marți, 29 septembrie 2015

FestLit




Festivalul National de Literatura


Cluj - Napoca


4 - 6 octombrie 2015






Festivalul National de poezie si eseu Octavian Goga




Muzeul Memorial Octavian Goga 


Ciucea


editia a XXXI-a, 4 octombrie 2015






Ireversibila Memorie




Arta plastica contemporana romaneasca


Vieriu Diana


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 30 octombrie 2015





    Expozitia care se va deschide la Galeria de Arta Grand Hotel Traian, pe 1 octombrie, contine atat lucrari in acrilic pe panza cat si lucrari in tempera pe hartie, fiind, din punctul de vedere al tehnicii, o expozitie mixta.
    Memoria se comporta asemeni siajului unei nave, ea prinde brusc viata la trecerea unei "ambarcatiuni" (adica a unei noi zile, a unui eveniment....), se impregneaza de tot ce este imprejurul sau, apoi coboara in sine insasi, imbogatita sau distilata, tumultoasa ori linistita, complice sau aparent neparticipativa.
   Inviata brusc de curiozitate sau actiune, memoria - mereu schimbatoare - se inscrie intr-un parcurs al carui inteles ne scapa deseori, dar niciodata aceeasi.
   Ireversibila Memorie se doreste a fi NU un clopot intr-o catedrala, ci mai degraba un vant care misca schimbator toate frunzele: frunzele nelinistilor noastre, trecute si viitoare.
   Vieriu Diana isi consuma viziunile in ritmul sau propriu, parcurgand o arta aparent lipsita de obstacole, de reveniri sau reinceperi tulburatoare. Penduland intre un fin suprarealism si observatia personala a tuturor amanuntelor care scapa celorlalti, arta sa confirma subtila idee a unei mereu innoitoare reveniri in prezentul curgator al memoriei sau in memoria schimbatoare a prezentului.
   Vieriu Diana a avut in ultimii ani cateva expozitii personala in Liechtenstein, la Vaduz si in Elvetia, in cantonul Geneva. Expozitiile au fost fie acrilice pe panza, fie tempera pe hartie.De marturisit ca lucrarile sale s-au bucurat de un real succes mai ales in randul tinerilor, pentru care contactul cu visul este mai pregnant...

Portrete in dialog: Cortez



Lansare de carte


Marius Constantinescu


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


1 octombrie 2015





    Librăria Humanitas de la Cişmigiu şi TVR 2 vă invită joi, 1 octombrie, ora 19:00, la un portret în dialog cu Marius Constantinescu şi Viorica Cortez. La eveniment va fi lansat volumul Cortez de Marius Constantinescu, apărut la Editura Humanitas, în colecţia Portrete în dialog. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.

Nota: Evenimentul va fi integral filmat şi difuzat ulterior de TVR 2. Participarea la acest eveniment reprezintă acordul dumneavoastra de a fi filmat de către organizatori.

Cantecul preferat...de-acum juma' de veac




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari 


Inscrisuri de toate felurile




1974, spre toamna.
O brosura des intalnita, "pe vremuri", la chioscurile de ziare si tutugerii...



Ca sa vedeti ce piesa a ocupat primul loc la un concurs,
cel mai reprezentativ in domeniu, de muzica usoara.
I-as spune "gretos"...
Interpret: Cornel Constantiniu.




Nici cu-acesta nu mi-e rusine...
Interpret: Cornel Constantiniu.



Interpret: Cornel Constantiniu.
Ca sa concluzionez, pana aici avem o exemplificare clara
a sintagmei "Partidul e in toate"...



Interpret: Marina Voica.




Interpret: Mihai Dumbrava.



Interpret: Mihai Constantinescu.



Discul pe care au aparut creatiile de mai sus.
foto: discogs.com





Interpret: Aurelian Andreescu. Pe care-l puteti asculta aici:





Piesa din repertoriul lui Demis Roussos. O puteti asculta aici:





***
M-ar bucura daca unul dintre cititorii mei ar putea completa
"distributia" de mai sus. In special la interpreti (romani sau straini)

Memoria Imaginii




Prezente romanesti peste hotare 


Felix Aftene 


Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau, Republica Moldova 


29 septembrie 2015





   Uniunea Artistilor Plastici din Romania - Filiala Iasi are deosebita placere de a va invita la vernisajul expozitiei personale Memoria Imaginii semnata Felix Aftene, marti, 29 septembrie 2015, ora 16:00, Muzeul National de Arta al Moldovei, Chisinau. Va asteptam!

