joi, 1 octombrie 2015

Exponatul lunii: Sabie de călău, secolul XVI




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane 


Deva 


1 octombrie 2015






COMUNICAT

    Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 octombrie 2015, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.



   Exponatul lunii octombrie 2015 face parte din colecţia de arme a MCDR, fiind reprezentat de o spadă din categoria celor numite "justițiare” sau "de călău” şi este datată ca aparţinând secolului XVI. Ea este ușor de recunoscut după structura lamei, care nu are vârf nefiind folosită pentru împungere. Este împodobită prin incizare cu motive florale și imaginea unui arhanghel, garda fiind simplă, terminată în butoni, decorați tot cu motive florale incizate. Mânerul este din lemn, îmbrăcat în piele și întărit cu fir de alamă. Elementul cel mai important este inscripția de pe cele două fețe ale lamei: "DIESES SCHWERT DAS IST GEWETZT UND ICH DAR ZU GESETZT FON GOTT UND OBRIGKEITT ZU STRAFFEN BÖSSE LEUHT” – "Această spadă are tăiș ascuțit, iar eu sunt investit pe Dumnezeu și autorități să slujesc și pe oamenii răi să pedepsesc” (pe o parte) și "DARUMB THUT BEY ZEITTEN BUß UND FALLET GOTT ZU FUSS EHE IHR MIT DIESEM SCHWERT DAHN GHERICHTET WERDT” – "De aceea din timp să vă căiți și la picioarele lui Dumnezeu să cădeți, înainte ca prin această spadă executați să fiți” (pe cealaltă parte).


    Piesa a fost restaurată în cadrul Laboratorului de restaurare al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, intervenţiile efectuate asupra sa având drept scop stoparea procesului complex de distrugere a metalelor şi a aliajelor metalice sub acţiunea chimică, electrochimică şi microbiană a mediului.


 - Biroul de Relaţii cu Publicul - 


Exponatul lunii




Complexul Muzeal Ion Borcea


Bacau


Octombrie 2015





   Gărgăunul (Vespa crabro) este cea mai mare specie de viespe din Europa. Ajunge până la 35 mm lungime şi 580 mg greutate. Este întâlnită mai ales în zonele împădurite.
   Ca toate celelalte viespi, gărgăunul trăieşte în colonii. Colonia este înfiinţată primăvara de o femelă fertilă (regină) şi către toamnă poate ajunge şi la 1000 de indivizi.
   Cuiburile sunt amplasate în arbori scorburoşi şi în podurile caselor. Un cuib poate avea 60 cm în diametru şi 90 cm lungime şi până la 12 faguri.
   Datorită dimensiunilor sale este o viespe de temut, având o înţepătură foarte dureroasă, (acul poate avea până la 3,7 mm lungime).
Pentru mai multe informaţii vă asteptăm la muzeu!

Din cel mai scump colt de lume - dar nu din Dubai...




Romania de-altadata 


Colectii si Colectionari 


Cartofilie




"Tov. Gavriliuc
Va trimet aceasta vedere din cel mai scump colt al lumii din Moscova,
si tin sa multumesc mult partidului care mi-a dat posibilitate sa vad
cum traieste poporul sovietic si cat de mult am eu de invatat de la
acesti oameni." 24 iunie 1949.
Randuri adresate Tov. Gavriliuc Mihai,
C. C. (Comitetul Central; n.a.) al P. M. R. (Partidul Muncitoresc Roman; n.a.)
str. Stefan Gheorghiu, nr. 14, Bucuresti.
Ilustrata editat intr-un tiraj de 10.000 exemplare.
O ultima observatie:
Sunt aplicate trei stampile; toate sovietice! 
  

