiectului cultural realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeteana George Bariţiu Braşov şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
    În expoziţie sunt prezentate lucrări de artă contemporană (pictură, sculptură, ceramică, metal, textile, grafică digitală), inspirate de simbolistica tradiţională din Ţara Bârsei. Expun artiştii: Andrei Florian, Georgiana Gămălie, Gabriela Levenţu Naftanailă, Silvestru Munteanu, Ioan Aron Ţăroi, Ioan Vladimir Ţăroi, Victoria Ţăroi, Magda Vieru. Creaţiile lor se înscriu în arta contemporană, atât ca exprimare şi tehnică, cât şi ca mesaj susţinut – reintegrarea în contemporan a patrimoniului cultural al comunităţii, prin care aceasta să îşi recâştige sentimentul identitar-cultural.
    După expunerea în Galeria Albastră din Şcheii Braşovului şi de la Turnul Alb din Braşov, proiectul ajunge la Bucureşti. Vernisajul va avea loc luni, 5 octombrie 2015, ora 15,00 la Biblioteca Naţională a României, expoziţia fiind accesibilă publicului până în 16 octombrie .
Intrarea este liberă!

Transmutatio Persona




Arta plastica contemporana romaneasca


Daniela Grapa


Galeria de Arta DANA, Iasi


5 - 30 octombrie 2015





   În perioada 5-30 octombrie 2015, Galeria de artă DANA din Iași, strada Prof. Cujbă nr. 17, invită publicul ieşean la expoziția de pictură TRANSMUTATIO PERSONA semnată Daniela Grapă. Vernisajul va avea loc luni, 5 octombrie 2015, ora 18.00, iar în deschiderea evenimentului va vorbi criticul de artă Petru Bejan.
    "Expoziţia TRANSMUTATIO PERSONA se fundamentează pe un concept complex, care acoperă o arie imagistică largă şi este axat pe meditaţia asupra relaţiei ce se stabileşte între esenţă şi aparenţă, în contextul condiţiei umane. Este utilizată o gamă extinsă de instrumente de analiză vizuală, fiecare fiind specific unei anumite secţiuni de interes, rezultând, în mod bine justificat, o gamă variată de reprezentări. Acestea însumează portretul cu accente expresioniste (atât în versiunea de autoportret cât şi de efigii interpretate ale unor personalităţi artistice afine) precum şi imagini antropomorfe care ilustrează sugestiv viziunea plastică relativ la tematica aleasă. Asistăm la o explorare prin imagini a unor multiple ipostaze, trăiri proprii, urmată de o migraţie ideatică spre personalităţi reprezentative ale picturii portretistice, în încercarea de a recrea atât experienţa de maturitate cât şi drumul lor iniţiatic. Li se alătură antropomorfii tratate într-un mod generic, fără intenţia de a particulariza, de a fixa în repere temporale sau atributive certe. Se constituie astfel un univers compus din multiple sfere, corespondente cu punctele de inserţie identificate în demersul cunoaştere artistică îndreptat către natura umană.
    Investigaţia artistică întreprinsă invocă, din perspectivă vizuală, vehicule filosofice aplicabile mai cu seamă psihologiei şi care se materializează într-un mod original prin lucrările realizate.     <Persona>, în acceptul de mască, rol public, dar şi în calitate de instrument de investigare, oferă un context eficace punerii în evidenţă a principiului transfigurării care operează la nivelul naturii umane, în sensul favorizării incertitudinii. Dincolo de o părelnică stare de echilibru, natura umană se ascunde sub măşti care se străduie să afirme o aparenţă sau alta; însă, la o privire mai profundă nu găsim, sub această coajă informă, nimic consistent altceva decât o fiinţă vulnerabilă, aflată perpetuu într-un stadiu larvar, incipient, nedezvoltat, fără nici un reper temporal. Starea de cădere coexistă, totuşi, cu dimensiunea spirituală, proprie ab initio fiinţei umane.
    Expoziţia aduce în atenţia publicului de arte vizuale un amplu demers artistic, impus printr-o intenţionalitate complexă, care se bucură de o corectă adecvare a mijloacelor de investigare vizuală”. (Conf. univ. dr. Florin Grigoraş)

Colocviului Constructorilor de Nave




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia 


Galati 


2 octombrie 2015





   Vineri, 2 octombrie, ora 16:00, se va desfăşura cea de-a 42-a întâlnire lunară din cadrul Colocviului Constructorilor de Nave, organizat de Biblioteca V. A. Urechia în parteneriat cu Asociaţia ANCONAV Galaţi şi Asociaţia Generală a Inginerilor Români, Filiala Galaţi (AGIR).    Continuă ciclul Şantierele navale româneşti: istorie şi performanţe - oameni şi fapte cu prezentarea: Construcțiile Navale din România – Tradiție și continuitate, partea I : Două decenii de afirmare (perioada 1969-1990), prezentată de ing. Nicolae Mărgărint. Lucrările se vor desfăşura în sala Mihai Eminescu a Bibliotecii.
Sunt aşteptaţi toţi cei interesaţi. Intrarea este liberă.