Eseu vizual: Akroasis




Arta plastica contemporana romaneasca


Doina Mihailescu


Muzeul Judetean de Arta Prahova, Ion Ionescu-Quintus, Ploiesti


7 octombrie 2015





Opere cumplite




Lansare de carte


Florin Piersic jr.


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


3 octombrie 2015





    Vă aşteptăm sâmbătă, 3 octombrie, ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Florin Piersic jr., Dan Colţea şi Andrei Crăciun despre Opere cumplite: volumul II recent apărut la Humanitas.
    "Florin Piersic jr. are o voce care se recunoaște și în scris. Timbrul său este inimitabil. Nu cred că Florin Piersic jr. e un teribilist. Dimpotrivă, cred că este un om care s-a căutat îndelung, cu toată seriozitatea și deznădejdea, iar acum – când s-a descoperit – spune povestea acestor căutări în minunate parabole.“ (Andrei Craciun).

Pe simezele galatene




Arta plastica contemporana romaneasca


Stefan Iacobescu


Muzeul de Arta Vizuala, Galati


1 octombrie 2015





   Muzeul de Artă Vizuală are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziției de grafică semnată Ștefan Iacobescu, joi 1 octombrie, ora 13:00. Expoziția cuprinde o parte dintre cele 123 de lucrări donate muzeului de sora artistului, doamna Anca Nicoleta Șerban.

Octombrie -Luna colecţionarului




Colectii si Colectionari


Muzeul Judetean Teleorman, Alexandria


1 - 31 octombrie 2015






    Muzeul Judeţean Teleorman deschide joi, 1 octombrie 2015, ora 11:00, expoziţia Colecţii şi Colecţionari– ediţia a IV-a. Manifestarea se înscrie în cadrul Proiectului Expoziţional intitulat Octombrie -Luna colecţionarului.
    Pentru ediţia a IV-a a expoziţiei Colecţii şi Colecţionari s-au înscris 31 de colecţionari, dintre care 9 elevi, din Alexandria, Nanov, Peretu, Braşov, Giurgiu şi Bucureşti, cu vârste cuprinse între 6 şi peste 90 de ani. Aceştia au adus obiecte colecţionate de-a lungul timpului dintre cele mai deosebite. Astfel, cei care vor trece pragul expoziţiei vor putea admira colecţii de numismatică (monede şi bancnote), medalistică şi insignografie, colecţii de carte poştală ilustrată, filatelie, plicuri, machete de avioane şi automobile, însemne militare, masonice şi pioniereţti, jucării, pietre şi şerveţele etc.
   Exponatele aparţin colecţionarilor : Florilin Mădălin Almăjanu, Victor Andreescu, Daniela Banu, Nicolae Bonaş, Aurel Căplescu, Gheorghe Chircu, Adrian Cojocaru, Ion Crantea, Virgil George Daia, Aurel Deca, Andrei Dudeanu, Mihai Enache, Dorel Erzec, Andrei Fărcăşanu, Romeo Furtună, Andreea Cristina Ilicea, Aurel Ionescu, Ştefan Iordan, Ovidiu Cristian Marin, Maria Cristina Marin, Gabriel Mitu, Lionede Ochea, Maria Pătraşcu, Alexandra Săceanu, Teodor Săceanu, Ştefan Stan, Alin Stângă, Paul Şchiopu, Ciprian Tironeac, Gheorghe Zbârcea.
   Expoziţia Colecţii şi Colecţionari va rămâne deschisă până la data de 31 octombrie a.c.

Nopţi insomniace




Lansare de carte


Maria Rodica Bocos


Biblioteca Municipala Teodor Murasanu, Turda


2 octombrie 2015





   Toamna este un eveniment unic de imagini, sunete şi mirosuri.  E anotimpul emoţiilor, al poeziilor rostite în şoaptă, al versurilor tulburătoare. În acest peisaj de culori aflate în tranziţie, ce dau un aer de epocă aparte, Biblioteca Municipală Teodor Murăşanu este gazda prezentării plachetei de versuri Nopţi insomniace  a profesoarei Maria Rodica Bocoş.
  Este cea de-a patra plachetă publicată de autoare, dintre acestea Memoria timpului fiind prezentată tot în cadrul Bibliotecii municipale, în primăvara acestui an, odată cu expoziţia de plăci ceramice  pe care a avut-o în luna mai. Alături de istorie şi de poezie printre pasiunile autoarei se numără şi arta plastică: ceramica şi pictura.
  Prezentarea va avea loc în data de 2 octombrie 2015, ora 17:00, în sala de lectură a sediului central al  bibliotecii, Str. Republicii nr. 52.