Fumuri si lulele de odinioara




Complexul Muzeal Iulian Antonescu 


Bacau 


octombrie - decembrie 2015





Exponatul lunii: Amnar medieval




Muzeul Judetean Teleorman 


Alexandria 


1 - 31 octombrie 2015




    Pentru perioada 1- 31 octombrie 2015, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un amnar medieval.
   Amnarul expus este o piesă descoperită în anul 1975 în situl arheologic Zimnicea Cetate, în nivelul medieval. Acesta este amplasat pe terasa înaltă a Dunării, la circa 250 metri de marginea oraşului modern. Suprapunând nivelul antic, getic, aşezarea medievală a fost datată pe baza descoperirilor monetare (monede româneşti din timpul lui Vlaicu Vladislav, monede bulgăreşti din timpul lui Ivan Alexandru şi al fiului său cât şi al lui Ioan Starcimir - 1355) în secolul al XIV-lea.
    Aşezarea de la Zimnicea era destul de întinsă pentru vremea sa, având în jur de 150 de locuinţe de tip bordei şi a fost distrusă după lupta de la Rovine (1394).
    Amnarul medieval este o piesă de fier lucrat prin forjare dintr-o singură bucată de metal având unul dintre braţe rupt din vechime. Baza uşor arcuită, trapezoidală are lungimea de 7 cm, lăţimea de 1,2 cm şi o grosime de 2 cm. Braţul păstrat este subţire cu terminaţia în formă de inel şi are o lungime de 4,3 cm, lăţimea egală cu grosimea de 2 cm.
  În evul mediu au circulat pe teritoriul ţărilor române mai multe tipuri de amnare. Acestea erau în forma literei C, cu braţele de dimensiuni diferite, inelar-aplatizate sau cu un singur braţ (stilul P). Cremenea era uneori învelită parţial într-o tablă de metal. Erau obiecte destul de valoroase fiind esenţiale în viaţa cotidiană. Au continuat să fie folosite de-a lungul secolului XIX, chiar şi după inventarea chibriturilor.

Decada Culturii Germane in Banatul Montan




Arta plastica contemporana romaneasca


Doina Hlinka, Gustav Hlinka


Galeria Corneliu Baba, Caransebes






Ziua Recoltei



Medias


editia a XII-a, 3 - 4 octombrie 2015






    Primăria Municipiului Mediaş, prin S.C. Piaţa Prim Com S.A și Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret, organizează în zilele de 3 și 4 octombrie 2015 cea de-a XII-a ediţie a evenimentului Ziua Recoltei.
    Evenimentul va debuta la ora 10.30, în Piaţa Primăriei Mediaş cu slujba religioasă, iar de la ora 11.00 va începe programul artistic cu defilarea copiilor înscrişi la Parada costumelor de toamnă.
    La succesul manifestării vor contribui artiştii Vasile Pădure, Gicu Muntean, Duo Romantica, precum și ansamblurile Florile Târnavelor al Clubului Copiilor Mediaş, Cununa Blăjelului, Perla Târnavelor, Datini Bazna, Korona Brașov, Pe ulița din Biia, precum și Ansamblul de Dansuri Maghiare Gyöngyvirag și Ansamblul de dansuri din Odorheiu-Secuiesc. Totodată, pe scena amenajată în fața Primăriei vor urca în cele două zile ale manifestării și tineri talentați din școlile și liceele medieșene.
    Cei prezenţi la eveniment vor putea degusta zacuscă, must şi peşte, iar concursurile tradiţionale la care doritorii se pot înscrie sunt: Cămara Tradiţională, Cel mai frumos stand, Sculptură în fructe şi legume şi Cel mai interesant bostan.
    Toți medieșenii sunt așteptați sâmbătă între orele 10:30 – 18:00, iar duminică între orele 13:00 – 18:00, pentru a degusta din roadele toamnei și a se bucura de programul artistic.

Expozitia de pictura: Gradini




Arta plastica contemporana romaneasca


Silvia Anton


Galeria de Arta N. N. Tonitza, Iasi


1 - 10 octombrie 2015





Pe simezele oradene




Arta plastica contemporana romaneasca


Sever Sasarman


Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea


1 - 14 octombrie 2015





    Vă invităm joi, 1 octombrie 2015, ora 17.30, la vernisajul expoziţiei de pictură Sever Săsărman. În sălile Palatului baroc (B-dul Dacia nr. 1-3) se vor putea admira creaţiile unui pictor contemporan originar din zona Năsăudului, dar care s-a afirmat de-a lungul timpului prin multe expoziţii personale şi colective organizate la Arad, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava, Bucureşti, Deva, Tîrgu Jiu etc., dar şi la Paris, Roma, Napoli, Dallas, Osaka, St. Moritz, St. Gallen, Düsseldorf etc. La Oradea propune o selecţie din creaţia sa "compusă dintr-un şir de cicluri, de teme care succed avatarurile sub diverse înfăţişări de-a lungul anilor: Marinele, Păsările, Cavalerii medievali, Cosmicele, Peisajele cu flori, Animalele, Circul şi muzicanţii, Portretele, Voievozii şi Satul (...). Realizată în tehnică mixtă şi guaşă, pictura sa este „mai mult un fel de exerciţiu de exorcizare a unor nelinişti dintr-un zăcămînt abisal de imagini de imagini obsesive, un depozitar al memoriei, găzduit de spaţiile unui tărîm ţinînd de ancestral” (Onisim Colta).
    La vernisaj va fi prezent artistul, reprezentanţi ai Muzeului Ţării Crişurilor şi artişti plastici orădeni, dar şi publicul iubitor de muzeu.
   Expoziţia va fi deschisă pînă în 14 octombrie 2015. 
Preţul biletelor după vernisaj: 4 lei pentru adulţi, 2 lei pentru copii.