Rânduiala săsească



Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova 


Ploiesti 


1 octombrie 2015





    Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu, prin Compartimentul de Etnografie Săsească Emil Sigerus, are plăcerea de a vă invita joi, 1 octombrie 2015, ora 11:00, la sediul său din Ploiești, str. Toma Caragiu nr. 10, la vernisajul expoziției temporare Rânduiala săsească.
    Evenimentul inclus în conținutul proiectului cultural multianual Interferențe culturale își propune să recompună, prin intermediul patrimoniului, o imagine a comunității săsești din sudul Transilvaniei creată prin regulile ce îi ordonau atât viața privată cât și pe cea ecleziastică.
Rânduiala satului de odinioară este ilustrată publicului prin documente de arhivă, semne de vecinătate, mobilier pictat, obiecte de podoabă, piese de port popular și textile de interior, amintind o ordine interioară a comunității păstrată de-a lungul veacurilor.

Lectura ca terapie




Ceainaria Carturesti Verona


Bucuresti


29 septembrie 2015





    Editura Herald vă propune ca marţi, 29 septembrie, în intervalul orar 18:00-20:00, să redescoperiţi frumuseţea cărţilor, la Ceainăria Cărtureşti Verona. Într-o lume agitată, în care informaţiile circulă foarte rapid şi în care suntem înconjuraţi de tot mai multe ecrane, vom antrena un dialog despre modul în care poate lectura să constituie un mod eficient de îmbunătăţire a vieţii cotidiene şi, totodată, de îmbogăţire a minţii şi a sufletului.
    Evenimentul Lectura ca terapie face parte din campania Te așteptăm în librărie! (1 august-1 noiembrie) care se află la cea de-a VII-a ediţie şi își propune să creeze un context cultural prietenos pentru a redescoperi cititul și mersul în librărie ca metodă alternativă de îmbunătățire a vieții cotidiene. Anul acesta, campania este animată de sloganul Citește sănătos! Terapie prin lectură intensivă, prin care Editura Herald și-a propus să sublinieze beneficiile lecturii pentru publicul larg.
    Invitații serii vor fi reprezentanți importanți ai culturii române, oameni care prin munca lor au reuşit să transmită mai departe fascinaţia lecturii, promovând astfel puterea cuvântului scris.
   Pentru că cititul este printre puţinele plăceri care aduc beneficii concrete în viaţa de zi cu zi, invitații vor pune pe masă toate motivele pentru care lectura constituie o bună practică de dezvoltare, totodată, şi cei prezenți vor avea ocazia să împărtăşească din experienţă, cum anume se poate utiliza lectura pentru bunăstarea proprie.
    "Am identificat până acum 47 de motive pentru care merită să citeşti. Iată câteva dintre ele: ca să te linişteşti că nu eşti nebun sau ciudat sau blestemat; ca să poţi trăi o sută de vieţi; ca să ai un prieten care nu te va trăda niciodată; ca să fii mai deştept; ca să găseşti soluţii la problemele tale şi ale altora; ca să nu te-apuci să inventezi roata, apa caldă sau mersul pe jos; ca să-ţi suporţi mai bine viaţa; ca să afli lucruri fabuloase; ca să te bucuri; ca să te emoţionezi; ca să te amuzi; ca să te simţi bine; ca să fii mai tare decât alţii; ca să progresezi profesional; ca să-ţi găseşti şi să-ţi întreţii pasiuni; ca să te lămureşti că <nicicând n-o fo’ să nu fie cumva>”, declară Tudor Călin Zarojanu.

Intrarea la eveniment este gratuită

Contact: 
Delia Gavrilă, PR & Events Specialist, 
0743.050.507, delia.gavrila@edituraherald.ro

Mineralia




Cristale, pietre naturale, bijuterii 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Cluj - Napoca 


9 - 11 octombrie 2015






Expozitia: Sulina 5 si invitatii




Arta plastica contemporana romaneasca 


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti 


2 octombrie - 1 noiembrie 2015





    Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, împreună cu Fundaţia Culturală Elena Surdu Stănescu vă invită la expoziţia de artă românească contemporană Sulina 5 şi invitaţii.
    A doua ediţie a expoziţiei, realizată în tabăra de documentare şi creaţie de la Sulina, îşi propune să capteze atenţia privitorului şi să îl transpună într-o zonă specială, plină de farmec şi mister, de lumină, de culoare, de imagini, de diversitate umană.
    Vor expune artiştii: Elena Surdu Stănescu, Iuri Isar, May Oana Isar, Teodora Coltofean, Dorin Coltofeanu, Aurel Bulacu, Elena (Bobi) Dumitrescu, Rodica Toth Poiată, Ruxandra Papa, Cora Giodic - Postelnicu, Ioana Albaiu Reti, Mihai Coltofeanu.
     Fiecare expozant exprimă în lucrările realizate, prin mijloacele artistice de care dispune - pictură, grafică, sculptură, tapiserie -, imagini filtrate de mintea şi sufletul lui.
     Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 2 octombrie 2015, ora 17:00, la sediul Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, Şoseaua Kiseleff nr. 28, Sala Gheorghe Focşa.
    Expoziţia ce cuprinde lucrări de pictură, sculptură, grafică şi tapiserie, este deschisă de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00, în perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2015.

Informaţii suplimentare:
0722. 286. 508, 0722. 375. 771, 0743. 041. 823 - Mica Galerie
021 317 91 03, int. 143 – Relaţii Publice Muzeul Satului

Vindecari miraculoase




Expozitie portret: Ion Tuculescu


Muzeul Municipiului Bucuresti


7 - 30 octombrie 2015






    Ion Ţuculescu s-a născut la 19 mai 1910 la Craiova în familia unor institutori. Clasele primare le va urma la şcoala Ion Heliade Rădulescu sub îndrumarea părinţilor.
    Apropierea de pictură s-a produs în anii liceului când, alături de fratele său Şerban şi pictorul local A. D. Hagiu, a deschis o expoziţie în Palatul Prefecturii din oraş. Cu banii obţinuţi acum din vânzarea unor tablouri a efectuat o excursie cu şcoala în Italia, eveniment care i-a prilejuit descoperirea entuziastă a capodoperelor Renaşterii şi Barocului dar care, pe de altă parte, i-a iscat serioase îndoieli privind vocaţia sa de artist.Cu toate astea, în 1926 a participat cu peisaje şi naturi moarte la Expoziţia Cercului artistic oltean.
    În anii următori Ţuculescu s-a consacrat cu temeinicie ştiinţei. În 1928 s-a înscris la Facultatea de ştiinţe naturale din Bucureşti iar un an mai târziu şi la Facultatea de medicină, urmând studii pe care le va absolvi în paralel. A rămas dealminteri toată viaţa un pasionat cercetător în domeniul microbiologiei.
    Revine asupra îndeletnicirilor sale artistice în anii '30 inspirat fiind şi de vedutele mediteraneene pe care le descoperă cu prilejul unor călătorii în Turcia, Palestina, Egipt şi mai ales în Grecia unde, mărturiseşte apoi, "aproape întotdeauna nu pictam decât peisaje însorite. Iubeam culoarea. În armoniile mele de atunci predomina albastrul blând şi catifelat al cerului grecesc.”
    Începând cu 1938, data primei sale expoziţii personale, încurajat fiind şi de aprecierile elogioase ale unor personalităţi marcante precum Marius Bunescu, Petru Comarnescu, Nicolae Iorga şi George Oprescu, depăşeşte definitiv complexul "autodidactului” şi se dedică cu înflăcărare picturii, afirmându-se printre novatorii generaţiei sale. Timp de un deceniu Ţuculescu deschide şapte expoziţii personale – ultima, în 1947 – şi participă la numeroase expoziţii tematice sau de grup din ţară şi străinătate.
    În această decadă Ţuculescu consumă mai multe etape ale creaţiei sale: de la pictura post impresionistă de peisaj, dezvoltată în spiritul "şcolii de la Balcic”, îndatorată încă obiectivităţii "motivului” – şi care, potrivit propriilor dezvăluiri, dădea la iveală "un temperament blând, entuziast şi optimist”- la o viziune cromatică expresionistă, încă nedezlănţuită, decelabilă mai curând în materismul dens şi frământările tuşei; de la cromatismul straniu al unor peisaje din Corfu ori cel sumbru, de o tensiune paroxistică, al "perioadei negre”, la violenţa şi duritatea "măştilor africane” ; de la lirismul "agresiv”, "incendiar” , iscat de tonurile puternice, radicale din unele portrete, naturi statice şi "câmpuri de rapiţă”, mărturisind stări emoţionale extreme, de o intensitate expresionistă nemaiîntălnită până la el, până la elocvenţa "primitivă, sălbatecă, telurică” a "interioarelor ţărăneşti”.
   Pe parcursul acestor rodnici ani critica i-a surprins nu o dată originalitatea ieşită din comun evidenţiind "dezlănţuirea supra umană”, "explozia pur instinctivă”, "energia de suflu sălbatec” ori "vizionarismul tragic” din opera sa. În opinia unora, artistul are o "vocaţie specială a viului”: el este capabil de a "retrăi asemeni unui primitiv viaţa naturii” prin plăsmuirea unui univers "violent, teluric, dionisiac, cu accente prometeice şi chiote de dans păgân, cu răbufneli de subconştient şi obsesii de vis.”
     Pe cât de efervescentă expoziţional a fost decada ce a precedat anul 1947, pe atât de "încremenit” se va dovedi următorul deceniu în ceea ce priveşte vizibilitatea operei sale. O dată instaurat realismul socialist pictura lui Ţuculescu va fi repudiată şi, în ciuda unor concesii de ordin tematic, pe care artistul le admite circumstanţial, el nu va mai expune până în 1957 în cadru oficial. Ajunge în acest răstimp la o superioară osmoză a realităţii cu motivul folcloric, desăvârşindu-şi căutările la ceea ce critica de artă a numit "perioada folclorică” a operei sale. "Folclorul lucrat atunci - o serie de câteva zeci de peisaje în care înlocuiam cu motive de scoarţă pomii, norii, florile. Pământul era aşternut cu motive de scoarţă, cerul de asemenea era tot după modelul scoarţelor şi acesta era un fel special de interpretare a folclorului” sintetiza mai târziu pictorul.
    Ultimii ani, când în sfârşit i se permite să expună – i-au fost admise lucrări la expoziţii de grup în 1957, 1959, 1960 şi 1962 – sunt mult mai grăitori prin prisma experimentelor de atelier, al supremelor "mutaţii” survenite sub forma a ceea ce retrospectiv au fost desemnate în opera sa ca "faza totemică” şi "faza abstractă”. Istoricul de artă Magda Cârneci le sintetiza astfel: "Lucrările apar acum ca pure descărcări <electrice>( <nucleare> cum le numea un artist), dezlănţuiri de gest şi culoare, întreţeseri de forţe şi pulsaţii, fără obiect recognoscibil, ce se încheagă în figurări potenţiale, ale căror forme, culori şi ritmuri generează ramificate analogii posibile, eventuale, ce par că transcend din regimul lor virtual înspre semnificaţii vaste şi nedeterminate.”
     În 1962 Ion Ţuculescu se stinge din viaţă şi este îngropat la Cernica, în cavoul familiei Galaction. În 1965 o retrospectivă dedicată întregii sale activităţi artistice va fi deschisă la sala Dalles din Bucureşti. Organizată la sugestia artiştilor Ion Vlasiu şi Pavel Codiţă, expoziţia a beneficiat de implicarea istoricului de artă Radu Bogdan şi a scriitorului Geo Bogza. Itinerată după aceea la muzeele de artă din Iaşi, Craiova, Timişoara, Sibiu, Târgu-Mureş, Cluj şi Constanţa, marea expoziţie postumă a impus definitiv marelui public creaţia unuia dintre cei mai autentici pictori români postbelici. Odată cu participarea lucrărilor sale la însemnate expoziţii de artă românească în străinătate în deceniile şapte şi opt – printre care notorie a fost prezenţa la Bienala de la Venezia din 1966 – opera sa s-a impus şi peste hotarele României.

Prin gradina de poveste




Lansare de carte 


Raveca Vlasin 


Cercul Militar, Dej 


30 septembrie 2015